Cumhurbaskani Erdogan'dan, Taliban'in 'Geçici Hükümet Ilani' Ve 'Kabil Havalimani'na Iliskin Degerlendirme Açiklamasi

'(Kabil Havalimani'nin isletilmesi) Isin basindan itibaren olumlu bir yaklasim içerisinde olduk fakat geldigimiz noktada, o olumlu gelismeler bizim açimizdan henüz yok' 'Bu geçici kabine nereye kadar devam eder onu da biz bilemeyiz. Bize düsen sadece bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim odur ki hayirli olsun'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Afganistan'da Taliban'in ilan ettigi "geçici hükümet"in nereye kadar devam edeceginin bilinmedigini belirterek, "Bize düsen sadece bu süreci dikkatle takip etmektir." degerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaskani Felix Tshisekedi ile yapilan bas basa ve heyetler arasi görüsmelerinin ardindan Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde ortak basin toplantisi düzenledi.

Konusmalarin ardindan gazetecilerin sorularini yanitlayan Erdogan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden gelen bir gazetecinin, Türkiye'nin, ülkesi adina somut neler yapabilecegini sormasi üzerine, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Afrika içinde, yaklasik 2 milyon 400 bin kilometrekareye sahip, topraklari, yer alti ve yer üstü zenginlikleriyle farkli bir ülke oldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Felix Tshisekedi ile yaptiklari görüsmeye iliskin bilgi veren Erdogan, iki ülke arasindaki ticaret hacminin gelistirilmesine yönelik "kazan-kazan" esasina dayali bir sürecin baslatilacagini, bu amaçla konuk Cumhurbaskani'nin yarin Istanbul'da is adamlariyla bir araya gelecegini kaydetti.

Iki ülke arasinda ilk etapta 250 milyon dolarlik bir ticaret hacmi hedefi belirlendigini dile getiren Erdogan, en uygun zamanda is adamlarini da yanina alarak Kongo'ya iadeiziyarette bulunacaklarini, yer alti kaynaklari, savunma sanayisi, tarim ve tarim endüstrisi alanlarindaki imkanlari ele alacaklarini bildirdi.

Erdogan, tarim endüstrisinin siradan bir konu olmadigini, 100 milyona yaklasan nüfusa sahip Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Türkiye'nin tarim ve hayvanciliga yönelik atacagi adimlarla birçok seyi birlikte halledebilme imkanina sahip olabilecegine isaret etti.

Türkiye'nin savunma sanayisinde çok büyük imkana ve güce sahip olduguna dikkati çeken Erdogan, söyle devam etti:

"Bu konuda da birlikte atabilecegimiz adimlar söz konusu. Otomotiv sektöründe Türkiye yeni bir siçramanin esiginde, burada da birçok adimlar atabiliriz. Tarim aletlerinde, az önce tarim endüstrisi dedim, bu konuda attigimiz, atabilecegimiz birçok adimlar var ve tabii barajlar, bu konuda atilabilecek adimlar var. Ben kendilerine de söyledim. Özellikle yani derin su noktasinda liman ihtiyaci çok önemli ve bu liman ihtiyacini bizim liman isletmecisi firmalarimiz yapabilirler. Süratle, orada bu tür limanlari kurup Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni farkli ülkelere muhtaç etmezler ve yaptigimiz ikili görüsmelerde bunlarda mutabik kaldik. Yarin da Istanbul'da ben inaniyorum ki is adamlarimizla yaptiklari görüsmelerde, bu konuda bu görüsmeleri yapacaklar ve süratle de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bizler her alanda yaninda olacagiz."

- Afganistan'daki gelismeler

Cumhurbaskani Erdogan, bir gazetecinin Afganistan'da Kabil Havalimani'nin isletmesine yönelik Amerika Birlesik Devletleri ve Katar ile yapilan görüsmelerden somut sonuç alinip alinmadigi yönündeki soruyu söyle yanitladi:

"Biz su an itibariyla Kabil Havalimani'nin isletilmesiyle ilgili isin basindan itibaren olumlu bir yaklasim içerisinde olduk fakat geldigimiz noktada, o olumlu gelismeler bizim açimizdan henüz yok ve biz olumlu yaklasimimizi koruduk, koruyoruz. Eger gerçekten bizim prensiplerimize, yaklasim tarzimiza olumlu bir süreç devam edecek olursa tabii ki biz de buna olumlu yaklasimi ortaya koyariz bu konuda, Katar basta olmak üzere. Su an itibariyla, iste az önce biliyorsunuz, yani buna 'kalici' demek herhalde zor ama bir geçici kabine açiklandi, bu geçici kabine nereye kadar devam eder onu da biz bilemeyiz. Bize düsen sadece bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim odur ki hayirli olsun."
Kaynak: AA