Türk Mutfaginin Asirlik Tariflerle Dünyaya Açildigi Kitap, Begeni Topladi

Emine Erdogan'in öncülügünde, ünlü sef, akademisyen ve uzmanlarin katkilariyla hazirlanan 'Asirlik Tariflerle Türk Mutfagi' kitabi, Türk mutfaginin saglikli saklama ve pisirme teknikleri ile atiksiz, ekolojik, sürdürülebilir, glütensiz ve vejetaryen beslenme özelliklerine dikkati çekiyor Kitabin Yayin Koordinatörü, yemek ve seyahat yazari Ebru Erke: 'Yillardir gastronomi sektöründe olan insanlariz ve bununla alakali çok büyük bir açik vardi. Mutfak, bir ülkeyi tanitmanin en sempatik yollarindan biri. Bu yüzden kitabi Emine Hanim'in himaye etmesi çok önemliydi. Çünkü hem görsellik hem içerik anlaminda simdiye kadar yapilmis en kapsamli kitap' Sef Arda Türkmen: '(Türk mutfaginda glütensiz ve vejetaryen beslenme) Bu baslik altinda, bu yemekleri insanlara anlattigimizda, dünya mutfaklarinda, insanlarin daha çok talep gösterecegi bir mutfak olacak bizimkisi' Kitabin danismanlarindan, Özyegin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Doç. Dr. Özge Samanci: 'Kitabin aslinda 3 temel mesaji var. Bir, Türk mutfagi sürdürülebilir ve dolayisiyla atiksiz bir mutfak. Türk mutfagi çok zengin bir kültürel mirasa sahip. Aslinda saglikli bir mutfak çünkü çok farkli yiyecek gruplarini bulabiliyoruz. Tabii ki et bayramlarimizin, dügünlerimizin vazgeçilmezi ama gündelik beslenmemizde bakliyat ve sebzeyi çok tüketiyoruz. Bunlara biraz dikkat çekmek ve sahip oldugumuz zenginligin farkina varip, onu anlamlandirmak, bence kitabin en büyük rolü bu' Sef Somer Sivrioglu: 'Mutfagimiz vejetaryen beslenme üzerine bir derya. O yüzden, sadece ülkemiz için degil, turistler için de belki hiç bilmedikleri bir seyi ögrenme firsati doguyor'

Anadolu'nun binlerce yillik geleneksel yemek tariflerinin ilk kez saglikli ve atiksiz yönleriyle dünyaya açilmasina öncülük eden "Asirlik Tariflerle Türk Mutfagi" kitabi, ünlü sefler, akademisyenler ve uzmanlarin begenisini topladi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in öncülügünde Cumhurbaskanligi himayesi, Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi (TGA) is birligi, Kültür ve Turizm Bakanliginin destegiyle hazirlanan kitap, Türk mutfaginin zenginligini uluslararasi alanda tanitmayi amaçliyor.

Türk mutfaginin saglikli saklama ve pisirme teknikleri ile atiksiz, ekolojik ve sürdürülebilir özelliklerine dikkati çekilen kitapta, kayit altina alinan asirlik geleneksel tariflerin aslina uygun reçetelerinin gelecek nesillere aktarilmasi hedefleniyor.

Prof. Dr. Mehmet Öz, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Günay Kut, Doç. Dr. Özge Samanci ve Dr. Gönül Paksoy danismanliginda, Ebru Erke'nin koordinatörlügünde hazirlanan kitaba birçok akademisyen, ünlü sef ve uzman destek verdi.

Ünlü sefler Ali Ronay, Arda Türkmen, Aydin Demir, Cüneyt Asan, Eyüp Kemal Sevinç, Fatih Tutak, Ömür Akkor, Savas Aydemir, Sezai Erdogan, Sinem Özler, Semsa Denizsel, Serife Aksoy, Yilmaz Öztürk, Zeki Açikgöz'ün özel tarifleriyle katki sundugu kitapta, atiksiz, fermante, yöresel, yerel ile glütensiz gibi saglikli ve alternatif beslenmeye yönelik 218 tarif yer aliyor.

Uluslararasi üst düzey tanitim kapsaminda Cumhurbaskanligi yayinlarindan "prestij kitap", Kültür ve Turizm Bakanligi yayinlarindan ise Türkçe basilacak olan kitap, ekim ayi itibariyla satisa sunulacak. Ingilizce versiyonu "Turkish Cuisine With Timeless Recipes" adiyla uluslararasi alanda yayimlanacak kitap, basta Ingilizce, Ispanyolca ve Arapça olmak üzere birçok dile de çevrilecek.

- Helva tarifi Emine Erdogan'dan

"Asirlik Tariflerle Türk Mutfagi" kitabinin tanitim programi, Emine Erdogan'in yani sira Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, kitap danismanlari, sefler, Türk mutfaginin geleneksel tatlarini yasatan sektör temsilcileri ve gastronomi yazarlarinin da katilimiyla Beykoz'daki Cam ve Billur Müzesi'nde gerçeklestirildi.

Kitaptaki reçetelerin ikram edildigi programin gözde lezzeti Cumhurbaskanligi mutfaginin menüsünde de yer alan "leblebi helvasi" oldu. Katilimcilar, tadina baktiklari ve çok begendikleri helvanin yapilisini ise Emine Erdogan'in tarif videosundan izledi.

- Kitap, Anadolu'nun kültürel mirasi ile Akdeniz'in bitki ve baharatlariyla zenginlesen tatlarini dünyaya tanitacak

Kalp cerrahi ve saglikli yasam uzmani Prof. Dr. Mehmet Öz, programa ABD'den gönderdigi video mesajinda, kitabin, Anadolu'nun kültürel mirasini ve essiz Akdeniz cografyasinin bitki ve baharatlariyla zenginlesen tatlarini dünyaya tanitacak ilk eser oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Öz, "Kitabin, Türk mutfagini saglikli, geleneksel ve atiksiz yönleriyle tanitarak, dünya mutfagindaki gerçek yerine ulasacagina inaniyorum. Özellikle Türk mutfaginin bu degerlerinin, devletlerin zirvesinde, dünyada tanitilmasina öncülük eden Emine Erdogan Hanimefendi'ye ve kitaba katki sunanlara tesekkürlerimi iletiyorum." ifadelerini kullandi.

- "Hem görsellik hem içerik anlaminda simdiye kadar yapilmis en kapsamli kitap"

Kitabin Yayin Koordinatörü, yemek ve seyahat yazari Ebru Erke, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kitapta Türk mutfaginin ne kadar derin ve köklü bir tarihi oldugunu anlatmaya çalistiklarini, her seyden önce modern dünyayla uyumlu yüzünü anlattiklarini söyledi.

Hem pisirme hem besin degerleri açisindan saglikli olan "zeytinyaglilar" kategorisinin dünyada baska hiçbir mutfakta olmadigina dikkati çeken Erke, kitapta bu yemek türüne özel bir yer ayirdiklarini dile getirdi.

Dünyada bir akim olan bitkisel bazli beslenme açisindan Türk mutfaginin çok zengin oldugunu anlatan Erke, kitapta, geleneksel olarak anne ve anneannelerden kalan bu tariflerin ne kadar kiymetli oldugunu bir kez daha göstermeye çalistiklarini ifade etti.

Kitabin hazirlanmasinda Emine Erdogan'in öncülük etmesinin kendileri için çok kiymetli oldugunu vurgulayan Erke, "Yillardir gastronomi sektöründe olan insanlariz ve bununla alakali çok büyük bir açik vardi. Mutfak, bir ülkeyi tanitmanin en sempatik yollarindan biri. Bu yüzden kitabi Emine Hanim'in himaye etmesi çok önemliydi. Çünkü hem görsellik hem içerik anlaminda simdiye kadar yapilmis en kapsamli kitap." degerlendirmesinde bulundu.

Kitabin tasarimcisi Dr. Gönül Paksoy da bu çalismada yer almaktan memnuniyet duydugunu çünkü Türkiye için iyi seyler yapmak istediklerini dile getirdi.

Dr. Paksoy, Türk kültürünü yansitabilecek ögeleri öne çikarttiklari kitapta, sadeligi de koruduklarini aktardi.

Atiksiz mutfak ve sifir atigin da kitaptaki temalar arasinda yer aldigini anlatan Paksoy, hem saglikli hem atiksiz hem de geleneksel Türk mutfagini tanitma sansi bulduklarini söyledi. Paksoy, "Emine Hanim'in böyle bir seye girismesi Hanimefendi açisindan da tabii çok güzel ama herkes için çok dogru ve güzel bir is. Daha özel, daha yukarida bir tanitim olacaktir." diye konustu.

- "Bu tariflerin ortaya çikarilmasi gerekliydi"

Türk yemek uzmani ve yazar Sahrap Soysal ise kitapta Türk mutfagina ait eski reçetelerin kayit altina alinmasini "harika" olarak tanimladi.

Hem yemek yazarligi hem de yemek kültürü arastirmaciligi yaptigini aktaran Soysal, Türk mutfagiyla ilgili yapilan her tür çalismanin "bas taci" oldugunu ifade etti.

Kitaba dair heyecan duyduklarini belirten Soysal, "Iyi ki böyle bir çalisma yapildi. Bence Türk mutfaginin kebap disinda, salgam suyu disinda daha çok tanitilmaya ihtiyaci var. Bu tanitim konusunda zaten epeyce geri kaldigimizi düsünüyorum. Yapilan her çalisma bence son derece faydali olacak." diye konustu.

Soysal, kitapta vejetaryen ve glütensiz tariflere de yer verilmesine iliskin, su degerlendirmeyi yapti:

"(Türk mutfagi) Çok zengin bir mutfak. Vejetaryen de bir mutfak. Glütensiz de beslenen bir Türk mutfagi var zaten. Bütün bu tariflerin ortaya çikarilmasi gerekliydi. Iyi ki böyle bir çalisma yapildi. Dünyanin en saglikli mutfaklarindan biri bizim mutfagimiz." degerlendirmesini yapti.

- Kitap, herkesin damak tadina hitap eden tarifler içeriyor

Sef Arda Türkmen, eski tariflerin Türk tarihi ve kültürünü yasatmak için gelecek nesillere aktarilmasi gerektigini, bunlarin dünya gastronomisinde yayinlanmasinin da ülkenin temsil edilmesi açisindan mühim oldugunu kaydetti.

Kitapta öne çikan glütensiz ve vejetaryen beslenme modelinden de bahseden Türkmen, "Insanlar artik glütensiz beslenmeye daha fazla önem gösteriyor. Vejetaryen diyetlerine ve beslenme modellerine daha fazla ilgi duyuyorlar. Kültürümüzde ve mutfagimizda buna uygun çok fazla tarif var ama bu baslikta toplanmamis. Bu baslik altinda, bu yemekleri insanlara anlattigimizda, dünya mutfaklarinda, insanlarin daha çok talep gösterecegi bir mutfak olacak bizimkisi." diye konustu.

Kendisinin de "eski bir anneanne tarifi" ile kitapta yer aldigina deginen Türkmen, "Çok geleneksel bir tarif vermeye çalistim. Kim okursa okusun kitabin içerisinde kendine uygun bir tarif mutlaka bulacak." dedi. Arda Türkmen, Emine Erdogan'in kitap ve gastronomiye yaklasiminin bilindigini, kendisinin bu eseri desteklemesinin Türk gastronomisi için önemli bir adim oldugunu ifade etti.

- Türk mutfagina dair 3 temel mesaj içeriyor

Kitabin danismanlarindan, Özyegin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Doç. Dr. Özge Samanci, Türk mutfagini hem kültürel ve tarihi derinligiyle hem farkli yiyecek gruplarinin zenginligiyle hem de çagdas, sürdürülebilir, saglikli yüzüyle ortaya çikaran bir eser hazirlamaya gayret ettiklerini anlatti.

Türk mutfaginda sayisiz reçete bulundugunu ancak kitapta daha örnek teskil eden 200 küsur reçetenin yer aldigini aktaran Samanci, ayni zamanda mutfaktaki temel teknikleri de yansitan tarifler olmasina gayret ettiklerini dile getirdi.

Doç. Dr. Samanci, Emine Erdogan'in böyle bir kitaba öncülük etmesinin, bu fikri desteklemesinin önemine vurgu yaparak, "Türk mutfaginin hem ulusal hem uluslararasi düzeyde daha taninmasi ve bilinirliginin artirilmasi yönünden, bu kitabin Emine Hanim tarafindan öne çikarilmasi, onun istegiyle olusturulmasi çok hos." diye konustu.

Geleneksel Türk mutfagini "israfsiz mutfak" olarak tanimlayan Samanci, söyle devam etti:

"Kendi içinde yemeklerin nasil atiksiz olusturuldugunu, farkli ürünlerin farkli yerlerde nasil kullanildigini da hatirlatmaya çalistik. Kitabin aslinda 3 temel mesaji var. Bir, Türk mutfagi sürdürülebilir ve dolayisiyla atiksiz bir mutfak. Türk mutfagi çok zengin bir kültürel mirasa sahip. Aslinda saglikli bir mutfak çünkü çok farkli yiyecek gruplarini bulabiliyoruz. Tabii ki et bayramlarimizin, dügünlerimizin vazgeçilmezi ama gündelik beslenmemizde bakliyat ve sebzeyi çok tüketiyoruz. Bunlara biraz dikkat çekmek ve sahip oldugumuz zenginligin farkina varip, onu anlamlandirmak, bence kitabin en büyük rolü bu. Kitabi açtiginizda minik ikonlar göreceksiniz; 'glütensiz', 'vegan'... Her gün yedigimiz yemeklere, belki de hiç o gözle bakilmamisti daha önce. O anlamda kiymetli diye düsünüyorum."

Doç. Dr. Özge Samanci, kitabin Ingilizce'ye çevrilecek ve yurt disindaki farkli mecralara ulasacak olmasinin gastronomi turizmi ve kültürel mirasi korumak açisindan da önemli oldugunu ifade etti.

- "Iyi ki böyle bir projeye öncülük ettiler"

Demsa Grup Yönetim Kurulu Baskan Vekili Demet Sabanci Çetindogan da hem geleneksel hem atiksiz hem de saglikli tariflerin oldugu bir kitabin ilk kez yapildigini, bu anlamda güzel bir örnek teskil edecegini söyledi.

Çetindogan, Türk mutfaginda sifir atik konusuna da deginerek, "Daha bilinçli bir toplum yetistirebilmek için çocuk yasta bu bilinci vermemiz gerekiyor. Iste bu tip kitaplar bizlere örnek olacak." dedi.

Sef Somer Sivrioglu da Türk mutfagindaki en önemli eksikliklerden birinin kayit altina alma islemine çok geç baslanmasi oldugunu, bu yüzden birçok Türk reçetesinin baska kültürlere kaydedildigine dikkati çekerek, o nedenle bu projenin yapilmasinin çok iyi iyi oldugunu ifade etti.

25 yildir yurt disinda yasayan bir sef olarak, Türk mutfaginin daha çok et ve et ürünleriyle akillara geldigini gözlemledigini anlatan Sivrioglu, "Halbuki mutfagimiz vejetaryen beslenme üzerine bir derya. O yüzden, sadece ülkemiz için degil, turistler için de belki hiç bilmedikleri bir seyi ögrenme firsati doguyor." dedi.

Sivrioglu, Emine Erdogan'in kitaba destek vermesinin önemini vurgulayarak, "Zaten alabilecegimiz en yüksek seviyeden destegi aliyoruz. Mutfagimiz, mutfak kültürümüz ve benim gibi yurt disinda yasayan sefler için çok önemli. Iyi ki böyle bir destek verdiler. Iyi ki böyle bir projeye öncülük ettiler." seklinde konustu.
Kaynak: AA