Türkiye'nin En Dogusundaki 80 Bin Anti Personel Mayini Temizlenecek

AB Delegasyon Baskani Büyükelçi Nikolaus MeyerLandrut: 'Proje kapsaminda, son derece tehlikeli olan ve Türkiye'nin de 2004'te imzaladigi Ottowa Sözlesmesi kapsaminda yasaklanmis olan anti personel kara mayinlari temizleniyor' 'Simdi projenin ikinci asamasina basliyoruz. O da 18 milyon avroluk bir tutara sahip. Ikinci asamada 80 bin adet kara mayininin temizlenmesi hedefleniyor'

Türkiye'nin en dogusundaki 80 bin kara mayini, Avrupa Birligi (AB) ve Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) tarafindan hazirlanan projeyle temizlenecek.

Yaklasik 4.2 milyon metrekare alanda bulunan anti personel mayinlarinin temizlenmesi amaciyla AB tarafindan finanse edilen, UNDP ve Milli Mayin Faaliyet Merkezi (MAFAM) tarafindan yürütülen projenin ikinci etabi, Türkiye-Iran sinirinda yapilacak açilis programiyla yarin baslayacak.

Yurdun en dogusundaki mayinlarin temizlenmesi amaciyla proje kapsaminda Igdir'a gelen AB Delegasyon Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Igdir Valisi Hüseyin Engin Sariibrahim'i ziyaret etti.

Meyer-Landrut ve beraberindeki Sivil Toplum, Temel Haklar, Adalet ve Içisleri Bölüm Baskani Alexander Fricke, AB Komisyonu Üyeleri Yesim Boyalar ile Miray Akdag ve Proje Yöneticisi Ulrich Rainer, Sariibrahim ile valilik makaminda bir süre görüsme yapti.

Meyer-Landrut, görüsme sonrasinda, AA muhabirine, mayin temizleme projesi kapsaminda Igdir'a geldiklerini söyledi.

Projenin AB tarafindan finanse edildigini belirten Meyer-Landrut, "Yarin Igdir'da bizim finanse ettigimiz mayin temizleme projesinin etkinligine katilacagiz. Proje Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) tarafindan uygulaniyor. Proje kapsaminda, son derece tehlikeli olan ve Türkiye'nin de 2004 yilinda imzaladigi Ottowa Sözlesmesi kapsaminda yasaklanmis olan anti personel kara mayinlari temizleniyor." dedi.

Projenin birinci etabinda basarili bir sonuç elde edildigini aktaran Meyer-Landrut, "Bu projenin ikinci asamasi, birinci asamada 18 milyon avro harcadik. UNDP'nin yardimiyla yaklasik 46 bin adet anti personel kara mayini temizlendi. Simdi projenin ikinci asamasina basliyoruz. O da 18 milyon avroluk bir tutara sahip. Ikinci asamada 80 bin adet kara mayininin temizlenmesi hedefleniyor." diye konustu.

Sürdürülecek projenin toplam tutarinin 36 milyon avro oldugunu aktaran Meyer-Landrut, söyle devam etti:

"Anti personel mayinlarin temizlenmesi noktasinda iyi bir sonuç almayi hedefliyoruz. Bu mayinlar son derece tehlikeli. Ayni zamanda Türkiye ile de isbirliginde bulundugumuz sinir koruma, sinir kontrolü ve yönetimi alanlarinda da zaten bunlar standartlara uygun degil."
Kaynak: AA