Konya'da Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi'nde Ilk Temel Atiliyor

Konya’da bünyesinde Türkiye’nin ikinci büyük tescilli yapi tasimasinin da bulundugu Sahibata Mahallesi Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi’nde ilk temel Ekim ayi içerisinde atiliyor.

Konya'da Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi'nde Ilk Temel Atiliyor
Sahibata Mahallesi Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi’ni, varolan tarihi ve kültürel dokuyu koruyarak hasar görenlere de yeniden hayat vererek yürüten Meram Belediyesi, projede ilk temeli Ekim ayi içerisinde atiyor. Temel sonrasi baslayacak çalismalar ile Türkiye’nin Hasankeyf’ten sonra ikinci en büyük tescilli alanin tasinacagi projede 6 tarihi mekan yeniden hayat bulacak.

“Atilacak temel ile projeye nihayet bismillah diyoruz”

Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi’nde gelinen noktayi degerlendiren ve temelin atilacagi adada incelemelerde bulunan Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, uzun yillardir bekleyen insaatlar için nihayet ‘Bismillah’ denileceginin müjdesini verdi. Türkiye’nin ikinci büyük tescilli ada tasinma isi için ihalenin geçtigimiz ay içinde yapildigini hatirlatan Baskan Mustafa Kavus, “Bu alanda üç tescilli binamiz zaten var; Hakimevi, Hakim Konukevi ve Zabita Karakolu. Hakimevi dedigimiz binamiz iki ayri yapidan olusuyor. Bunlarin restorasyonu ile birlikte su an yerlerinde olmayan 6 tarihi bina orjinaline uygun olarak bu ada içinde yeniden insa edilecek ve toplamda adada 9 tescilli binamiz olacak. Tüm bu tarihi yapilar ayni ada içinde sosyal yasam merkezi, kafe, restoran, otel ve idari bina olarak Konyalilara hizmet edecek. Bu hizmetleri, binalar geçmiste hangi islevi görüyorsa onu ya da benzeri bir islevi görmesini arzu ederek projelendirdik. Konya’nin hem gündüz hem de aksam sosyal hayatina katki sunacak” diye konustu.



“Konya hem bir cazibe merkezi hem de adeta açik hava müzesi kazanacak”

Tescilli yapilarin tasinacagi bu etabin temelinin bir aksilik olmazsa Ekim ayi içerisinde atilacaginin müjdesini veren Baskan Kavus, “Kazilarla ilgili son asamaya gelindi. Tarihi yapilarin bulundugu bir bölge oldugu için kazi çalismalari süreci oldukça yavaslatmisti. Çünkü çalismalarimizi büyük bir hassasiyetle ve tarihe azami saygi çerçevesinde yürüttük. Ama insaatlar basladiktan sonra bu süreç büyük hiz ve hareket kazanacak. Bu nedenle burasi için yüzlerimiz gülüyor artik. Buradaki çalismalar tamamlanir tamamlanmaz hemen arkasinda bulunan adalar için ihaleye çikacagiz. Bazi adalarda ise çikan tarihi eserler nedeniyle bu bölgelerde insaat yapmayacagiz. Eski Larende Caddesi’nde bulunan yapilar kaldirildiginda Konya’nin tarihi surlari gün yüzüne çikacak. Sükran’da ortaya çikan kilise, hamam kalintilari ve diger buluntularla surlar birlestirilince Sükran’in bir kismi da ‘açik hava müzesi’ olarak misafirlerine hizmet verecek” dedi.



“Tüm gayretimiz dönemin sonuna gelmeden bölgeyi ayaga kaldirmak”

Sahibata Mahallesi Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi’nde mutfak sürecinin çok uzun sürdügünü ifade eden Baskan Kavus, bununla birlikte çikan tarihi yapilar sebebiyle yikim ve özellikle kazi sürecinin uzadigini hatirlatti. Bölgede tarihi yapilarin çoklugundan dolayi is makinalariyla kazi yapilamadigina vurgu yapan Baskan Kavus, “Adeta igne ile kuyu kazdik. Tarihe zarar vermemek adina çiplak eller ve küçük çapalarla kazilar yapildi. Simdi bunlari büyük ölçüde geride biraktik. Geldigimiz nokta çok iyi bir nokta. Insaat basladiktan sonra gerisi çok daha kolay olacak insallah. Tüm niyetimiz, gayretimiz, çabamiz dönemin sonuna gelmeden bu bölgeyi tamamiyla ayaga kaldirmak. Insallah bunda muvaffak oluruz. Kazilarin basindan bu yana bizimle olan Konya Müze Müdürlügü’ne, Kültür Varliklari Koruma Kurulu’na, bölgede titizlikle çalisan arkadaslarimiza da ayrica tesekkür ediyorum. Atilacak temelin ve projenin Konyamiza Meramimiza simdiden hayirli olmasini temenni ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA