Cumhurbaskani Erdogan, BM Gida Sistemleri Zirvesi'ne Video Mesaj Gönderdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “2023 sonuna kadar uygulanmak üzere tohumdan sofraya dijital deger zincirinin kurulmasi, gida kaybi ve israfina iliskin alt yapinin olusturulmasi, su kanununun çikarilmasi gibi 46 ana eylem ve 324 alt eylem belirledik” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, BM Gida Sistemleri Zirvesi'ne Video Mesaj Gönderdi


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, çevrimiçi olarak gerçeklestirilen Birlesmis Milletler Gida Sistemleri Zirvesine video mesaj gönderdi.

“2023 sonuna kadar uygulanmak üzere 46 ana eylem ve 324 alt eylem belirledik”

Cumhurbaskani Erdogan, zirveye gönderdigi mesajda, “Sürdürülebilir kalkinma kapsaminda açligin 2030 itibariyle sona erdirilmesi hedefinin maalesef çok uzagindayiz. Dünya nüfusu artarken küresel gida talebi de kaçinilmaz bir sekilde artmaktadir. Yogunlugu ve yikici etkileri artan iklim felaketleri, su kitligi, kuraklik gibi iklim degisiklikleri de gida kaynaklarini etkiliyor. Bu sekilde gida sistemlerine yönelik maliyetler arterken, gida kaynaklarina erisim zorlanmakta, zedelenen gida güvenligi günümüzün en önemli imtihanlarindan kitlesel gücü teskil etmektedir. Korona virüs salgini ise sistemin yükünü artirmis, büyük güçlüklerle elde edilen kazanimlarin hizla kaybedilmesi riskini beraberinde getirmistir. Türkiye olarak bu tabloyu akilda bulundurarak salgin öncesinde 2019 yilinda gerekli çalismalara basladik. Ayni yil sürdürülebilir gida sistemlerinin bütün unsurlarini kapsayan 21 çalisma grubuyla 3. Tarim, orman suramizi gerçeklestirdik. Su suramizin tanitimini yaparak ülkemiz genelinde istisarelere hiz verdik. 2023 sonuna kadar uygulanmak üzere tohumdan sofraya dijital deger zincirinin kurulmasi, gida kaybi ve israfina iliskin alt yapinin olusturulmasi, su kanununun çikarilmasi gibi 46 ana eylem ve 324 alt eylem belirledik” dedi.



“Yeterli besleyici ve güvenilir gidaya erisim bir imtiyaz degil, herkes için bir haktir”

Cumhurbaskani Erdogan, mesajinin devaminda ise, “Milli yol haritamiz besin degeri yüksek, yeterli ve güvenilir gidaya herkesin makul fiyatlarla ulasimindan gida kaybi ve israfinin azaltilmasina, tarim hayvancilik ve su ürünleri sektörlerinde sürdürülebilirlikten acil durumlara ve krizlere karsi gida güvenliginin teminine kadar çesitli konulara odaklanmaktadir. Yol haritamiz kapsamindan iklim degisikligi ve kuraklikla mücadelede su kirliliginin azaltilmasi, yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullaniminin ve elektronik ticaret uygulamalarinin yayginlastirilmasini hedefliyoruz. Yine bu çerçevede biyoçesitliligin korunmasi ve dogaya uygun üretimin, dijital dönüsümün hizlandirilmasi, kadinlar ve gençlerin tarim ve gida sektöründe istihdami ile insana yarisi is firsatlarinin gelistirilmesi konularinda çalismalar yürütüyoruz. Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütüyle isbirligi halinde de gidani koru kampanyamizi sürdürerek israfina önüne geçmeye çalisiyoruz. Yeterli besleyici ve güvenilir gidaya erisim bir imtiyaz degil, herkes için bir haktir. Evlatlarimiza daha adil, daha yasanabilir, daha müreffeh bir dünya birakmakta hepimizin ortak görevidir. Türkiye olarak bu yönde çalismayi kararlilikla sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA