CHP'li Ilgezdi'den Kovid-19 Vaka Ve Ölüm Oranlarina Iliskin Degerlendirme Açiklamasi

'Tam açilmanin ilan edildigi temmuz ayi boyunca bin 600 kisi hayatini kaybetti. Eylül ayinin ilk 6 gününde hayatini kaybeden kisi sayisi simdiden bin 667'ye ulasti'

CHP Genel Baskan Yardimcisi Gamze Akkus Ilgezdi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarinin ve ölüm oranlarinin ciddi sekilde arttigini belirterek, "Tam açilmanin ilan edildigi temmuz ayi boyunca bin 600 kisi hayatini kaybetti. Eylül ayinin ilk 6 gününde hayatini kaybeden kisi sayisi simdiden bin 667'ye ulasti." ifadesini kullandi.

Ilgezdi, yaptigi yazili açiklamada, 1 Temmuz'da 5 bin 288 olan günlük vaka sayisinin 6 Eylül itibariyla 4 kat artarak 20 bin 962'ye çiktigina dikkati çekti.

"Ülke gibi pandemi de yönetilemiyor" görüsünü savunan Ilgezdi, söyle devam etti:

"Eylül ayi ile vakalar ve ölüm oranlari ciddi sekilde artti. Tam açilmanin ilan edildigi temmuz ayi boyunca bin 600 kisi hayatini kaybetti. Eylül ayinin ilk 6 gününde hayatini kaybeden kisi sayisi simdiden bin 667'ye ulasti. Bu da eylülün ilk 6 günü temmuz ayinda kayit altina alinan bütün Kovid-19 ölümlerinden daha çok vefatin yasandigi anlamina geliyor. Tam açilmanin ilan edildigi 1 Temmuz'dan 6 Eylül'e toplam 8 bin 645 kisi hayatini kaybetti. Bu her saat 5 kisiyi yitirdigimiz anlamina geliyor. Pandemi ile etkin mücadele etmeyen iktidar bu ölümlerin sebebidir."

Ilgezdi, asi konusunda gerilemenin devam ettigini, bu hafta yapilan asi sayisinin, bir önceki haftaya göre yüzde 6 azaldigini aktararak, iktidar cephesinden yapilan açiklamalarin, saglik bürokrasisinin çeliskili söylemlerinin bugüne kadar Türkiye'de asi tereddüdünü yarattigini ileri sürdü.

Asi tereddüdünün, yerini artik asi karsitligina biraktigini kaydeden Ilgezdi, "Sirasi geldigi halde asi olmayan 15 yas üstü 16 milyon 612 bin 224 kisinin sorumlulugu bu propagandaya izin veren, önlemeyen, dahasi önlem almayi düsünmeyen bakanlik bürokrasisinindir." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin su anda hedeflenen toplumsal bagisikligin çok uzaginda olduguna, toplumsal bagisikliga yaklasilmadigi sürece yapilan asilarin etkisini kaybettigine dikkati çeken Ilgezdi, bunun da asi karsitlarinin "asilar yetersiz" propagandasini daha yüksek sesle dinlendirmelerine olanak sagladigini belirtti.
Kaynak: AA