Suga Sonrasi Japonya'nin Yeni Basbakani Ekim Basinda Belirlenecek

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) liderlik seçimleri akabinde, Suga Yosihide sonrasi ülkenin yeni basbakaninin ekim ayi basinda mecliste belirlenecegi bildirildi.



Ay sonundaki LDP seçimlerinde, Reform Bakani Kono Taro, eski Disisleri Bakani Kisida Fumio ile kadin adaylar eski Içisleri ve Iletisim bakanlari Noda Seiko ve Takaiçi Sanae yarisacak.

29 Eylül'de seçilecek yeni parti baskanin, LDP ve koalisyon ortagi Komeito'nun hakimiyetindeki meclis oturumunda, Japonya'nin yeni basbakani olarak ilan edilmesine kesin gözüyle bakiliyor.

Kyodo ajansinin kabine kaynaklarina dayandirdigi haberine göre LDP iç seçimleri sonrasi, Japonya'nin yeni basbakani 4 Ekim'deki olaganüstü parlamento oturumunda belirlenecek.

Yeni basbakanin kabinesini ayni gün kamuoyuna duyurmasi ve akabinde mecliste muhalefet partilerinin katilimiyla soru-cevap oturumu düzenlemesi bekleniyor.

En muhtemel iki senaryoya göre, yeni hükümet, milletvekilleri olagan genel seçimleri kampanyasini 26 Ekim'de baslatip 7 Kasim'da seçimleri düzenleyecek. Ya da 2 Kasim'da starti verilecek seçim kampanyasi sonrasi 14 Kasim'da sandiga gidilecek.

Önceki Basbakan Abe Sinzo'nun, sagligini gerekçe göstererek istifasi sonrasi Eylül 2020'de göreve gelen Suga Yosihide, seçimlere katilmama karari aldigini açiklamisti.

Kaynak: AA