Kuzey Makedonya'da Zerefsan Tezhip Sergisinin Açilisi Düzenlendi

Kuzey Makedonya’nin baskenti Üsküp’te Zerefsan Tezhip sergisinin açilisi yapildi.

Makedonya Türk Sivil Toplum Teskilatlari Birligi (MATÜSITEB) tarafindan Türk Havayollari, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Bushi Hotel destekleriyle baskentteki Kursunlu Han’da düzenlenen sergiye Üsküp Belediye Baskani Petre Silegov, Kuzey Makedonya Milletvekili Enes Ibrahim, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Baskani Erdogan Saraç’in yani sira ülkedeki Türk kurum ve kuruluslarinin temsilcileriyle diger davetliler katildi.

MATÜSITEB Baskani Hüsrev Emin, gazetecilere yaptigi açiklamada, hat sanatinin sultani olarak nitelendirilen Zerefsan Tezhip sanatinin Istanbul ve Saraybosna’da daha etkin ve canli bir sekilde icra edildigini, Üsküp’te de böyle bir sergi düzenlenmesi noktasinda çalisma yaptiklarini söyledi.

Sergide, Türkiye ile Bosna Hersek’ten müzehhibe olarak adlandirilan tezhip sanatçilarinin eserleri bulundugunu aktaran Emin, "Kendi medeniyetimizin sanatini canli tutabilmek, özellikle yeni nesile tanitabilmek ve bu sanatin belki ileride de kurslarla, atölye çalisma yapabilme adina bir önayak olmasi hasebiyle bu sergiyi tarihi mekan, Osmanli yadigari Kursunlu Han’da düzenlemek ayri bir gurur bizim için." diye konustu.

Üsküp Belediye Baskani Silegov, bugünkü etkinligin aralarinda etnik farkliligin olmadiginin bir göstergesi oldugunu vurguladi.

Üsküp’ün zenginliginin gelenegi, tarihi, bugünü ve geleceginin zenginligi oldugunu dile getiren Silegov, "Atalarimizin günümüzün nesillerinin mirasina çok bilgece, çok akillica biraktigi güzelliklerin tadini çikaralim. Burada bulunanlar olarak bu emaneti gelecek nesillere birakmak için akilli olalim." ifadelerini kullandi.

Baskentteki Türk ile Bosnak toplumunun geçmiste kimliklerini korumaya basardigini kaydeden Silegov, Üsküp’ün her zaman kültür, din ve sanattaki çesitliligi birlestiren unsur oldugunu sözlerine ekledi.

Müzehhibelerden Sümeyra Göl de Türkiye’den arkadaslariyla tezhip kursu vermeye basladigini kaydetti.

Geçen yil Saraybosna’da Zerefsan sergisi açtiklarini hatirlatan Göl, "Bu bizim için çok güzel bir gelisimdi. Çünkü Türk sanatinin, geleneksel sanatlarimizin Balkanlar’da paylasiyor olmak, Balkanlar’a tasiyor olmak bizim için çok gurur vericiydi. Tezhip sanatinin zorluklariyla birlikte online egitim dahil oldu, bu da bizim için zor bir süreçti." dedi.

Program kapsaminda Kalkandelen Devlet Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Metin Izeti davetlilere tezhip sanatinin anlatirken, Üsküplü sanatçi Cengiz Ibrahim de kanun dinletisi sundu. Davetliler tezhip sanati ile ilgili görüntü izledi, sergiyi gezdi.

Sümeyra Göl, Seyma Osmanli Saban, Esra Aslan Senol, Züleyha Altundag, Ümmügülsüm Kurbetoglu, Derya Aydemir ve Sevdenur Sener isimli müzehhibelerin eserlerinin bulundugu sergi ?10 eylül tarihine kadar sanatseverlerin ilgisine açik kalacak.

Kaynak: AA