Azerbaycanli Analist Açiklamasi 'Erdogan-Pasinyan Görüsmesi Azerbaycan Için De Faydali'

Azerbaycanli siyasi analist Elhan Sahinoglu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan’in olasi görüsmesinin Azerbaycan için de faydali olacagini söyledi.

Azerbaycanli Analist Açiklamasi 'Erdogan-Pasinyan Görüsmesi Azerbaycan Için De Faydali'
Pasinyan’in sinirin açilmasi da dahil olmak üzere Türkiye ile iliskileri normallestirmek için çalistigini belirten Azerbaycanli siyasi analist Elhan Sahinoglu, Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan’in da ayni açiklamayi yaptigini kaydetti.

Erdogan-Pasinyan görüsmesinden önce iki ülkenin diplomatlarinin bir araya gelerek iliskilerin normallesmesi için öncelikle hangi konularin çözülmesi gerektigini tartismasi gerektiginin açik oldugunu ifade eden Sahinoglu, "Bu süreç çoktan baslamis olabilir. Ermeni gazetecilerin Ankara’dan kalkan uçagin Erivan’a indigini haber vermesi tesadüf degil. Ankara ile Erivan arasinda diyalogun baslamasi Azerbaycan için de faydalidir. Bakü, Türkiye ile Ermenistan arasinda imzalanan protokole zamaninda hakli olarak itiraz etmisti. Çünkü isgali bitirmeden Türk-Ermeni iliskilerini normallestirmenin yarardan çok zarari vardi. Simdi durum farkli. Azerbaycan isgal altindaki topraklarin çogunu kurtardi ve Ankara’nin Erivan ile diyalog kurmasinin önünde hiçbir engel yok. Bununla birlikte Ankara, Erivan ile diyalogda Azerbaycan faktörünü dikkate alacaktir. Ankara’nin Erivan’a verdigi ana mesaj, Ermenistan’in Azerbaycan ve Türkiye’nin toprak bütünlügünü tanimasi ve Zengezur koridorunu açmasidir. Bu adim olmadan Ankara-Erivan diyalogu sonuç olmayacaktir. Her halükarda Nikol Pasinyan’i diyalog ve görüsmeler yoluyla bölgedeki mevcut gerçekleri ve bu gerçeklerden vazgeçmenin Ermenistan için ciddi sonuçlarini anlatmak gerekiyor" dedi.



"Azerbaycan, Iran ile iliskilerde sorun istemiyor"

Türkiye Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun Birlemis Milletler (BM) toplantisi kapsaminda New York’ta Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya gelmesini degerlendiren Sahinoglu, "Mevlüt Çavusoglu ve Abdullahiyan, Iran, Azerbaycan ve Türkiye disisleri bakanlarinin Tahran’da bir araya gelmesi konusunda anlastilar. Iran-Azerbaycan iliskilerinde gerilim devam ediyor. Azerbaycan, Iran ile iliskilerde sorun istemiyor. Ancak Iran kargolari Ermenistan üzerinden yasadisi yollardan Karabag’a akaryakit tasiyorsa ve Iran dini liderinin Erdebil’deki temsilcisi Seyid Hassan Amuli Azerbaycan’i tehdit ediyorsa, bunlarin cevapsiz kalmayacaklari açiktir. Ayrica Tahran, Türk-Azerbaycan askeri ittifakini yanlislikla kendisine tehdit olarak görmüs ve sinirda askeri tatbikatlara baslamistir. Iran’in nerede egitim yaptigi elbette bir iç meseledir. Ama bu durumda, mesru bir soru ortaya çikiyor. Azerbaycan’in sinir bölgeleri 27 yildir isgal altindayken Tahran neden bu bölgede tatbikat yapmiyordu da, isgal altindaki topraklar bosaltildiktan sonra tatbikatlar yapilmaga basladi?" diye konustu.



"Iran-Azerbaycan iliskilerinde soru isaretleri hiç zaman azalmayacak"

"Mevcut durum Türkiye’yi de endiselendiriyor" diyen Sahinoglu, sunlari kaydetti:

"Bu nedenle, konulari netlestirmek için üçlü bir toplantiya ihtiyaç vardir. Aslinda Azerbaycan-Türkiye-Iran üçlü formati uzun yillardir var. Bu format temelinde disisleri bakanlari toplantisinin girisimi, mekan olarak Iran baskentinin seçilmesi teklifi Tahran’dan geldi. Tahran’in bu görüsmeden önce Karabag’a akaryakit girisini yasaklamasi zaten olumlu bir hava olusturacaktir. Öte yandan, Tahran bir seyden endise duyuyorsa, bunu Amuli’nin asagilayici diliyle degil, diplomatlar ve yetkililer toplantisinda söyleyebilir. Iran-Azerbaycan iliskilerinde soru isaretleri hiç zaman azalmayacak. Önemli olan, iki komsu ülke arasindaki gerilimin toplantilar ve tartismalar yoluyla suni olarak tirmanmasini engellemektir. Örnegin Iran’in Bakü büyükelçisine verilen notadan sonra tekrar Karabag’a kargo tasimasi veya Seyid Amuli’ye metin vererek Azerbaycan’i tehdit etmesi yapay bir gerilim artisidir. Bu durumda gerilimi tirmandiran taraf daha zararli olacaktir. Tahran, Azerbaycan’i tehdit etmenin Iran için ters etki yapacagini anlamalidir."
Kaynak: İHA