AB'nin Afganistan Büyükelçisi, Taliban'la Iliskinin Kadin Haklarina Saygi Sartina Bagli Olacagini Söyledi

Avrupa Birligi'nin (AB) Afganistan Büyükelçisi Andreas Von Brandt, Taliban'in kadin ve kiz çocuklarinin haklarina saygi göstermesinin AB ile iliski kurabilmenin kosullarindan biri oldugunu söyledi.

Von Brandt, Avrupa Parlamentosu'nun Insan Haklari Komitesi'nin oturumunda yaptigi konusmada, AB'nin kadin haklari, insan haklari ve insan haklari savunucularinin haklarini savunmayi öncelemeye devam edecegini belirtti.

Büyükelçi, "Kadin ve kiz çocuklarinin haklarina sayginin, Taliban ve yeni hükümetle herhangi bir siyasi diyalog veya iliskinin kosulu olacagi ve sadece son 20 yilin basarilarinin korunmasini degil, devam etmesini de saglayacagi konusunda sizi temin ediyorum." dedi.

Von Brandt, nerede hata yapildigini düsündügünde, "Belki de uluslararasi toplumun tesvik ettigi seylerin NATO ya da uluslararasi askeri koruma olmaksizin uzun dönemde sürdürülebilir olmadigini" söyledi.

Afgan hükümetinin mümkün oldugunca kapsayici olmasi gerektigini, ancak bunun 'göstermelik bir kadini alip koymakla' olmayacagini vurgulayan von Brandt, AB'nin prensiplerini koruyacagini ve öne sürdügü kosullar dahilinde Taliban ile iletisim kuracaginin altini çizdi.

Von Brandt, "Su an için diyebiliriz ki; Afganistan'da büyük bir degisiklik olmadi. Elbette bu teyit edilmeli. Ancak bu yine de iyi bir sey." diye konustu.

Kaynak: AA