TEIS'ten Vatandaslara Sahte Ilaçlara Karsi Uyari

Genel Baskan Nurten Saydan: 'Vatandaslarimiz ilaçlarini eczanelerden temin etmeliler. Eczanelerimizdeki ilaçlar Ilaç Takip Sistemi üzerinden Saglik Bakanliginin takip ve kontrolü altindadir'

Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi (TEIS) Genel Baskani Nurten Saydan, ilaçlarin eczanelerden temin edilmesi gerektigini belirterek, "Eczanelerimizdeki ilaçlar Ilaç Takip Sistemi üzerinden Saglik Bakanliginin takip ve kontrolü altindadir." ifadesini kullandi.

Saydan, yaptigi yazili açiklamada, Istanbul'da piyasa degeri 7,5 milyon liralik sahte ilaç ele geçirildigi haberlerini hatirlatarak, sahte ilaç pazarinin yüksek kar getirmesi ve tüketicinin kolaylikla bu ürünlerin orijinal olduguna inandirilmasinin sahte ürün ticareti yapanlar için ortami cazip hale getirdigini anlatti.

Bu ilaçlarin merdiven altinda üretilip satilabildigini, internet ve benzeri platformlarda özendirici reklamlari yapilarak halka sunuldugunu ifade eden Saydan, kaynagi, üreticisi, saklama sartlari bilinmeyen, gerekli inceleme ve analizleri yapilmamis ürünlerin satilmasinin halk sagligi açisindan büyük riskler tasidigina isaret etti.

Saydan, Türkiye'de sahte ilaçlarin basinda zayiflama ve afrodizyak etkili ilaçlar ile saç ürünleri ve hormonlarin geldigini kaydetti.

Sahte ilaçlarin, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden olabildigine dikkati çeken Saydan, söyle devam etti:

"Vatandaslarimiz ilaçlarini kesinlikle eczanelerden temin etmeliler. Eczanelerimizdeki ilaçlar Ilaç Takip Sistemi üzerinden Saglik Bakanliginin takip ve kontrolü altindadir. Eczanelerimizdeki her bir ilacin üstünde karekodu bulunmaktadir. Vatandaslar eczanelerimizden aldiklari ilaçlarin karekodlarini akilli cep telefonlari ile kontrol edebilmektedir. Dolayisiyla eczanelerden sahte ilaç alinmasi söz konusu olmadigi için vatandaslarimiz ilaç temin ederken sagliklarini riske atacak yollardan uzak durmalidir. Halk sagligina ciddi tehdit olusturan eczane disinda ilaç satisina izin verilmemeli ve bu konuda agir yaptirimlar uygulanmalidir."
Kaynak: AA