Sudan'daki BM Entegre Geçis Yardim Misyonu'ndan, 'Asker Sivil Ortakligini Sürdürme' Çagrisi

Birlesmis Milletlerin (BM) Sudan'daki Entegre Geçis Yardim Misyonu (UNITAMS) Baskani Volker Peretz, geçis yönetimine "asker- sivil ortakligini sürdürme" çagrisinda bulundu.

Egemenlik Konseyinden yapilan yazili açiklamaya göre, UNITAMS Baskani Peretz, Konseyin sivil üyelerinden Muhammed Hasan et-Teayisi ile Cumhurbaskanligi Sarayi'nda bir görüsme gerçeklestirdi.

Peretz, görüsmede, "Eger bir mesaj vereceksem o da geçis yönetiminin asker ve sivil ortaklari arasindaki ortakligi sürdürmenin gerçekten önemli oldugudur. Sivil ve askeri unsurlar arasindaki bu ortaklik örnek teskil etmektedir ve demokratik sivil yönetime ve barisa tam ve kapsamli bir geçise imkan taniyacaktir." ifadelerini kullandi.

Geçis döneminin taraflarina, gerginligi azaltma ve medyada suçlayici dil kullanmama çagrisinda bulunan Peretz, diyalog ve is birligine odaklanmaya ihtiyaç oldugunu belirtti.

Teayisi ise siyasi krizden çikmak için firsatlari oldugunu dile getirdi.

Geçis döneminin basarili olmasi ve tam bir demokratik sisteme geçisten baska seçenekleri bulunmadigini vurgulayan Teayisi, taraflarin Anayasal Bildiri ve diger siyasi anlasmalara bagli kalmasi gerektigini kaydetti.

Sudan'da geçis yönetiminin asker ve sivil ortaklari arasinda bir süredir siyasete müdahale ve yetki anlasmazligi nedeniyle gerginlik yasaniyor.

Ordu, yeniden yapilandirilma çagrilarina sert tepki gösterip seçimlerle demokratik geçis saglanana kadar görevlerinin basinda olacagini açiklarken, iktidarin sivil ortaklari ise askerin "sivilleri etkisizlestirip yönetimi tekeline alma çabalarini darbe olarak" nitelendiriyor.

Kaynak: AA