Saglik Bakanliginin 5 Bin Kisilik Ekibi 'Çevre Sagligi' Için Sahada

Halk Sagligi Genel Müdürlügüne bagli Çevre Sagligi Dairesi Baskanligi, sel, yangin ve deprem ile iklim degisikligi gibi olaganüstü durumlar dahil insan ve toplum sagligini etkileyecek her türlü riski ortadan kaldirmak için çalismalar yürütüyor Çevre Sagligi Dairesi Baskani Tuncay Özer: '20202021 arasinda afet bölgelerinde toplam 2 bin 226 noktadan su numunesi alarak suyun kalitesinde degisim olup olmadigini test ettik'.

AYBÜKE INAL KAMACI - Saglik Bakanligi Halk Sagligi Genel Müdürlügüne bagli Çevre Sagligi Dairesi Baskanligindaki 5 bin personel, sel, yangin, deprem ve iklim degisikligi gibi olaganüstü durumlar dahil insan ve toplum sagligini etkileyecek her türlü riski ortadan kaldirmak için sahada çalismalarini sürdürüyor.

Çevre Sagligi Dairesi Baskani Tuncay Özer, Halk Sagligi Haftasi dolayisiyla AA muhabirine yaptigi açiklamada, son dönemde deprem, yangin, sel gibi afetlerin yaninda iklim degisikligi gibi olaganüstü durumlarin yasandigini, bu nedenle bu seneki Halk Sagligi Haftasi temasinin "Afet ve Olagandisi Durumlarda Çevre Sagligi Hizmetleri" olarak belirlendigini söyledi.

Afet ve olaganüstü durumlarda toplu yasam alanlarinda karsilasilabilecek bulasici hastaliklarin önlenmesinin halk sagligi açisindan önem tasidigini vurgulayan Özer, 5 bin kisilik ekibin her an sahada bunun için çalismaya hazir oldugunu belirtti.

Afetlerden sonra ekolojik dengenin bozulabildigini, çevre ve saglik bakim hizmetleri altyapisinin hasar görerek kesintiye ugrayabildigini ve çevredeki kirlenmelerin toplum sagligini riske edebildigini anlatan Özer, ancak yerinde ve zamaninda müdahalelerle bu olumsuz etkilerin azaltilmasinin mümkün oldugunu ifade etti.

Özer, Çevre Sagligi Afet Müdahale Prosedürü'nün sahada uygulanmasi için yogun çaba sarf ettiklerine dikkati çekerek söyle konustu:

"Çevre sagligi ekipleri olarak afet bölgelerinde insani ve toplum sagligini ilgilendiren fiziksel, kimyasal, biyolojik, sosyal ve psikolojik her etkeni inceliyoruz. Tüketime sunulan içme veya kullanma suyunun kalitesi, afetin altyapilara etkisi, geçici barinma yerleri ve sosyal imkanlarin ihtiyaca cevap verecek nitelikte olup olmadigi, sanayi tesislerinden kaynaklanabilecek riskler, kati atiklarin bertaraf edilmesi gibi pek çok konuda gereken kontrolleri yapiyor, bulasici hastaliklari önleyerek salgin riskini ortadan kaldiriyoruz."

- "Müsilaj için de Marmara ve Ege'de çalismalarimiza devam ettik"

Afet bölgelerinde 2020'den bu yana yaptiklari çalismalara iliskin sayisal verileri de paylasan Özer, sunlari kaydetti:

"2020-2021 arasinda afet bölgelerinde toplam 2 bin 226 noktadan su numunesi alarak suyun kalitesinde degisim olup olmadigini test ettik. Bunlarin 1064'ü deprem, 633'ü sel, 529'u ise orman yanginlarinin yasandigi bölgelerdeydi. Ayrica müsilaj için de Marmara ve Ege'de çalismalarimiza devam ettik. Bu kapsamda Istanbul, Yalova, Balikesir, Çanakkale, Tekirdag, Kocaeli, Bursa dahil toplam 1105 noktada su güvenligini kontrol ettik. Yerel yönetimlere bu kapsamda yol gösterdik."

Kaynak: AA