Kosova'da, Sirbistan Plakali Araçlara Geçici Plaka Verilmesinin Neden Oldugu Kriz Sürüyor

Kosova'nin, Sirbistan plakali araçlarin geçislerine izin vermemesi ve tasitlara geçici Kosova plakasi verilmesinden sonra ülkenin kuzeyinde baslayan protestolar ikinci haftasinda devam ediyor.

Kosova’nin kuzeyinde Sirbistan sinirinda bulunan Jarinje sinir kapisina giden yol Kosovali Sirp protestocular tarafindan kurulan barikatlarla kapatilirken, Kosova Özel Harekat Kuvvetleri bölgedeki bekleyisini sürdürüyor.

Kosova polisi tarafindan korunan sinir kapilarinda durum sakinligini korurken, NATO'nun Kosova Gücü'ne (KFOR) bagli bir birligin inceleme yapmak için bölgeye geldigi ve kisa bir süre sonra da ayrildigi ifade edildi.

- Sirbistan Cumhurbaskani Vucic büyükelçilerle görüstü

Sirbistan sinirinda ise ülke ordusunun konuslandirilmasina iliskin ABD, Ingiltere, Fransa, Italya ve Almanya büyükelçileriyle görüsen Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, ülkesinin barisi korumayi savundugunu söyledi.

Ilgili ülke büyükelçileri Sirbistan-Kosova sinirinda yasanan krizin sona ermesi çagrisinda bulunurken, Vucic, Sirplarin küçük düsürülmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

- Kosova ve Sirbistan arasindaki gerginlik

Kosova'nin 20 Eylül itibariyla Sirbistan plakali araçlarin sinirdan geçislerine izin vermemesi ve ülkeye giren tasitlara geçici Kosova plakasi vermesi, iki ülke arasinda gerginlige neden olmustu.

Kosova Içisleri Bakanligi, iki ülke arasinda 2016'da imzalanan serbest trafik dolasimi anlasmasinin 15 Eylül'de süresinin doldugunu, ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti plakali araçlarin dolasiminin mümkün olacagini bildirmisti. Bakanlik açiklamasinda, geçici plakalarin araçlarin ön ve arka camina yerlestirildigi, gerçek plakalarin ise söküldügü ifade edilmisti.

Benzer uygulamanin Kosova plakali araçlara da yaklasik 10 yildir uygulandigi Sirbistan'in girisinde, Kosova plakali araçlarin gerçek plakalari sökülerek ön ve arka camina geçici plakalar yerlestiriliyor.

Avrupa Birligi (AB) ve NATO da Kosova ile Sirbistan arasindaki sinir geçisleri nedeniyle ortaya çikan gerginligin düsürülmesi için çagrida bulunmustu.

- Belgrad-Pristine Diyalog Süreci

AB'nin ara buluculugunda 2011'de baslatilan Belgrad-Pristine Diyalog Süreci, iliskilerin normallesmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanimasini amaçliyor.

Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi hala kendi topragi olarak görmeye devam etse de Kosova bugüne kadar 100'ün üzerinde ülke tarafindan bagimsiz bir devlet olarak tanindi.

Kosova ile Sirbistan arasindaki diyalog süreci, farkli sebeplerden yasanan gerginlikler nedeniyle sik sik kesintiye ugradi.

Kaynak: AA