Gazze'deki Filistinli Gruplar, Filistinli Tutuklulara Zarar Vermesinin Yansimalari Konusunda Israil'i Uyardi

Gazze'deki farkli gruplari içinde barindiran Ulusal ve Islami Güçler Esirler Komitesi, Filistinli 6 tutuklunun yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden tünel kazarak kaçmasinin ardindan Israil'i hapishanelerdeki Filistinlilere zarar vermesinin yansimalari konusunda uyardi.

Komite adina Gazze'de basin toplantisi düzenleyen Zeki Debabis, "(Filistinli) Esirlere verilecek herhangi bir zararin yansimalari konusunda isgalcileri (Israil'i) uyariyoruz." ifadesini kullandi.

Debabis, "Tutuklulara zarar verilmesi kirmizi çizgidir. Filistin halki tüm siyasi yelpazesi, ulusal güçleri ve yigit direnisiyle, Israil'in gerginligi tirmandirmasi ve tutuklulara karsi uyguladigi terörün önünde eli kolu bagli beklemeyecektir." diye konustu.

Komitenin, tutuklularla ilgili tüm kurum ve kuruluslarla birlikte, cezaevlerindeki tüm ciddi yeni gelismeleri takip etmek için sürekli toplanti halinde kalmaya karar verdigini aktaran Debabis, uluslararasi kuruluslardan rolünü üstlenmesini, Israil'i dizginlemesini ve hapishanelerdeki Filistinli tutuklulara yönelik saldirilari durdurmak için tüm sorumluluklarini yerine getirmesini istedi.

Israil'in Gilboa Hapishanesi'ndeki Filistinli tutuklularin tamamini farkli hapishanelere tasidigini ve çogunu hücrelere koydugunu belirten Debabis, Gilboa Hapishanesi'ndeki tutuklularin liderlerinin dünden beri Israil istihbarati tarafindan sorguya tabi tutuldugunu söyledi.

- Ne olmustu?

Filistinli 6 tutuklu dün sabah, Israil'in kuzeyinde yer alan yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden tünel kazarak kaçmisti.

Israil Kamu Yayin Kurulusu (KAN), Fetih Hareketi'nin silahli kanadi El-Aksa Sehitleri üyesi Zekeriya ez-Zebidi ile Islami Cihad Hareketi mensubu Yakub Nufeyat, Muhammed Kasim el-Arida, Yakub Mahmud Kadri, Eyhem Fuad Kemamci, Mahmud Abdullah el-Arida'nin, cezaevinde ayni kogusta kaldiklarini ve 10 metrelik bir tünel kazdiklarini bildirmisti.

Gilboa Hapishanesi'nin Israil'deki yüksek güvenlikli hapishanelerden biri oldugu, Irlandali uzmanlarin gözetiminde insa ettirilerek 2004 yilinda açildigi ifade ediliyor.

Kaynak: AA