Hamas Açiklamasi Israil'e Aracilar Üzerinden Esir Degisimi Için Teklif Sunduk, Henüz Cevap Gelmedi

Hamas Hareketi, Israil ile aralarinda aracilik yapanlara esir degisimine iliskin bir çerçeve teklifinde bulunduklarini ancak karsi taraftan henüz bir cevap verilmedigini açikladi.

Hamas Siyasi Büro Üyesi ve esirler dosyasi sorumlusu Zahir Cebbarin, AA muhabirine, en kisa sürede esirlere iliskin anlasmayi sonlandirmaya hazir olduklarini duyurdu.

Cebbarin, aracilara esir degisimi konusunda Israil’e ulastirilmak üzere çerçeve teklifinde bulunduklarini ancak henüz karsi taraftan cevap verilmedigini, aracilarin Hamas’in tutumu konusunda kesin bilgi sahibi olduklarini aktardi.

Esirlerin özgürlügüne iliskin ve insani bir durum oldugu için anlasmayi bir an önce bitirmek istediklerini dile getiren Cebbarin, bu anlasmanin da geçmis esir degisimi anlasmalarindaki durumu saglayacak sekilde olmasi gerektigine dikkati çekti.

Cebbarin, Israil medyasinda “Esir degisimi anlasmasinin tamamlanmak üzere olduguna” dair geçen haberlerin bir dezenformasyon oldugunu ve isgal güçlerinin bedelsiz olarak askerlerini geri almayi hedefledigini ancak bunun imkansiz oldugunu vurguladi.

Direnisin, esir degisimi ile Gazze’nin imari ve ablukanin kaldirilmasina iliskin dosyalari birbirinden ayirmayi basardiginin altini çizen Cebbarin, Israil’in Gazzelilerin ekonomik durumlarinin iyilestirilmesini direnisin elindeki esirler ile bitirmek arzusunda israrci olduguna isaret etti.

Cebbarin, Filistinli eski esirler ve agir hapis cezalarina çarptirilmis olanlarin Hareketin esir degisimi anlasmasinda öncelikli konulari arasinda yer aldigini, bunlar arasinda Gilboa Hapishanesinden kaçanlarin da bulundugunu belirterek Hamas’in silahli kanadi el-Kassam Tugaylari’nin bu konuda söz verdigini hatirlatti.

Filistin Esir Cemiyetinin verilerine göre, 6 Eylül 2021 itibariyla Israil hapishanelerinde 520'si "idari tutuklu" olmak üzere yaklasik 4 bin 650 Filistinli bulunuyor. Bunlardan yaklasik 200'ü çocuklardan olusuyor.

Kaynak: AA