Ambalaj Sektöründen 3,4 Milyar Dolarlik Ihracat

Ambalaj Sanayicileri Dernegi Baskani Zeki Saribekir: 'Ülke ekonomimizin yüzde 21,7 olarak gerçeklesen ikinci çeyrek büyüme rakamina ambalaj sektörü olarak katki sunuyor olmaktan ötürü büyük gurur ve mutluluk yasiyoruz.

Türkiye ambalaj sektörü, bu yilin ilk yarisinda 3 milyar 44 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirerek 1 milyar 222 milyon dolarlik dis ticaret fazlasi verdi.

Ambalaj Sanayicileri Dernegi'nden (ASD) yapilan açiklamaya göre, ambalaj sektörü, bu yilin ilk 6 ayinda 3 milyar 44 milyon dolar ihracat gerçeklestirerek önceki yilin ayni dönemine kiyasla miktar olarak yüzde 6, deger olarak yüzde 26 artis kaydetti.

Türkiye ambalaj sektörü, 1 milyar 222 milyon dolarlik dis ticaret fazlasi verdi.

2020'nin ilk yarisinda 1,39 milyon ton olan toplam ambalaj ihracati, 2021'in ayni döneminde yüzde 6'lik artisla 1,48 milyon ton olarak gerçeklesti. Ambalaj sektörü ithalati, geçen yilin ilk 6 ayinda 898 ton olurken, 2021'in ilk 6 ayinda 930 ton olarak hesaplandi. Deger bazinda ise rakamlar sirasiyla 1,5 milyar dolar ve 1,8 milyar dolar olarak gerçeklesti.

Açiklamada görüslerine yer verilen ASD Baskani Zeki Saribekir, "Ülke ekonomimizin yüzde 21,7 olarak gerçeklesen ikinci çeyrek büyüme rakamina ambalaj sektörü olarak katki sunuyor olmaktan ötürü büyük gurur ve mutluluk yasiyoruz. Hedefimiz, her geçen gün daha çok ihracat yapmak ve Türkiye'de ürettigimiz ambalajlarin en az yarisini ihraç edebilmek." ifadelerini kullandi.

Saribekir, ambalaj üretiminde sürdürülebilirlik ve çevrenin önemine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"2020 yilinda oldugu gibi 2021'de de sektör olarak pandemi sürecine ragmen dis ticaret fazlasi vermeye devam ediyoruz. Ambalaj türüne göre genel toplamlara baktigimizda 2021'in ilk 6 ayinda plastik ambalajlarin yüzde 67'lik payla ilk sirada, ikinci sirada ise yüzde 22 ile kagit/karton ambalajlarin yer aldigini görüyoruz. 2021 yilinda en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler ise sirasiyla Birlesik Krallik, Almanya, Irak, ABD ve Israil oldu. Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri, döngüsel ekonomi ve yesil mutabakat konulari ana gündemimiz olmali. Türkiye'nin itibari ve yesil mutabakat uyum süreci için bu konular büyük önem tasiyor. Sürdürebilir Kalkinma Hedefleri kapsaminda bizim için en önemli olan nokta ‘sorumlu tüketim ve üretim’ konusu. Ülke olarak üretim ve tüketim döngüsünde bu çerçevede yol almaliyiz. Ihracat hedeflerimize ulasmak için karbonsuz ekonomiye geçis sürecini yakindan takip etmeliyiz. ASD olarak bizler de bu konuda üzerimize düsenleri yerine getirerek elimizden gelen destegi sektörümüze sunmayi sürdürecegiz."
Kaynak: AA