Bakan Derya Yanik, Darülaceze'deki Açilis Ve Tanitim Töreninde Konustu Açiklamasi

'Bizler, sahip oldugumuz degerlerimizi korumak, yasatmak ve yeni nesillere ulastirmak için bütün imkanlarimizi seferber ediyoruz. Bu çabanin en kiymetli sonuçlarindan biri de bugün Darülaceze bünyesinde halkimizin hizmetine sunacagimiz yurt ve kültürel tesisimizdir. Darülaceze, yaslilarimiza hürmetin, çocuklarimiza merhametin simgesi haline gelmis göz bebegi bir kurulusumuzdur. Ülkemizde sosyal hizmet anlayisinin beslendigi en degerli mihmandar kurumlardan biridir' 'Biz yüzyillardir inancimizin ve kültürümüzün bir parçasi olarak, yaratilani seven, koruyan ve ihya eden bir hizmet anlayisiyla hareket ediyoruz. Bizim çalismalarimizdaki temel amacimiz, ülkemizdeki bütün vatandaslarimizin, kadin erkek, gençyasli, çocukyetiskin herkesin ayni huzur ve mutlulukla yasamasini saglamaktir. Bu yaklasim, genis kitalara ve kültürlere hakim olan Osmanli medeniyetinde nasilsa ayni canliligiyla bugün de devam etmektedir' 'Yaslilara yönelik hizmetlerde temel basliklar, dünya çapinda benimsenen ve yayginlastirilan 'aktif ve saglikli yaslanma' çerçevesinde belirlenmektedir. Yaslilara verilen degerin göstergesi olarak, aktif ve saglikli yaslanmanin desteklenmesi ve yasli haklarinin güçlendirilmesi amaciyla '2023 Aktif Yaslanma Vizyon Belgesi' hazirlanmistir'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "Bizler, sahip oldugumuz degerlerimizi korumak, yasatmak ve yeni nesillere ulastirmak için bütün imkanlarimizi seferber ediyoruz. Bu çabanin en kiymetli sonuçlarindan biri de bugün Darülaceze bünyesinde halkimizin hizmetine sunacagimiz yurt ve kültürel tesisimizdir. Darülaceze, yaslilarimiza hürmetin, çocuklarimiza merhametin simgesi haline gelmis göz bebegi bir kurulusumuzdur. Ülkemizde sosyal hizmet anlayisinin beslendigi en degerli mihmandar kurumlardan biridir." dedi.

Yanik, Darülaceze Yurt ve Kültürel Tesis Açilisi ve Darülaceze Sosyal Hizmet Sehri Tanitim Töreni'nde yaptigi konusmada, güçlü bir sosyal devlet olmanin simgesi haline gelecek önemli bir eserin açilisi ve medeniyetin köse taslarindan olacagina inandiklari bir projenin tanitimi için bir araya gelmenin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Bakan Yanik, kültür mirasindan devraldiklari bir anlayisla insa ettikleri ve hiç durmadan bir yenisinin müjdesini verdikleri bu kiymetli eserlerin, insana hizmetin Hakk'a hizmet oldugu bir degerler bütününün yansimasi oldugunu kaydetti.

Kendileri için birer iftihar kaynagi olan bu çalismalarin, sosyal hizmetler alaninda uluslararasi düzeyde pek çok projeye ilham kaynagi oldugunu anlatan Yanik, "Bir millet ancak degerlerini, birlik ve beraberlik halini koruyabildigi sürece ayakta kalir. Bizler, sahip oldugumuz degerlerimizi korumak, yasatmak ve yeni nesillere ulastirmak için bütün imkanlarimizi seferber ediyoruz. Bu çabanin en kiymetli sonuçlarindan biri de bugün Darülaceze bünyesinde halkimizin hizmetine sunacagimiz yurt ve kültürel tesisimizdir. Darülaceze, yaslilarimiza hürmetin, çocuklarimiza merhametin simgesi haline gelmis göz bebegi bir kurulusumuzdur. Ülkemizde sosyal hizmet anlayisinin beslendigi en degerli mihmandar kurumlardan biridir." diye konustu.

Yanik, tanitimini yaptiklari "Büyük Darülaceze Sosyal Hizmet Sehri"nin de ayni kadim anlayisin tezahürü olduguna isaret ederek," sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz yüzyillardir inancimizin ve kültürümüzün bir parçasi olarak, yaratilani seven, koruyan ve ihya eden bir hizmet anlayisiyla hareket ediyoruz. Bizim çalismalarimizdaki temel amacimiz, ülkemizdeki bütün vatandaslarimizin, kadin-erkek, genç-yasli, çocuk-yetiskin, herkesin ayni huzur ve mutlulukla yasamasini saglamaktir. Bu yaklasim, genis kitalara ve kültürlere hakim olan Osmanli medeniyetinde nasilsa ayni canliligiyla bugün de devam etmektedir. Kus evleri insa eden, genç kizlara çeyiz hazirlayan, kirilip dökülenleri dahi tazmin eden vakiflar kuran ecdadin torunlari olarak bugün bizler de halkimizin gündelik hayatlarini dolduran eserler üretmenin sevinci içindeyiz.

Ülkemiz pek çok alanda görüldügü gibi sosyal hizmetler alaninda da 2002 itibariyla insan merkezli bir anlayisi benimsemistir. Yasli, engelli ve kimsesiz vatandaslarimizi hiçbir ayrim gözetmeksizin bagrina basmis ve onlara kendi sartlarina uygun olarak sundugu hizmetlerle bakim saglamistir. Bu anlamda bakim saglayan kurumlarin, insanlari sadece hayatta tutmakla kalmadigi onlarin topluma aktif katilimini saglamaya yönelik çalismalar yürüttügünü söylemek de mümkündür. Ülkemizdeki yaslilik çalismalariyla, büyüklerimizin saglikli bireyler olarak tecrübelerinin yeni nesillere aktarilmasi, toplumsal hayat baglarinin güçlendirilmesi ve kusaklar arasi dayanismanin desteklenmesi hedeflenmektedir."

- "YADES ile hizmete ihtiyaç duyan 65 yas üstü yaslilarin korunmasi ve desteklenmesi gerçeklestiriliyor"

Bakan Yanik, insanin, hayatinin her döneminde kiymetli oldugunu ve sosyal devletin, insana kendini kiymetli hissettirmeyi siar edindigini dile getirerek, "Bu dogrultuda Bakanligimiz, çagimizin en önemli meselelerinden biri olan yaslanma ile ilgili çalismalari yakindan takip etmektedir. Yaslilara yönelik hizmetlerde temel basliklar, dünya çapinda benimsenen ve yayginlastirilan 'aktif ve saglikli yaslanma' çerçevesinde belirlenmektedir. Yaslilara verilen degerin göstergesi olarak, aktif ve saglikli yaslanmanin desteklenmesi ve yasli haklarinin güçlendirilmesi amaciyla, '2023 Aktif Yaslanma Vizyon Belgesi' hazirlanmistir. Bu çalisma, yoksullugu ve sosyal dislanmayi önleyerek, kusaklar arasi dayanisma ile uyumlu bir toplum öngören sosyal politikalarin daha yararli oldugu görüsüne dayanmaktadir. Aile içi bakim destegi ile yasli ya da engelli vatandaslarimiz, ihtiyaç duyduklari yardima evlerinden çikmadan erisebilmekte, hem kendileri hem de ailelerine ekiplerimiz ulasmaktadir. Gündüz Yasli Yasam Merkezleri Modeli ile kurumsal bakima olan ihtiyacin azaltilarak, ailelerin de istihdama katilimlarinin artirilmasi saglanmistir." degerlendirmesinde bulundu.

Yasli Destek Programi olan YADES ile hizmete ihtiyaç duyan 65 yas üstü yaslilarin korunmasi ve desteklenmesinin gerçeklestirildigini anlatan Yanik, sunlari kaydetti:

"Büyüklerimizin yasadiklari mekanlarda gerekli olan bakimlarinin yapilarak yasam kaliteleri artirilmaktadir. Attigimiz bu adimlar, giderek dijitallesen dünyada yaslilarimizin bireysel hareket alanini genisletmek, aktif ve saglikli yaslanma perspektifini toplumsal hayatin her alaninda benimseyebilmek adina büyük önem tasimaktadir. Yaslilarimizla bir arada kalarak, geçmisimizle bagimizi koruyan ve gelisen dünyayla uyum saglayan hizmetlerimizi hayata geçirmek temel hedeflerimiz arasindadir. Yaslilarimiz için hazirladigimiz birçok sosyal proje engelli vatandaslarimiz için de hayata geçirilmistir. Tipki yasli hizmetlerimizde oldugu gibi engellilere yönelik hizmetlerimizde de aile odakli bakisimiz sebebiyle bakimina yönelik desteklerimizi artirmis durumdayiz. Bugün geldigimiz noktada, insani yasatmanin ülkemiz sosyal politikalari ölçüsünde bir sanata dönüstügünü görmekteyiz. Bizler, medeniyet anlayisimizda var olagelen uygulamalari güncel hayatin getirdigi sartlarla bir arada degerlendirerek, yaslilarimizi koruyan ve onlari toplumsal hayatin içinde tutmayi önceleyen politikalar üretmeyi hedefliyoruz."

Bakan Yanik, her bir bireyin hayati boyunca topluma katacagi degerler oldugunu bildiklerinin altini çizerek, "Hepimizin bu toplumda üretilen refahtan payini almasi gerektigine inaniyoruz. Bu anlamda yasli ve engelli nüfusun üretkenligini ve aktif toplumsal katilimini hem bir hak, hem de yasam kalitelerini artirici bir destek olarak görüyor ve 'Insani yasat ki devlet yasasin, devleti yasat ki insanlara hizmet etsin' ilkeleriyle hareket etmeyi sürdürüyoruz. 1895 yilinda kuruldugu günden bugüne 100 bin kisiye 'Sefkat Yuvasi' olmus Darülaceze, bu anlayisin kadim simgelerindendir. Bugün yeni açilan tesisleri ve tanitimi gerçeklestirilen sosyal hizmet sehri ile kuruldugu ilk günkü bakisla, en nitelikli hizmetleri, misafir ettigi herkese hiçbir ayrim gözetmeden sunmaya devam edecektir. Bu noktada en büyük yardimcisi ise yine halkimizin kendisidir." ifadelerini kullandi.

Cumhuriyet tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve Cevdet Sunay'dan sonra Darülacezeyi ziyaret eden üçüncü Cumhurbaskaninin Recep Tayyip Erdogan oldugunu hatirlatan Yanik, "Bu güzel projelere verdigi desteklerden dolayi en kalbi sükranlarimizi arz ederiz. Bu kiymetli çalismalarda bizimle olan, emek veren ve en önemlisi iyiligin gücüne inanan herkese mütesekkiriz. Insanimiza hak ettigi onurlu yasami saglamanin mutlulugunu sizlerle paylasirken, hizmetlerimizin bütün insanliga fayda saglamasini Cenab-i Allah'tan diliyorum." dedi.

-"Darülaceze'yi 1895 yilinda Sultan 2. Abdülhamid Han kurdu"

Darülaceze Baskani Hamza Cebeci ise kurumdakilerin her birinin çok farkli heyecanlar tasidigini, Darülaceze'de 30-35 yil geçiren insanlarin heyecanini ve mutlulugunu dile getirdigini söyledi.

Cebeci, Darülaceze'yi 1895 yilinda Sultan 2. Abdülhamid Han'in kurdugunu anlatarak, 550 kisiyi askin kapasiteyle hizmete devam edildigini aktardi.

"Darülaceze kuruldugundan bugüne en güzel, en verimli dönemini yasiyor." diyen Cebeci, Cumhurbaskani Erdogan'in geçmisten bugüne destegine de degindi.

Törene, Saglik Bakani Fahrettin Koca ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Baskani Bilal Erdogan da katildi.

Kaynak: AA