Japonya Basbakani Suga'dan BM'de 'Kuzey Kore Umudu' Mesaji

Japonya Basbakani Suga Yosihide, ABD ve Kuzey Kore arasinda "nükleerden arindirma" baslikli müzakerelerine "Kuzey Kore'nin yanasacagi umudu" tasidigini söyledi.

Basbakan Suga, Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kuruluna hitap etmek üzere gönderdigi video mesajda dis politika, güvenlik, saglik, spor konularina degindi.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ile mücadelede dünyanin her kösesinde asilara adil erisimin saglanmasi gerektigini söyleyen Suga, asi yardimlarinda 60 milyon doz hedefini yineledi.

Yaz aylarinda düzenlenen 2020 Tokyo Oyunlarina iliskin Suga, birçok zorluklarla yüz yüze gelen insanlik için, uluslararasi turnuvanin "küresel bir dayanisma" olusturdugunu belirtti.

Suga, "Bu yaz oyunlarin düzenlenmesine yönelik çesitli görüsler varken biz, ev sahibi ülke olarak sorumluluklarimizi yerine getirdik ve basarili olduk" dedi.

Komsu Çin'in bölgesel tehditkar faaliyetlerine deginen Suga, Japonya'nin "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesi için çabaladigini kaydetti.

Suga, "Bizden öncekilerin tesis ettigi demokrasi ve hukukun üstünlügü korunmali. (Vizyon) Bu stratejik görevde ayni fikirdeki ülkelerle çalisacagiz." diye konustu.

Kuzey Kore'nin füze denemelerini kinadigini yineleyen Suga, bu denemelerin "Japonya'nin güvenligini tehdit" ve BM Güvenlik Konseyi kararlarini ihlal ettigini söyledi.

Suga, Washington ve Pyongyang arasinda "nükleerden arindirma" baslikli diplomatik çaba ve diyaloglara "Kuzey Kore'nin yanasacagina yönelik güçlü bir umut" tasidigini kaydetti.

Kaynak: AA