Volumetrik Modüler Yapi Yeni Trend Haline Geldi

Hiz ve dirayet gerektiren, zorlu iklim ve cografi kosullarda tamamlanmasi gereken yapilar için volumetrik modüler sistemler kullaniliyor.

Modüler insaatin bir türü olan volumetrik modüler yapi, yeni trend oldu.

Dorçe Prefabrik Yapi ve Insaat AS'den yapilan açiklamaya göre, volumetrik modüler yapi hacimsel modüllerin saha disinda bir fabrika ortaminda üretilmesi ve ardindan ana yapiyi insa etmek için modüllerin bir araya getirilmesi ile ortaya çikiyor.

Hacimsel modüler insaat olarak adlandirilan volumetrik yapilar, modüler insaatin bir türü olarak öne çikarken, tüm volumetrik yapilar, üretimi bakimindan esasen modüler yapilar olup, tüm modüler yapilar volumetrik olmuyor.

Volumetrik insaat ve modüler insaat arasinda farklar bulunuyor. Genel perspektifte, farkli kullanim amaçlari ve sektörel talepler olsa dahi, modüler yapi türleri benzer üretim teknolojisi ve insaat süreçlerinden geçiyor. Dorçe bünyesinde çalisan 150 mimar ve mühendis ile sahip oldugu 40 yildan fazla tecrübesiyle Ar-Ge departmani ve kendi bünyesindeki fizibilite & tasarim yetenekleriyle projenin gerekliliklerine ve müsteri taleplerine bagli olarak bir veya birden fazla tarafi açik modülleri proje kapsaminda üretebiliyor.

Volumetrik yapilarin fizibilite ve tasarim sürecinin hatasiz olmasi gerekiyor. Bu, proje insaat sürecinin basarili bir sekilde sahada yürütülmesinin ve tamamlanmasinin tartismasiz ön kosulunu olusturuyor. Bu kapsamda Dorçe Yapi Bilgi Modellemesi (BIM) ile tasarim, üretim, insaat ve isletme faaliyetleri, geleneksel yöntemlerin yani sira, çagin gerektirdigi sekilde Modern Insaat Yöntemleri (MMC – Modern Methods of Construction) kullanilarak, volumetrik insaat için gerekli olabilecek projenin tüm yasam döngüsünü kurum içinde yönetiliyor.

- Volumetrik insaat projeleri, diger insaat türlerinden daha kisa sürede ve öngörülen maliyette tamamlaniyor

Açiklamaya göre, Dorçe Prefabrik, volumetrik insaat ile 5 büyük avantaj sagliyor. Volumetrik yapilar söz konusu oldugunda genellikle her modülün montajinda geleneksel yapi sistemlerine göre daha az malzeme kullanilirken, ham madde ve malzeme kullanimi üretimin her asamasinda kontrollü bir üretim ortaminda sürpriz maliyetlere yer verilmeden hatasiz bir sekilde gerçeklestiriliyor.

Bu kapsamda volumetrik insaat, daha az malzeme ile isverenin ve yatirimcinin hedefinin ötesinde yasam ömrüne ve proje için ön görülen mukavemete sahip yapilar olarak karsimiza çikiyor.

Volumetrik insaat projeleri, diger insaat türlerinden daha kisa sürede ve öngörülen maliyette tamamlaniyor. Modüler insaatin faydalari, sorunsuz bir sekilde yürütülen tasarla-insa et sürecinin bir sonucu olarak nitelendiriliyor.

Bu çerçevede Dorçe, volumetrik yapi projeleri için isverenlerin ihtiyaç ve beklentilerinin tam olarak ne oldugunu anlamak adina öncelikli olarak iki tarafin da ekibini bir araya getiriyor. Dorçe'nin mimar, mühendis ve tasarim ekibinin geri kalani, insaat sürecine girerken projenin tam olarak nasil tamamlanacagina dair insaat programi temellerini olusturuyor.

Tasarim süreci ve onaylari tamamlandiginda, santiyede temel hazirligi ile saha disinda modül üretimi es zamanli olarak basliyor.

Tasarim eksiksiz oldugundan, insaat kontrollü bir ortamda tamamlandigindan ve tasarimdan bina kurulumuna kadar insaat sürecinin her bölümü firma tarafindan denetlendiginden, volumetrik modüler yapi projeleri maliyet etkin olacak ve hatasiz bir sekilde tam zamaninda tamamlaniyor.

- Volumetrik insaat, çevre dostu etkisiyle daha az atik üretiyor

Dorçe'nin alaninda uzman ekibiyle modüllerin içi istenen sekilde sekillendirilebiliyor. Proje sahasinin cografi ve iklim kosullari, herhangi bir insaat sürecinin en zorlu unsuru olarak öne çikarken, hafif bir yagmur bile projeleri günlerce geciktirip maliyetlerin artmasina neden olabiliyor.

Bu durum, gelisen teknoloji ve yapi malzemelerinin birlesiminde volumetrik modüler yapilarla birlikte bir sorun olmaktan tamamen çikiyor.

Bunun nedeni, isin büyük kisminin kontrollü fabrika ortaminda tamamlanmasi olarak açiklanirken, volumetrik saha disi insaatin bütçeye katki saglayan baska bir faydasi ise her birimin yapiminin tekrarlanabilir olmasi olarak belirtiliyor.

Bunlarin yani sira volumetrik insaat çevre dostu etkisiyle daha az atik üretiyor.

Prefabrik modüler çelik binalarin sürdürebilirligine katki saglayan bir diger unsur ise prefabrik modüler insaat sürecinin çogunlugu saha disinda / ön-üretimli olarak gerçeklesmesi olarak nitelendirilirken, projenin çevreye ve sahaya olan olumsuz etkileri önemli ölçüde minimize ediliyor.

Böylece, sahada ihtiyaç duyulan araç ve agir ekipman sayisi ve kullanimi azalirken daha az çevre kirliligi ve is güvenliginin artmasi gibi kazanimlar da ortaya çikiyor.

- Eksi 40 derecede Volumetrik Konaklama Tesisi

Açiklamada yer alan bilgiye göre, hiz ve dirayet gerektiren, zorlu iklim ve cografi kosullarda tamamlanmasi gereken yapilar için volumetrik modüler sistemler kullaniliyor.

Fabrikada kontrollü olarak üretilen bu elemanlar daha sonra üniteler halinde sahaya tasinarak burada montaji yapiliyor.

Bu tip yapi sistemleri, günümüzde volumetrik yani hacimsel yapilar olarak modüllerin bir araya gelerek daha genis iç hacimler ve daha büyük yapilarin hizla olusmasini sagliyor.

Dorçe’nin Kazakistan – Aktogay’da Bakir Madeni Konaklama Tesisleri Projesi eksi 40 derece iklim kosullarinda "volumetrik" yapi sistemleri ile tamamlandi.

Kaynak: AA