Kolombiya'dan ABD'ye Gitmek Isteyen Göçmen Sayisi 20 Bini Asti

Kolombiya'nin Antioquia yönetim bölgesine bagli Necocli kasabasina gelen çogunlugu Haitili göçmen sayisi 20 bini geçti.

Ülkelerindeki içi karisikliklar ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle ABD'ye ulasmak isteyen binlerce göçmen, Kolombiya Panama sinirinin açilmasini talep ediyor.

Kasabinin 4 bin 500 civarinda olan nüfusunu dörde katlayan ve sayilari 20 bini geçen göçmenler, yetersiz altyapi ve sosyal imkanlar nedeniyle yeni bir insani krizle karsi karsiya kalinmasindan endise ediliyor.

Kasaba yetkilileri, göçmenler arasinda solunum, mide ve bagirsak rahatsizligi çeken kisiler bulunduguna dikkati çekerek, ulusal hükümetten bunlarin tahliye edilmesi için yardim talep etti.

Gida ve ilaç sikintisinin had safhaya çiktigi kasabada, her gün yeni göçmenlerin gelmesinin yani sira otobüslerle baska kentlere gitmek için bilet alanlarin da oldugu bilgisi paylasildi.

Öte yandan Kolombiya ile Panama arasinda yapilan göç anlasmasi geregi her gün 500 kisi tekneler araciligiyla Panama'ya gitmek için bilet satin aliyor.

- Hedef ABD

Ülkenin Panama sinirina yakin sahil kasabasi Necocli’de göçmenlerin, yasa disi gruplar tarafindan kontrol edilen ve "Darien Gap" olarak bilinen ormanlik alani geçerek Panama’ya ve ardindan ABD’ye ulasmak istedigi belirtiliyor.

Kaynak: AA