Macaristan Basbakani Orban, Sirbistan'la Ülkesinin Almanya'yi Siginmacilardan Koruyacagini Söyledi

Macaristan Basbakani Viktor Orban, Macaristan ve Sirbistan'in siginmaci akinina karsi hem Almanya'yi hem de Avrupa'yi birlikte koruyacagini söyledi.

Orban, Macaristan'a resmi ziyarette bulunan Sirbistan Basbakani Ana Brnabic ile ortak basin toplantisi düzenledi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrasi milyonlarca kisinin kara yoluyla Avrupa'ya yönelebilecegini belirten Orban, bunun sonucunda da Sirbistan ve Macaristan'in olaganüstü zor durumda kalacagini söyledi.

Siginmacilarin hedefinin ne Sirbistan ne de Macaristan olmadigini, bilakis Almanya'ya ulasmak istediklerine dikkat çeken Orban, ''Eger siginmaci dalgasi olursa o zaman Sirbistan ve Macaristan ortak güçle bunu durdurarak Avrupa'yi ve Almanya'yi koruyacak.'' diye konustu.

Ülkesinin 2015'teki siginmaci krizinde de Almanya'yi korudugunu ifade eden Orban, o dönemde Almanya'nin Macaristan'i ''arkadan vurdugunu'' ve Almanya'nin bu tutumunun bugün de degismedigini söyledi.

Macaristan ve Sirbistan'in ortak hareket ederek siginmacilari daha güneyde durdurmaya çalismasi gerektigini savunan Orban, iki ülkenin ''mülteci kampi'' olmayacagini da vurguladi.

Ana Brnabic ise, Macaristan'a, ülkesinin Avrupa Birligi (AB) üyeligi konusunda verdigi destekten dolayi mütesekkir oldugunu söyledi.

Avrupa'da yeni bir siginmaci dalgasinin olusabilecegini belirten Brnabic, Sirbistan'in AB üyesi olmamasina ragmen bu konuda ortak hareket edilmesini destekledigini kaydetti.

Kaynak: AA