Denizlili Nar Üreticisi, Sezondan Umutlu

Bölgenin önemli gelir getirici ürünlerinden narda bu yil rekoltede düsüs yasanacagi tahmin edilirken, üreticiler kalitesi dolayisiyla tercih edilen ürünlerinin beklentilerini karsilamasini umuyor Ziraat Odasi Baskani Hamdi Gemici: 'Çiftçi, girdilerin artmasina ragmen gayretli bir sekilde kaliteli nar yetistirmeye devam ediyor'.

SEBAHATDIN ZEYREK - Denizlili üreticiler, kalitesi dolayisiyla ragbet gören narin, bu sezon da gelir beklentilerini karsilamasini ümit ediyor.

Nar üretiminde Denizli, Ege Bölgesi'nde ikinci, Türkiye'de 4. sirada yer aliyor. Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy ilçelerindeki 28 bin dekar alanda nar üretiliyor.

Geçen yil Denizli'de 50 bin ton olarak gerçeklesen nar rekoltesinin, bu yil iklim kosullari nedeniyle 5 ton gerileyecegi tahmin ediliyor.

Sabah erken saatlerde tarlalara gelen isçiler gün boyu devam eden hasatta, her biri 1 kilogrami bulan narlari özenle toplayip, firmalar araciligiyla iç ve dis pazara gönderiyor.

???????- "Verim düsük olsa da kalite yüksek oldu"

Denizli Ziraat Odasi Baskani Hamdi Gemici, AA muhabirine, bu yil iklim kosullari nedeniyle rekoltenin azaldigini söyledi.

Pamukkale ilçesinde yetisen Hicaz narinin tat, renk, aroma ve kalitesinin yüksek olmasi, pestisit kalintisi probleminin olmayisi bakimindan ihracatçi firmalarin tercih nedeni oldugunu aktaran Gemici, üreticinin nari dalinda sattigini aktardi.

Talebin yüksek oldugunu vurgulayan Gemici, "Bu sene iklim olarak her türlü sikintiyi yasamamiza ragmen yetistirme teknikleriyle nara iyi bakarak ve besleyerek üreticimizin aldigi verim düsük olsa da kalite yüksek oldu. O yüzden narlarimiz dalinda satildi. Kaliteden kesinlikle ödün vermedik." ifadelerini kullandi.

- "40'in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor"

Gemici, geçen yil 50 bin ton rekoltenin bu yil 5 bin ton asagida gerçeklesmesini beklediklerini ifade ederek, söyle dedi:

"Iklim kosullari iyi oldugunda 55 bin ton civarinda rekoltemiz oluyordu. Olumsuz hava sartlarindan dolayi verimde düsüs yasandi. Fiyatlar üreticimizi memnun edecek düzeyde oldugu sürece bu ise devam edecegiz. Çiftçi girdilerin artmasina ragmen gayretli bir sekilde kaliteli nari yetistirmeye devam ediyor. Kesilen narlarin yüzde 75’i ihracata, geriye kalani da iç piyasaya gidiyor. Denizli nari basta AB ülkeleri olmak üzere Rusya, Ukrayna ve Kanada'ya kadar 40'in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor."

- "Kaliteden taviz vermiyoruz"

Üretici Bayram Kahraman, çiftçinin bu yil her türlü zorluga ragmen kaliteli nar üretmek için canla basla çalistigini belirterek, sunlari söyledi:

"Narimiz daldan kesilip kasaya girmeden satiliyor. Rekoltemiz düsük olsa da biz kaliteden taviz vermiyoruz. Pamukkale ilçemize yakisan Hicaz narini yetistirmeye devam ediyoruz. Yurt disindan gelen taleplere yetismeye çalisiyoruz."

- "Fiyatlar makul"

Bayram Kiliç ise yillardir nar ürettigini belirterek, söyle konustu:

"Iyi tarim uygulamasi yapiyoruz. Nar kolay yetisen bir meyve degil. Emek veriyoruz. Ancak soguk ve sicakliklardan dolayi tonda yüzde 30-40 civarinda kaybim var. Girdiler de artti. Ancak fiyatlar makul seviyede. Biz kaliteli nari vatandasin sofrasina göndermek için çalismaya devam edecegiz. Daha iyi nasil üretim yapariz diye sürekli çalismalar yapiyoruz. "
Kaynak: AA