Isparta'da Dalinda 2,5 Liraya Kadar Alinan Elmanin Büyük Marketlerde 7-8 Lira Arasinda Satilmasina Tepki

Türkiye’de yetistirilen her 4 elmadan 1’ini üreten Isparta’da hasat sezonu basladi. Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk, dalindan 2,5 liraya kadar alinan elmanin marketlerde 7-8 liraya satilmasina anlam veremediklerini belirterek, “Arada 2-3 kat fiyat oldu mu insanlar elma ve diger meyveleri alamiyor. Ellerini vicdanlarina koysunlar, etiketleri ve nakliyeleri ona göre ayarlasinlar” dedi.

Isparta'da Dalinda 2,5 Liraya Kadar Alinan Elmanin Büyük Marketlerde 7-8 Lira Arasinda Satilmasina Tepki
Türkiye’nin meyve bahçesi Isparta, geçen yil pandemi sürecine ragmen elma üretiminde yaklasik 900 bin ton ile rekor kirdi. Ülkedeki elma üretiminin yüzde 25’ini karsilayan kentte, bu hasat sezonunda yeni bir üretim rekoru bekleniyor. Isparta’da Egirdir ve Gelendost ilçeleri basta olmak üzere birçok yerde elma üretimi yapiliyor. Gönen ilçesine bagli Senirce köyündeki elma bahçelerinde de bu anlamda hummali bir çalisma var. Sabah erken saatlerde bahçelere giren isçiler, özenle topladiklari elmalari kasalara döküyor. Soguk hava depolarinda muhafaza altina alinan elmalar yurt içi ve yurt disi pazarlarina gönderiliyor.

“Üreten her çiftçimize sükranlarimi sunuyorum”

Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk, kentte elma hasadinin basladigini belirterek, üreticilere kazasiz, belasiz bir sezon diledi. Türkiye’de yetisten her 4 elmadan 1’inin Isparta’da üretildigini kaydeden Selçuk, “Üreten, ekonomiye katki saglayan her bireye, her çiftçimize Isparta Ziraat Odasi Baskani ve Ziraat Odalari Il Koordinasyon Baskani olarak tesekkür ederek, sükranlarimi sunarim” dedi.



“Yaklasik 1 milyon ton rekolte bekliyoruz”

Isparta’nin Türkiye’nin meyve bahçesi olarak issizlige de çare oldugunu belirten Selçuk, “Ilimizin dört bir yaninda suanda hummali bir sekilde elma toplama çalismasi devam ediyor. Geçen yil 900 bin ton civarinda bir rekoltemiz oldu. Bu yil yaklasik 1 milyon ton rekolte bekliyoruz. Pandemi süresi içerisinde tarimin önemi anlasildi. Bu anlamda insanlar meyve de tüketiyor” dedi.



“Yurtdisi pazari için prosedürlerin kolaylastirilmasi lazim”

Selçuk, kentte üretilen elmalarin Istanbul, Ankara ve Izmir gibi büyüksehirlere gönderildigi gibi yurtdisina da ihraç edildigini söyledi.

Selçuk, “Devlet yetkililerimizden ricamiz, baska ülkelere elmamiz giderken prosedürler kolaylastirilirsa, ürünlerimiz depolarda kalmaz. Elma toplandiktan sonra büyük soguk hava depolarina gidiyor. Ilimizde soguk hava depolarinda yaklasik 500 bin ton depolama kapasitemiz mevcut. 11’inci aydan sonra baska iller ve yurtdisina kamyon tekerleri dönmezse 4 ve 5’inci ayda sikinti yasiyoruz” diye konustu.



“Ziyarete giderken elma götürelim”

Üreticinin para kazanabilmesi için elmanin satilmasi gerektigine deginen Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk, “Insanlarimizdan sunu rica ediyorum, bir eve ve bir hastaya ziyarete giderken kola yerine meyve, elma götürelim. Elmamiz tüketilsin. Hastanelerde, okullarda, askeriyede, yemekhanelerde tüketilsin. Kendi ürünümüzü hem üretelim hem de degerinde satalim. Günde 1 elma obez olma diyoruz” dedi.



“Etiketleri ve nakliyeleri ellerine vicdanlarina koyarak ayarlasinlar”

Elmanin suan dalinda 2 lira ila 2 lira 50 kurus arasinda satildigini ifade eden Selçuk, “Marketlerde elmanin fiyati 7-8 liraya çikiyor. Bununla ilgili rekabet kuruluna bir dilekçe verdik. Tabii ki insanlar para kazanacak ama arada fahis, 2-3 kat fiyat oldu mu insanlar elma ve diger meyveleri alamiyor. Insanlar ellerini vicdanlarina koysunlar, etiketleri ve nakliyeleri tüccarlar ona göre ayarlarsin. Çünkü birileri yerken birileri bakmasin. Bu anlamda günaha girmeyelim” ifadelerini kullandi.

“Serbest piyasa ama devletin de bir yaptirimi olacaktir”

Selçuk, Rekabet Kurulu’na verdikleri dilekçe ile fahis fiyatlarin önüne geçilmesini istediklerini belirterek, “Malum serbest piyasa ama devletin de bir yaptirimi olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA