Bolu'daki Arastirma Merkezi Otomotiv Sektörüne Çip Üretmeye Talip

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yilmaz: 'Son günlerde çip krizi nedeniyle otomotiv sektöründe üretimin yüzde 20'lere kadar inmesi üzerine NÜRDAM olarak, devletimizin ve Sayin Cumhurbaskanimizin himayesinde tensip ve destekleri olmasi durumunda bu krizi sonlandirmaya ve dünya otomotiv sektörüne çip üretmeye talibiz'

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi (BAIBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Arastirma Merkezi (NÜRDAM) Müdürü Prof. Dr. Ercan Yilmaz, "Son günlerde dünyada çip krizi nedeniyle otomotiv sektöründe üretimin yüzde 20'lere kadar inmesi üzerine NÜRDAM olarak, devletimizin ve Sayin Cumhurbaskanimizin himayesinde tensip ve destekleri olmasi durumunda bu krizi sonlandirmaya ve dünya otomotiv sektörüne çip üretmeye talibiz." dedi.

Yilmaz, AA muhabirine, 2014 yilinda Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi destegiyle kurulumu tamamlanan ve yari iletken teknolojileri alaninda faaliyet gösteren NÜRDAM'in son yillarda çip üretiminde de söz sahibi oldugunu söyledi.

Milli uydular, nükleer santraller, savunma sanayi, saglik sektörü ve son olarak Türkiye'nin 2023 yili "Ay görevi" kapsaminda çip üretim çalismalarinin devam ettigini aktaran Yilmaz, "Son günlerde çip krizi nedeniyle otomotiv sektöründe üretimin yüzde 20'lere kadar inmesi üzerine NÜRDAM olarak, devletimizin ve Sayin Cumhurbaskanimizin himayesinde tensip ve destekleri olmasi durumunda bu krizi sonlandirmaya ve dünya otomotiv sektörüne çip üretmeye talibiz." diye konustu.

Yilmaz, güvenli üretim yaptiklarini vurgulayarak, "Hem seri üretim hem de güvenli bir sekilde kullanimi açisindan ürettigimiz sensörlerin birçok savunma ve uzay sanayinde kullanilmaya baslandigini daha öncelerde duyurmustuk. Koronavirüs pandemisiyle cep telefonu, otomotiv sektörü gibi sektörlerde çip krizi derinlesiyor. Tüm dünyada ortaya çikan çip krizi milyarlarca dolar zarar vermeye basladi." dedi.

Bu krizi firsata çevirmeye, teknoloji yogunluklu üretimde Türk sanayisine destek ve rehber olarak ülke ekonomisine döviz girdisi saglamaya hazir olduklarini dile getiren Yilmaz, "NÜRDAM olarak yerli uydularimizin ve sanayi sektörünün ihtiyaci olan sensör üretimlerini sürdürmekteyiz. Otomotiv sektöründe her araçta yaklasik 3 binin üzerinde sensör bulunmaktadir. Bu sensörlerin pek çogu yari iletken tabanlidir. Arastirma merkezimizin altyapisi bu sensörlerin seri olarak üretilebilmesi için bütün üretim hattina sahiptir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA