Iran Içisleri Bakani, Azerbaycan'la Aralarindaki Yanlis Anlasilmalarin Diplomatik Yollarla Çözülecegini Söyledi

Iran Içisleri Bakani Ahmed Vahidi, Azerbaycan ile aralarindaki "yanlis anlasilmalarin diplomatik yollarla çözülecegini" belirterek, "Iran komsularla dostluk iliskilerine özel bir önem veriyor. Yeni hükümette komsular bizim için önceliklidir ve onlarla dostluk iliskilerini sürdürecegiz." dedi.

Iran'in kuzeybatisinda Azerbaycan sinirinda bulunan Erdebil vilayetine yeni atanan valinin görev devir teslimi törenine katilan Vahidi, Tahran ile Bakü yönetimi arasinda yasanan tatbikat polemigiyle ilgili açiklamada bulundu.

Iran ile Azerbaycan arasindaki iliskilerin bozulmasi için Israil ve bazi ülkelerin komplo kurdugunu ileri süren Vahidi, "Yanlis anlasilmalar ve farkli meseleler varsa bunlar diplomatik yollarla çözülecektir. Disisleri Bakanligi konunun takipçisi." dedi.

Komsu ülkeleri is birligi ve diyaloga davet ettiklerini aktaran Vahidi, "Iran komsularla dostluk iliskilerine özel bir önem veriyor. Yeni hükümette komsular bizim için önceliklidir ve onlarla dostluk iliskilerini sürdürecegiz. Tüm komsu ülkelere ve Azerbaycan'a daima dost oldugumuzu bildirdik." ifadelerini kullandi.

Aliyev, 27 Eylül'de 2. Karabag Savasi'nin 1. yilinda AA'ya verdigi özel mülakatta, Iran'a ait tirlarin yasa disi sekilde isgalden kurtarilan Karabag bölgesine gönderildigini belirtmisti.

Azerbaycan'in, isgalden kurtarilan bölgeye gönderilen Iran tirlarini kontrol etmeye baslamasindan hemen sonra Iran'in Azerbaycan sinirinda tatbikatlara basladigina dikkati çeken Aliyev, "Ilk olarak söylemeliyim ki her ülke kendi topraklarinda istedigi askeri tatbikati yapabilir. Bu onun egemenlik hakki. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettigimizde bunun hiçbir zaman olmadigini görüyoruz. Neden simdi ve neden bizim sinirimizda? Bu sorulari ben degil, Azerbaycan toplumu soruyor. Bu soruyu dünyadaki Azerbaycanlilar soruyor." ifadelerini kullanmisti.

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in ülkesiyle ilgili açiklamalarini "sasirtici ve esef verici" olarak nitelendirerek, “Siyonist rejimin sinirlarimizin yanindaki varligina ve bu rejimin ulusal güvenligimize karsi faaliyet yürütmesine tahammül etmeyecegiz. Bununla ilgili gereken her türlü adimi atacagiz." demisti.

Öte yandan Iran, ülkenin kuzeybatisindaki Azerbaycan sinirinda "Hayber Fatihleri" adini verdigi bir askeri tatbikat yapacagini duyurmustu.

Kaynak: AA