Besinlerde Maksimum Fayda Için Saklama Kosullarina Önem Verilmesi Gerekiyor

Beslenme ve diyet uzmani Dilara Koçak: 'Olgunlasma sirasinda etilen gazi üreten yiyeceklere muz, avokado, kavun, seftali, kayisi, armut, elma, erik, domates, ayva ve inciri örnek verebiliriz. Bu besinler etilene duyarli olan kabak, bezelye, ispanak, brokoli, marul, salatalik, karpuz, bakla ve biber gibi gidalarla ayni yerde muhafaza edildiginde bozulmalari kolaylasmis olur. Bu besinler saklanirken bir arada tutulmamali'

LG Türkiye resmi Youtube kanalinda, "LG NatureFRESH ile Iyi Yasam" serisini hazirlayan beslenme ve diyet uzmani Dilara Koçak, besinlerden maksimum fayda saglamak için saklama kosullarina büyük önem verilmesi gerektigini bildirdi.

LG'den yapilan açiklamaya göre, LG NatureFRESH, hassas sicaklik kontrolü ile yiyeceklerin dogal tazeligini koruyor. Böylelikle tüketiciler, sebze ve meyvelerini ilk günkü tazeliginde tüketebiliyor.

Gidalari, klasik buzdolaplarina oranla 7 güne kadar uzayan bir süre için ilk günkü canliliginda tutan LG NatureFRESH buzdolabi, LINEARCooling teknolojisi ile sicaklik dalgalanmalarini dengeleyerek ±0,5 santigrat araliginda tutuyor. DoorCooling teknolojisiyle ise iç sicakligi daha stabil hale getirerek geleneksel sogutma sistemlerinden yüzde 35 daha hizli sogutuyor. Buzdolabinin Fresh Zone adi verilen yeni "Nem Dengeleme Özellikli Sebzelik" nemi güvenli bir sekilde içeride tutarken, hareketli kontrol birimleri ise ayarlanan moda bagli olarak meyve ve sebzeler için ideal bir nem düzeyi sagliyor. LG NatureFRESH buzdolaplarinda bulunan Fresh 0 Zone ise sifir santigrata yakin bir sicaklikta kontrol altinda tutuluyor ve tüketicilerin et, balik gibi yiyeceklerin çözülmesini beklemeden pisirmeye baslamalarina yardimci oluyor.

LG buzdolaplarinda bulunan Hygiene FRESH+ teknolojisinin sundugu 5 asamali akilli filtre sisteminin yani sira harici fan ve ince tasarim avantaji kötü kokulari gideriyor. Kullanicilarin yiyeceklerini daha temiz kosullarda daha taze tutabilmesini sagliyor.

- "Besinlerde saklama kosullarina büyük önem verilmeli"

Açiklamada görüslerine yer verilen beslenme ve diyet uzmani Dilara Koçak, besinlerden maksimum faydayi saglamak için saklama kosullarina büyük önem verilmesi gerektigini kaydetti.

Koçak, kapali bir ortamda nem mevcut oldugunda, bakterilerin hizla büyüdügünü ve küçük koloniler olusturdugunu belirterek, "Bu koloniler taze meyve ve sebzelerin hizla çürümesine ve yenmez hale gelmesine neden oluyor. Bu nedenle, bakteri üremesini ve bunun sonucunda gida israfini azaltmak için buzdolabinda özellikle de taze besinlerin nemini kontrol etmeliyiz." ifadesini kullandi.

Gidalarin dolapta saklanmasi yoluyla atmosferik kosullarin degistirilmesinin raf ömrünü 3 kata kadar uzatabildigini aktaran Koçak, sunlari kaydetti:

"Gidalarin kurutulmasi veya dondurulmasi, içerisindeki nemi uzaklastirarak ve dolayisiyla enzim aktivitesini yavaslatarak bakteriyel büyüme inhibisyonunu saglayabilir. Bazi besinlerin depolanmasi sirasinda sicakligin donma noktasinin altina düsürülmesi (ürünün dondurucuda saklanmasi) veya ortamdaki nemin azaltilmasi (ürünün dolapta saklanmasi) yoluyla atmosferik kosullarin degistirilmesi, raf ömrünü üç kata kadar uzatabiliyor. Çünkü bu yöntemle bozulmaya yol açan kimyasal reaksiyonlar inhibe edilmis olunuyor. Michigan State University'de bu konuda yapilan bir arastirma da besinin maruz kaldigi nem miktarina dikkat etmenin, gidalari mümkün olan en uzun süre boyunca korumaniza yardimci olacagini vurguluyor."

Etilen gazi üreten sebze ve meyveleri, etilene duyarli olanlardan ayirmak gerektigine isaret eden Koçak, "Dogal yollarla üretilen bu gaz, depolama süresini kisaltarak bozulmalara sebep olabilir. Olgunlasma sirasinda etilen gazi üreten yiyeceklere muz, avokado, kavun, seftali, kayisi, armut, elma, erik, domates, ayva ve inciri örnek verebiliriz. Bu besinler etilene duyarli olan kabak, bezelye, ispanak, brokoli, marul, salatalik, karpuz, bakla ve biber gibi gidalarla ayni yerde muhafaza edildiginde bozulmalari kolaylasmis olur. Bu besinler saklanirken bir arada tutulmamali." degerlendirmesinde bulundu.

Çok yumusak olmadikça muzlarin tezgahin üzerinde tutulmasi gerektigini belirten Koçak, su degerlendirmede bulundu:

"Muzlari buzdolabinda saklanmasiyla olgunlasmayi durdururlar ama kabuklari kararir. Çok yumusak olmadikça onlari tezgahinizin üzerinde tutun. Olgunlasmis seftaliler birbirine temas ederlerse çürüme sürelerinin hizlanacagini da unutmayin. Eger zamaninda tüketemezseniz reçel yapabilir veya yikadiginiz seftalileri dondurarak buzlukta 6 aya kadar saklayabilirsiniz. Çilek, bögürtlen gibi kirmizi meyveler uzun süre saklandiklarinda çürümeye daha meyilli olduklarindan bu meyveleri dondurarak saklayabilirsiniz. Incirin çok çabuk bozulabilen bir meyve oldugunu unutmayin, fazla miktarda satin aldiysaniz 6 aya kadar ister soyulmus, ister dilimlenmis, isterseniz tüm olarak buzlukta saklayabilirsiniz. Patates, tatli patates, sogan ve kuru sarimsak serin ve kuru kosullari tercih eder. Bu nedenle onlari nemli sebzeliklerden uzak tutun. Yani bu besinleri buzdolabinizda saklamaniza gerek yok. Karnabahar nemi sever. Nemi korumak için karnabahari nemli bir kagit havluya sarabilirsiniz."

Kaynak: AA