Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Okullarimizin, ögrencilerimizin durumunu yakindan izleyerek tedbirleri güncelleyecegiz. Su an izleme ve tedbirleri uygulama sürecindeyiz' 'Bilgilerimiz, inaktif asidan 3 ay sonra yapilan hatirlatma dozunun koruyuculugu çok önemli ölçüde artirdigini göstermektedir. 3 doz asi olmus vatandaslarimizin vaka sayilari içindeki orani yüzde 2'den daha azdir' '2 doz mRNA asisi olan vatandaslarimizin da ikinci doz üzerinden 56 ay geçtikten sonra hatirlatma dozuna ihtiyaç duyacaklari öngörülmektedir' 'Ülkemizde hatirlatma dozu zamani gelen yaklasik 6 milyon vatandasimiz bulunmaktadir. Vakit kaybetmeden hatirlatma dozunuzu olmanizi istirham ediyoruz'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, okullar ve ögrencilerin durumunu yakindan izleyerek Kovid-19 tedbirlerini güncelleyeceklerini bildirdi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi yazili açiklamada, Bilim Kurulu'nun, yüz yüze egitim, salginin seyri ve asi programinin devamliligi gündemiyle bir araya geldigini belirtti.

Salgin ortaminda, egitimi ara vermeden sürdürebilmek için çalismalarin tamamlandigina ve çocuklarin yüz yüze egitime basladigina isaret eden Koca, sunlari kaydetti:

"Onlari korumak konusunda sorumlulugumuz büyük. Her vatandasimizin hassasiyetle hareket edecegine inancimiz tam. Bizler, Saglik Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Yüksek Ögretim Kurumu ve Gençlik ve Spor Bakanligi olarak üzerimize düsen düzenlemeleri yaparak, tedbirlerimizi aldik ve birlikte harekete geçtik. Okullarimizin, ögrencilerimizin durumunu yakindan izleyerek tedbirleri güncelleyecegiz. Su an izleme ve tedbirleri uygulama sürecindeyiz."

- "Aktif vakalarin yüzde 90'a yakini asi olmamis ya da asisi tamamlanmamis kisiler"

Bilim Kurulu'nun bir diger gündeminin, salginin seyri ve hastaligin tedavisine iliskin güncel gelismeler oldugunu aktaran Koca, daha önce pek çok kez, "varyantlarin çikacagi, bunlarin saglik çalisanlarinin gündeminde önemli bir madde oldugu ancak vatandaslarin takip etmesi gereken bir durum bulunmadigina" iliskin açiklamalarda bulundugunu animsatti.

Bakan Koca, virüsün tabiati geregi mutasyona ugramasinin beklenen bir durum oldugunun altini çizerek, su ifadelere yer verdi:

"Yeni varyantlari engelleyecek çözüm, asi programinin dünya ölçegindeki basarisidir. Asilama oraninin düsük oldugu ülkelerde virüs kolaylikla mutasyona ugramakta, oradan tüm dünyaya yeniden yayilmaktadir. Bize düsen, basarili sekilde sürdürdügümüz asi programini toplumsal bagisiklikla sonuçlandirmaktir.

Bu noktada asi programimizla ilgili bazi önemli konulara dikkat çekmek isterim. Hastanelerimizdeki aktif vakalarin yüzde 90'a yakin bir bölümü asi olmamis ya da asisi tamamlanmamis kisilerdir. Asisi tamamlanmis oldugu halde hastaliga yakalanarak hastanede tedavi görenler yüzde 10 dolaylarindadir."

- "3 doz asi olmus vatandaslarimizin vaka sayilari içindeki orani yüzde 2'den daha az"

Saglik Bakani Fahrettin Koca, "asisi tamamlanmis kisilerin", 2 doz inaktif asi olup, ikinci doz asisindan 3 ay sonra hatirlatma dozunu da yaptiran veya son 6 ay içinde iki doz mRNA asisi olan kisiler olduguna dikkati çekti. Koca, "Bilgilerimiz, inaktif asidan 3 ay sonra yapilan hatirlatma dozunun koruyuculugu çok önemli ölçüde artirdigini göstermektedir. 3 doz asi olmus vatandaslarimizin vaka sayilari içindeki orani yüzde 2'den daha azdir." açiklamasinda bulundu.

Bakan Koca, mRNA asisi olanlarin hatirlatma dozuna ne zaman ihtiyaç duyacagina iliskin de su bilgileri paylasti:

"2 doz mRNA asisi olan vatandaslarimizin da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatirlatma dozuna ihtiyaç duyacaklari öngörülmektedir. Bunun en önemli örneklerinden biri 18 yas üzeri nüfusunun tamamini asilamis bulunan Israil'de 2. doz uygulamasindan 6 ay sonra vaka sayilarinin hizla artis göstermesidir. Yaklasik 8 milyon nüfusta günlük 10 bin civarinda vaka görülmesi, bizim nüfusumuza oranlandiginda günde 100 bin vakaya karsilik gelmektedir. Türkiye'de hatirlatma dozu ihtiyaci tespit edilerek uygulamaya erkenden baslanmis, olasi 100 bin vakalik etki 20 bin civarinda günlük vaka ile sinirlanmistir."

- "Tüm asi türlerinin sinirli süreyle koruyuculugu yüksek seyrediyor"

Tüm parametrelerin hatirlatma dozu uygulamasinin virüse karsi korunmada son derece önemli oldugunu gösterdigine isaret eden Koca, "Ülkemizde hatirlatma dozu zamani gelen yaklasik 6 milyon vatandasimiz bulunmaktadir. Vakit kaybetmeden hatirlatma dozunuzu olmanizi istirham ediyoruz. Görünen o ki, tüm asi türlerinin sinirli süreyle koruyuculugu yüksek seyrediyor. Tam bagisiklik saglanana kadar asilarimizi olarak kendimizi ve sevdiklerimizi koruma altina alalim." çagrisinda bulundu.

Tedbirlere uyum konusunun da Bilim Kurulu'nda ele alindigini aktaran Saglik Bakani Koca, "Tedbirlere uyma konusunda dikkat çekici bir gevseklik oldugu görülüyor. Maske, mesafe, temizlik kurallarina gösterdigimiz hassasiyet bir koruma kalkanidir. Bunlardan asla taviz verilmemeli. Özellikle milyonlarca ögrencimiz yüz yüze egitime baslamisken." uyarisini yapti.

Kaynak: AA