Hong Kong'da Tiananmen Olaylarini Anma Törenini Düzenleyen Grup, Hakkindaki Iddialari Reddetti

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi'nde, 1989'da Çin'de gerçeklesen Tiananmen (Tieanmin) olaylarini anmak için her yil mum isigi törenlerini düzenleyen grup, yabanci ülkelerin çikarlari için çalistiklarina iliskin iddialari reddettiklerini açikladi.

Polis, geçen ay "Çin Yurtsever Demokratik Hareketlerini Destekleyen Hong Kong Ittifaki" grubunun yabanci ülkelerin çikarlari için çalistigi iddiasiyla sorusturma baslatti.

Bu kapsamda gruptan yurt disinda veya Tayvan'da birlikte çalistiklari gruplarin veya kisilerin tüm bilgilerini ve iletisimlerini istedigi aktarildi.

Çin'de 1989'da gerçeklesen Tiananmen olaylarini anmak için her yil mum isigi törenlerinin düzenlenmesinde etkin rolü olan grubun Baskan Yardimcisi Chow Han Tung, basina yaptigi açiklamada, polisin sivil bir örgütü keyfi biçimde ajanlikla suçlamasinin gücü kötüye kullanmanin örnegi oldugunu savundu.

Chow, suçlamalari reddettiklerini vurgulayarak, "Biz 1989 demokratik hareketi sirasinda kurulmus bir örgütüz, Hong Kong halki tarafindan kurulduk." dedi.

Sorusturma, 2019'daki kitlesel protestolarin ardindan Hong Kong'daki sivil topluma yönelik uygulanan baskilarin parçasi olarak degerlendiriliyor.

Hong Konglu yetkililer, Çin'in iktidardaki Komünist Partisinin "ulusal güvenlik yasasi"yla sehir üzerindeki baskiyi artirdi. Söz konusu yasa ve bazi diger degisiklikler, birçok sivil toplum örgütünün tasfiye edilmesine veya liderlerinin tutuklanmasina neden oldu.

Her yil düzenlenen mum isigi törenlerinde, Çin ordusunun 4 Haziran 1989'da Pekin'in Tiananmen Meydani'ndaki kitlesel demokrasi yanlisi protestolari siddetle bastirmasi esnasinda ölen ögrenciler aniliyor.

Söz konusu törenin yapilmasina izin verilen tek yer Hong Kong'da polis, yeni tip koronavirüs kisitlamalari gerekçesiyle törenleri yasaklasa da 2020'de ve bu yil halka açik alanlarda küçük kalabaliklar toplandi.

Ülkede son dönemde 100'den fazla aktivist, ayrilikçilik, terörizm ve yabanci ülkelerin çikarlarina hizmet etmek iddiasiyla ulusal güvenlik yasasi uyarinca tutuklanirken, çok sayida aktivist ise baska ülkelerde sürgünde yasiyor.

- Tiananmen olaylari

Çin'de Nisan 1989'dan baslayarak 4 Haziran'a kadar süren ve baskent Pekin'deki Tiananmen Meydani'nda güç kullanilarak bastirilan olaylarda resmi olmayan rakamlara göre 2 binden fazla kisi hayatini kaybetmisti.

Demokrasi ve ifade özgürlügü talebi, enflasyon, siyasi bozulma ve yozlasma gibi nedenlerle baslayan protestolara ülkedeki aydin kesim ve ögrenciler basta olmak üzere yogun katilim olmustu.

Olaylarin ilk basladigi zamanlarda hükümet, göstericilere müdahale etmemis ancak protestocularin dagilmamasi üzerine 20 Mayis'ta sikiyönetim ilan edilmisti.

Hükümet, protestocularin taleplerinin karsilanmasinin mümkün olmadigi ve gösterilerin bastirilmasi gerektigi kararina vararak 4 Haziran gecesi tanklar ve askerleri meydana göndermisti.

Güvenlik güçlerinin olaylari bastirirken gerçek mermi kullanmasi sonucu Çin Kizilhaçina göre 2 bini askin kisi yasamini yitirmisti.

Çin'in yakin tarihinde genis yanki uyandiran Tiananmen olaylari, ülkedeki yeni nesil basta olmak üzere halk tarafindan hala tam olarak bilinmiyor.

Kaynak: AA