BM Enerji Zirvesi'nde Yenilenebilir Enerji Için Finansman Ve Yatirim Taahhüdü

Birlesmis Milletler (BM) Enerji Zirvesi'nde, yenilenebilir enerji kaynaklarinin artirilmasi için hükümetler ve özel sektörün 400 milyar dolardan fazla finansman ve yatirim taahhüdü verdigi bildirildi.

BM 76. Genel Kurul Görüsmeleri kapsaminda düzenlenen Enerji Zirvesi'nde konusan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim krizini önlemek ve küresel enerji yoksullugunu gidermek için yenilenebilir enerji kaynaklarinin iki katina çikarilmasi çagrisi yapti.

'Yaklasik 760 milyon kisinin elektrige erisiminin olmadigini kaydeden Guterres, ''Enerji kaynakli emisyonlarin toplam sera gazi emisyonlarinin yaklasik yüzde 75'ini olusturdugunu'' belirtti.

Temiz enerjiye yatirimin milyarlarca kisinin refahini artiracagini vurgulayan Guterres, temiz enerjinin iklim felaketini önlemenin de en iyi yolu oldugunu ifade etti.

Yenilebilir enerji kaynaklarinin fosil yakit sektöründen 3 kat fazla istihdam olusturduguna da dikkati çeken Guterres, gelecek 10 yil içinde enerji sistemlerinin karbon emisyonunda hizli bir kesintiye gidilmezse küresel sicaklik artisinin 2 santigrat derecenin altinda tutulmasi hedefinin karsilanamayacagini söyledi.

Zirvede, yenilenebilir enerji kaynaklarinin artirilmasi için hükümetler ve özel sektör tarafindan 400 milyar dolardan fazla finansman ve yatirim taahhüdünde bulunuldu.

Kaynak: AA