Taliban, Afganistan'i Ziyaret Eden BM Yetkilisinden 'Rehberlik' Istedi

Birlesmis Milletler (BM) Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Martin Griffiths, Afganistan'a ziyareti sirasinda Taliban'in BM'den "rehberlik" talebinde bulundugunu bildirdi.

Griffiths, Afganistan'in baskenti Kabil'de Taliban ile görüsmesinin ardindan video konferans yoluyla düzenledigi basin toplantisinda, Taliban liderligine, Afgan halkina acilen insani yardim ulastirmak için birlikte çalismalari gerektigi mesajini ilettigini söyledi.

Insani yardim erisimi konusunda Taliban liderliginin BM'ye teminat verdigini ifade eden Griffith, kadin ve kiz çocuklarinin haklari ve egitiminin gerekliligi konusunu da Taliban ile görüstügünü belirtti.

Su an karsi karsiya olduklari Taliban'in 20 yil öncesinden farkli olduguna dikkati çeken Griffiths, "Hareketin üst düzey liderlerinden biri, bize 'Yönlendirmeye ihtiyacimiz var, idareye baslamadan önce bizim rehberlige ihtiyacimiz var' dedi." ifadesini kullandi.

Griffiths, Afganistan'da 18 milyon kisinin insani yardima, 14 milyonun gida, 9 milyon kisinin ise suya erisime ihtiyaç duydugunu belirterek, ülke içinde 600 bin kisinin de yerinden oldugu bilgisini paylasti.

BM, 13 Eylül'de Isviçre'nin Cenevre kentinde Afganistan için bakanlar düzeyinde insani yardim konferansi düzenleyecek.

Afganistan'da insani yardimlara devam edebilmesi için 1,3 milyar dolar fona ihtiyaç duyan BM, simdiye kadar bu fonun sadece yüzde 39'unu tamamladi.

BM'nin insani felaket riski yasanabilecegi uyarisi yaptigi Afganistan'da yetkililer, her 3 Afganistan vatandasindan birinin bir sonraki yemeginin nereden gelecegini bilmedigini belirtiyor.

5 yas alti Afgan çocuklarin yaklasik yarisinin ise gelecek 12 ay içinde asiri derece yetersiz beslenmeye maruz kalabilecegi tahmin ediliyor.

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilmesiyle baslayan sürecin ardindan baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos’ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi sonrasi kenti çatismasiz sekilde kontrolüne almisti.

ABD, 31 Agustos'ta Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamisti.

Kaynak: AA