Japonya, Siber Güvenlik Sahasinda Çin, Rusya Ve Kuzey Kore'yi 'Tehdit Görüyor'

Japonya hükümeti Çin, Rusya ve Kuzey Kore'yi "siber saldiri tehditleri" olarak nitelendiren siber güvenlik strateji taslagini kabul etti.

Kabine Bas Sekreteri Kato Katsunobu, Siber Güvenlik Stratejisi ve Durum Hazirligi Ulusal Merkezinde (NISC) gelecek 3 yili içeren kapsamli taslagi degerlendirdi.

NISC'nin bu sahada yerel idarelerle is birligi yapmasini isteyen Kato, stratejideki önlemlerin istikrarli sekilde uygulanmasi ve halkin güveninin kazanilmasi çagrisi yapti.

Kato, Tokyo 2020 Olimpiyatlarinda siber saldiri olasiliklarini göz önünde bulundurduklarini ve alinan önlemlerle "turnuvayi etkileyecek" saldirilarin yasanmadigini söyledi.

Kyodo ajansina göre, kabul edilen stratejide Japonya hükümetinin ilk kez komsulari Çin, Rusya ve Kuzey Kore'yi "siber saldiri tehditleri" olarak gördügü vurgulandi.

- Quad ve ASEAN

"Siber uzayin kritik evreye dogru hizla ilerledigi" kaydedilen stratejide bu üç ülkenin "düsmanca siber faaliyetlere karisabileceginden" süphelenildigi belirtildi.

Olasi faaliyetlere karsi diplomatik müdahale ve cezai kovusturmalar dahil Japonya'nin "etkili yöntemler ve kapasitelerle sert karsi önlemlere" basvuracagi bildirildi.

Ekonomik faaliyetlerin saf disi birakilmasi risklerine karsi, deniz alti kablolari gibi kritik altyapilarin güvenliginin saglanmasinin önemine de dikkati çekildi.

Hükümetin vaatlerinden biri olarak kamu hizmetlerinin dijitallesmesi kapsaminda ay basinda hizmete giren Dijitallesme Ajansinin önemi de vurgulandi.

Stratejiye göre Japonya, Quad ittifaki bünyesindeki partnerleri ABD, Hindistan ve Avustralya ile siber güvenlik is birliklerini artiracak.

Öte yandan Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) ülkeleriyle Serbest ve Açik Hint-Pasifik vizyonunun hayata geçirilmesi için is birligi yapilacak.

Temmuz 2018'de kabul edilen mevcut planin yerine almasi beklenen yeni strateji planinin, kabinenin onayi sonrasi yürürlüge girmesi bekleniyor.

Kaynak: AA