Erzincan Valisi Makas, Mangal Kömürü Üreten Ailenin Çocuklarini Tasimali Egitimle Okullarina Gönderecek

Erzincan Valisi Mehmet Makas, kentte geçimini mangal kömürü üreterek saglayan 8 aileyi ziyaret ederek buradaki 3 çocugun yarin baslayacak egitim-ögretim yilindan geri kalmamasi için tasimali egitim sistemiyle okullarina gönderilecegini söyledi.

Üzümlü ilçesinde, Orman Isletme Müdürlügünce uygun görülen bölgelerdeki mese agaçlarini mangal kömürüne dönüstüren aileler, zorlu çalisma kosullarina ragmen gece gündüz mesai yapiyor.

Osmaniye ve Mardin'den gelerek ilçeye bagli Pelitli köyüne yerlesen yaklasik 60 kisiden olusan 8 aile, kurduklari çadirlarda kalarak 10 ay boyunca mangal kömürü üretimi için çalisiyor.

Anne ve babalarinin üretim yaptigi yerde ise 23 çocuk, üretimin yapildigi alanda oyunlar oynayarak gönüllerince egleniyor.

Üretim alanina gelerek aileleri ziyaret eden Vali Makas, çalismalari hakkinda bilgi alarak çocuklara hediye verdi.

Burada gazetecilere açiklama yapan Makas, insanlarin zorlu kosullarda çalisarak ekmek parasi kazandiklarini belirterek, "Buraya Osmaniye ve Mardin’den gelen ailelerimiz var. Asagi yukari 8 aile ve 60’a yakin vatandasimiz var. 23 tane de evladimiz, genç kardeslerimiz var.* dedi.

Makas, okul çaginda olun çocuklarin da oldugunu ifade ederek, "Buraya heyet halinde gelerek hem hal dertlerini dinleyelim istedik. Yüz yüze egitim baslayacagi için buradaki üç evladimizi alarak tasimali egitim ile Pelitli köyümüzden tasidigimiz ögrencilerimizle Altinbasak Beldemize egitim için tasiyacagiz. Bu bizim için sevindirici oldu." diye konustu.

Üretime katki sunduklari için tesekkür eden Makas, ailelerin helal rizik için yilin 10 ayina yakin bir zaman çalistigini sözlerine ekledi.

Yaklasik 30 yildir mangal kömürü imalati yapan 58 yasindaki Abidin Eren de, Vali Makas'in ziyaretinden memnuniyet duyduklarini anlatarak, sunlari söyledi:

"Orman isletmesi sahalari bize veriyor o sekilde geçimimizi sagliyoruz. O sahalari kesiyoruz. Bir oduna en az 20 sefer elin degecek. Getirip böyle kubbe halinde çatiyoruz ve topraklayip yakiyoruz. Eziyeti çok, çok sükür helal çalisiyoruz. Ekmegimizi bundan çikariyoruz. Bir ocak en asagi 20-25 gün yanar. Bunun gece nöbetini tutuyoruz. Askeriye gibi sabaha kadar ikiser saat arayla nöbet tutariz çünkü ocak yanarsa bütün emegimiz bosa gider."

Kaynak: AA