Japonya'da Iktidar Partisinin Eski Milletvekiline Rüsvetten 4 Yil Hapis Ve 7,6 Milyon Yen Para Cezasi

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Partinin (LDP) eski milletvekili, kumarhane insaati projesinde rüsvet aldigi gerekçesiyle 4 yil hapis ve 7,6 milyon yen (69 bin dolar) para cezasina çarptirildi.

Tokyo Bölge Mahkemesi, eski LDP milletvekili Akimoto Tsukasa'nin Japonya kumarhane piyasasina girmeyi hedefleyen Çinli bir sirketten Eylül 2017-Subat 2018'de rüsvet aldigina iliskin davada karari açikladi.

Karara göre 49 yasindaki Akimoto, kumarhane insaati projesinde rüsvet aldigi gerekçesiyle 4 yil hapis ve 7,6 milyon yen (69 bin dolar) para cezalarina çarptirildi.

Kararda, yargilamanin sürdügü ve kefaletle serbest birakildigi Haziran-Temmuz 2020'de Akimoto lehine mahkemede yalanci sahitlik etmesi karsiliginda sirketin iki eski danismanina rüsvet teklif ettigi de kaydedildi.

Durusmada rüsvet ve yalanci sahitlik iddialarina karsi suçsuzlugunu ileri süren Akimoto'ya yönelik karari açiklayan Hakim Heyeti Baskani Niwa Tosihiko, yalanci sahitlik tesebbüsünü "adaletin engellenmesi" olarak niteledi.

Hakim Niwa, "Tarafsiz kanitlarla güçlü sekilde desteklendiginden (kararin verilmesinde) nakit tedarikini kabul edenlerin beyanlarina tam itimat edilmistir." dedi.

Kararda ayrica Akimoto'nun, siyasi yolsuzluk suçundan yargilanan ve maasi devlet tarafindan ödenen eski sekreteri Toyosima Akihiro'ya iki yil hapis cezasi verdi.

- Hüküm giyen LDP'liler

Akimoto, Eylül 2017'de kabine ofisindeki bakan yardimciligi döneminde, hükümetin kumarhane faaliyetlerini yasallastirmayi amaçlayan taslak planini denetleme görevi üstlenmisti.

Rüsvet aldigi süphesi sonrasi LDP'den ayrilan Akimoto, Aralik 2019'da gözaltina alinmisti.

Bu yil eski Adalet Bakani Kawai Katsuyuki ile esi Kawai Anri'nin yani sira eski Ticaret Bakani Sugawara Issu da yolsuzluk ve rüsvet davalarinda hüküm giymisti.

Kyodo ajansi yil sonu düzenlenecek Suugiin olagan genel seçimleri öncesi hüküm giyen LDP'li siyasetçilerin, kamuoyunda iktidarin imajini olumsuz etkileyecegini bildirdi.

Kaynak: AA