CHP Genel Baskan Yardimcisi Ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Ekonomi Masasinda Konustu

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Zonguldak’ta düzenlenen Ekonomi Masasi programinda konustu. Öztrak, 2003 yilindan itibaren izlenen Güçlü Ekonomiye Geçis Programi’ni hatirlatarak, "Sanki sürekli bir programmis gibi geçis programi degilmis gibi sürdürmedi sonucunda Türkiye’de büyüme modeli tikandi. Yeni bir seylere gerek vardi" diye konustu.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Ekonomi Masasinda Konustu
Zonguldak’ta CHP tarafindan Ekonomi Masasi programi düzenlendi.

Programa CHP Genel Baskan Yardimcisi Faik Öztrak’in yani sira genel baskan yardimcilari, milletvekilleri, il baskanlari, ilçe baskanlari, belediye baskanlarinin yani sira davetliler katildi.

Programda CHP Genel Baskan Yardimcisi Faik Öztrak sunum gerçeklestirdi. Türkiye’nin 2003 yilindan itibaren izlemeye basladigi Güçlü Ekonomiye Geçis Programi’nin sürekli olarak sürdürüldügünü anlatan Öztrak, söyle dedi:

"Sikintilarimiz 2007’den beri devam ediyor"

"Asil Türkiye neden bu pandemiyle birlikte buhrana girdi. Bence üç tane nedeni var. Bunlardan bir tanesi Türkiye’nin 2003 yilindan itibaren izlemeye basladigi bizim dönemimizle uygulanmaya baslayan Güçlü Ekonomiye Geçis Programini sanki sürekli bir programmis gibi geçis programi degilmis gibi sürdürmedi sonucunda Türkiye’de büyüme modeli tikandi. Yeni bir seylere gerek vardi. Ama o yeni bir seyler bir türlü gelmedi. Bu tabii Türkiye’de bir ekonomik krize neden oldu. Türkiye ekonomik krize pandemiyle birlikte girmedi. Aslinda sikintilarimiz 2007’den beri devam ediyor. 2013’te daha görünür hale geldi. Özellikle de 2018’den sonra Türk Ekonomisi’nde çok ciddi bir takim gerilemelere sahit olduk. Peki ya en önemli sikintimiz. Türkiye’deki rejim degisikligi ve bu rejim degisikligine giden süreç. Bu devlette bir yönetim krizine neden oldu. Bu gün baktiginiz zaman Türkiye’nin sorunlarini çözmeye bu kadar merkezilestirilmis bir sistem yetmiyor. Son dönemde bana gelen is adami arkadaslarim, ’Eskiden bir daire baskaniyla çözdügümüz isi simdi en yukariya kadar giderek çözmek zorunda kaliyoruz’ diyorlar. Bu sistem islemez. Bu kadar merkezilestirilmis sistemin islemesi mümkün degil. Son olarak da küresel salgin yasadik. Bütün dünya küresel salgini yasadi. Ama bizdeki etkileri diger taraflara baktiginiz zaman daha kalici olacaga benziyor. Çünkü bu küresel salgin sürecinde izlemis oldugumuz politikalar diger ülkelerin izlemis oldugu politikalardan ayrisik. Biz borç gazina bastik onlar vatandaslarina bütçeden destek vererek bu krizden çikmaya çalistilar. Simdi bunun sikintilarini önümüzdeki günlerde maalesef daha da net bir sekilde görecegiz. Ekonomik krizin neresindeyiz diye baktigimiz zaman. Bir kere sunu görmemiz lazim. Türkiye’deki büyüme hizlarina baktigimiz zaman ortalama yüzde 2,4 büyüme hizi var. 21,7 çok yüksek büyüme elde ettik diye konusuyoruz. Dünyanin en yüksek büyüme hizi diye konusuluyor. Ama baktiginiz zaman çok daha hizli büyüyen ülkeler de var. Orta vadeli programda bu gün Türkiye’nin içinden geçmekte oldugu krizle ilgili herhangi bir tedbir görmedik. Buna ragmen Türkiye’nin büyüme hizi 2022-2024 arasinda orta vadeli programda yüzde 5,3 gibi son derece yüksek bir rakam. Halbuki 2018-2020 arasindaki performansa baktiginiz zaman yüzde 1,9. Burada pandemi yok. 2021 yok. Yine 1923-2020 arasinda da yüzde ortalama yüzde 4,8 büyüme var. Ne yaptik da hangi tedbirleri aldik da önümüzdeki dönemde Türkiye yüzde 5,3’lük büyüyecek. Biz orta vadeli programda Türkiye’nin orta vadeli rekabet gücünü mü artiracagiz. Kurumsal isleyisini mi daha iyilestirecegiz. Insanlarin yatirimciyi özellikle kaçiran hak, hukuk, adalet bu alanlarda hangi tedbirleri aldik da biz bu 5,3’lük büyümeyi bekliyoruz."

Programin ardindan CHP’li yöneticiler esnaf ziyaretleri gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA