'Türkiye'nin Ilk 500 Bilisim Sirketi Arastirmasi Bilisim 500' Ödül Töreni Yapildi

Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç: 'Yüksek teknolojiye dayali ürünleri tasarlayan, gelistiren, üreten bir ülke olma konusunda büyük bir potansiyel tasiyoruz' Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Dr. Ömer Fatih Sayan: 'Bilisim sektörümüzü ülkemiz için sürdürülebilir bir refah kaynagi haline getirebilmemiz ancak yerli ve milli ürünlerimizle olabilir. 2023 yilina kadar 5G’ye yerli ve milli ürünlerimizle geçmeyi hedefliyoruz'

Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç, "Yüksek teknolojiye dayali ürünleri tasarlayan, gelistiren, üreten bir ülke olma konusunda büyük bir potansiyel tasiyoruz." dedi.

Türkiye'de bilisim sektörünün cirolari itibariyla en büyük 500 sirketini genel ve faaliyet gösterdikleri kategorilere göre siralayarak pazar hakkinda öngörü ve özellikleri belirleyen "Türkiye’nin Ilk 500 Bilisim Sirketi Arastirmasi Bilisim 500" ödül töreni hibrit olarak gerçeklestirildi.

"KoçSistem" ana sponsorlugunda düzenlenen ödül törenine video mesaj ile katilan Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Koç, özellikle salgin ile mücadele edilen bugünlerde, dijital teknolojiler ve büyük ölçekli veri akislarinin, toplumsal yasamdan ticarete, hukuktan finansa, is gücü piyasasindan istihdama kadar birçok alanda muazzam degisiklikler yaptigini belirtti.

Ister geleneksel sirketler ister yeni girisimler olsun neredeyse tüm paydaslarin Kovid-19'un degisen tüketici davranislari üzerinde yarattigi etkinin dogrudan bir sonucu olarak is modellerini daha dijital olacak biçimde degistirdigini ifade eden Koç, sunlari kaydetti:

"Kamuda ve özel sektörde, bu yeni ekonomik modele adapte olabilmek için uygun süreçlerin tanimlanmasina, donanimli insan kaynaginin yeni is alanlarina yönlendirilmesine ve hayatin her asamasina sirayet eden teknolojinin yenilikçi fikirlerle ekonomiye kazandirilmasina gerek duyulmaktadir. Yarinin rekabetçi dijital ekonomisinde bir güç olarak var olabilmek, yeni is yapma modellerini yapay zekâ ekseninde kurgulayarak teknolojik gelisime ayak uydurmak ve is gücü yetkinliklerini yeniden belirlemek zorunlu hale gelmistir. Günümüz itibariyle bu dönüsümü mümkün kilan sey Dijital Dönüsüm Ofisimizin de görev alanina giren, dijital teknolojiler, büyük veri, yapay zeka ve siber güvenlik temelindeki teknolojik gelismelerdir."

Koç, isletmelerin hayatta kalmak için dijital olarak hizli sekilde dönüstügü, rekabet gücünü artirmaya çalistigi, kamunun sadece kamu hizmetlerinin elektronik ortama tasinmasindan degil kurumlar arasi is birligini artirarak kamu verisinden daha fazla deger üretmeyi hedefledigi, bireylerin dijital teknolojilerin kullanimina yönelik yetenek dönüsümlerini gerçeklestirmeye çalistiklari bir dönemin yasanildigini söyledi.

Sirketlerin yasam döngüsünün inovasyon ve yenilikçi teknolojilere adaptasyonuna bagli oldugunu, her krizin beraberinde yeni firsatlari da getirdigini aktaran Koç, söyle devam etti:

"Kovid-19’un etkisi ile uzaktan çalisma ve uzaktan egitim gibi yeni is modellerinin hayata girmesi, bilgi ve iletisim teknolojilerine daha fazla yatirim yapilmasina neden oldu. Ülkemizde bilgi ve iletisim teknolojileri sektörünün 2020 yilinda pazar büyüklügü 152,9 milyardan 189 milyar TL’ye ulasti. 2016-2020 yillari arasinda sektörün TL bazinda yillik ortalama büyümesi yüzde 19 iken 2020 yilindaki artis yüzde 22 olmustur. Kovid-19’un damga vurdugu 2020’yi pozitif büyüme ile kapatan nadir ülkelerden birisi oldugumuz düsünüldügünde, bilgi ve iletisim teknolojileri sektöründeki yüzde 22 büyüme orani çok büyük bir anlam ifade etmektedir."

- "Simdiki hedefimiz 'decacorn'lar çikarmak"

Koç, 2020 ve 2021'de Türkiye'deki en büyük 10 birlesme ve satin almaya bakildiginda, bilgi ve iletisim sektörünün öneminin daha iyi görüldügünü aktararak, "Artik ülkemizden de bilgi ve iletisim sektöründe 'unicorn’lar çikmakta. 2010 yilinda kurulan Peak Games’in 1,8 milyar dolara dünyaca ünlü oyun sirketi ABD'li Zynga tarafindan satin alinmasi ile baslayan süreç, Gram Games'in 250 milyon dolara, devaminda ise Rollic Games’in yüzde 8’inin 168 milyon dolara satin alinmasi ile devam etti. Daha sonra Getir ve ardindan Hepsiburada… Bu degerler ve örnekler sürekli artmakta. Son eklenen Türk 'unicorn’u ise Dream Games oldu. Simdiki hedefimiz 'decacorn'lar çikarmak, yani 10 milyar dolarlik sirketler." diye konustu.

Dijital Dönüsüm Ofisi olarak sürdürdükleri çalismalar ile bilgi ve iletisim teknolojileri sektöründe öne çikan gelismeler neticesinde 2021 yilinda daha büyük büyüme oranlarina ulasilacaginin asikar olduguna isaret eden Koç, Türkiye’nin bugün uzaya kendi ürettigi uydusunu göndermeye hazirlanan, yeni nesil dijital teknolojilerle donatilmis IHA ve SIHA sistemleri ile dünyada lider konuma yükselen, dijital oyun sirketleri küresel firmalar tarafindan milyarlarca dolara müsteri bulan bir ülke konumuna geldigini kaydetti.

Koç, "Yüksek teknolojiye dayali ürünleri tasarlayan, gelistiren, üreten bir ülke olma konusunda büyük bir potansiyel tasiyoruz.” dedi.

Cumhuriyetin 100. yili olan 2023'e ilerlerken yüksek performansli bir dijital dönüsüm ekosisteminin gelisimini tesvik ederek, bu kapsamda dijital becerilerin ve yetkinliklerin gelistirilmesinin Türkiye’nin önemli öncelikleri haline geldigine dikkati çeken Koç, bu önemli dönüsümü hayata geçirmek için tüm paydaslarla is birligi içerisinde çalistiklarini vurguladi.

Koç, "Bilisim 500" siralamasinda yer alan tüm sirketleri de tebrik etti.

- 5G’nin frekans ihalesi 2022'de yapilacak

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Dr. Ömer Fatih Sayan ise gönderdigi video mesajinda, yurt disi programi nedeniyle törene fiziksel olarak katilamadigini, Bilisim 500’ün birçok bilisim sirketi için motivasyon kaynagi oldugunu söyledi.

Ilk 500’deki bilisim sirketlerine ve bu listede olmasalar da önemli çalismalar yapan, Türkiye’nin gelecegini insa eden tüm sirketlere tebriklerini ileten Sayan, sektörde faaliyet gösteren sirketlerin toplumsal refah ve ekonomik verimliligin anahtari konumunda oldugunu kaydetti.

Sayan, bilgi ve iletisim teknolojilerinin her sektörü degistirip dönüstürdügünü, bilisim sirketlerinin gücünün diger sektörlerin gücüne güç kattigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Özellikle salgin döneminde bilgi ve iletisim teknolojilerinin hayatimizin devamliligini saglamada ne kadar önemli oldugunu bir kez daha görmüs olduk. Bu süreçte bilisim sektöründe yatirimlar hiz kesmeden artarak devam etti. Rakamlara baktigimizda, bilisim sektörü açisindan 2020 yilinda son 10 yildaki en yüksek büyümenin gerçeklestigini görüyoruz. Bilisim sektörümüzü ülkemiz için sürdürülebilir bir refah kaynagi haline getirebilmemiz ancak yerli ve milli ürünlerimizle olabilir. 2023 yilina kadar 5G’ye yerli ve milli ürünlerimizle geçmeyi hedefliyoruz. Bizim, 2022 yilinda 5G’nin frekans ihalesini bütün paydaslarimizla birlikte yapacagimizin müjdesini bir kez daha sizlerle paylasmak istiyorum. Ödüle layik görülen sirketlerimizi gönülden kutluyorum.”

KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, sektör olarak günlük hayatin devam etmesine destek verdiklerini belirtti.

Akarca, dijitallesme ve salgin ile birlikte yapay zeka, nesnelerin interneti, ileri analitik ile robotik gibi teknolojilerin herkesin hayatinda olduguna deginerek, "Burada da çok önemli bir ivme olacak. Bu ivmeyi de ülkemizin, sirketlerimizin çok yakindan takip etmesi gerekiyor. Dünyanin bu sayede teknoloji ile beraber degisim rüzgarini gögüsleyebilecegini söyleyebilirim. Ülkemizin gelecegi adina proaktif olmak zorundayiz.” seklinde konustu.

- "Arastirmaya bilgi veren sirketlerin yüzde 10’u yüzde 100’ün üzerinde büyümüs"

M2S Arastirma ve Pazarlama Hizmetleri AS Genel Müdürü Özlem Unan, salgin döneminin bilisim sektörünü olumlu etkiledigini belirtti.

Unan, 2020'nin son 10 yildaki en yüksek Türk lirasi gelirinin ve büyümenin gerçeklestigi sene oldugunu kaydederek, sunlari ifade etti:

"Bilisim 500 gelirleri 2019 yilina göre yüzde 29 büyüdü. 2020 yilinda siralamaya giren 93 yeni sirket var. Bilisim 500 siralamasina giren sirketlerin yüzde 20’si her yil degisiyor. Gelirlerde en yüksek büyüme bu yil yüzde 467. Ayrica arastirmada yer alan sirketlerin yarisi TL bazinda yüzde 25 ve üzeri büyürken, arastirmaya bilgi veren sirketlerin yüzde 10’u yüzde 100’ün üzerinde büyümüs. Siralamada yer alan sirketlerin yüzde 41’i Türkiye merkezli üretici olan sirketler. Bilisim 500’de yer alan ve yerli üretici olan sirketlerin yüzde 78’i yazilim çözümleri satiyor.”

Procter&Gamble Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Baskani Tankut Turnaoglu, sirketinin faaliyetlerine iliskin bilgi vererek, gelecege umutla bakmalarini saglayan sektör temsilcilerine tesekkürlerini iletti.

BTHABER Sirketler Grubu Baskani Murat Göçe de sektörde 2021’in daha iyi geçecegine inandigini dile getirdi.

Göçe, her yil yeni kurulmus 3 firmaya 1 yil boyunca karsiliksiz pazarlama destegi verdiklerini ve yatirim destegi alabilmelerini için çalistiklarini bildirdi.

Ödül töreninde, "Mandira Filozofu" olarak taninan oyuncu, yönetmen ve senarist Müfit Can Saçinti, "Ben Ödüle Karsiyim" isimli konusma yapti.

- Ödüller

Törende bilisim sektörüne 35 yil ve üzerinde emek veren Zafer Inkaya ile Ertan Barut'a "35 Yil Emek" ödülleri takdim edildi.

BTHABER Özel Ödülleri’nde "Egitimde Dijital Dönüsümün Öncüsü" olarak Erdeniz Ünvan, "Yilin Bürokrati" olarak Kisisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Baskani Prof. Dr. Faruk Bilir ödüle layik görüldü.

Bilisim 500’de, 12’si PLUS, 8’i Türkiye Ekonomisine Katki Özel kategorisi olmak üzere toplam 84 kategorinin zirveye ulasan sirketlerine ödülleri verildi.

Kaynak: AA