Ordu'da Kurulan Findik Kurutma Üniteleri Üreticilerin Isini Kolaylastirdi

Fatsa Ziraat Odasi tarafindan kurulan 3'er tonluk 2 findik kurutma ünitesi, ürünlerinin çürümesine engel olmak ve kalitesini korumak isteyen üreticilerden yogun ilgi görüyor Oda Baskani Haydar Gürsu: 'Findik islak kaldigi takdirde aflatoksin olusuyor, ürünün çürümesine, randimanin ve kalitesinin düsmesine neden oluyor. Yani findigin bir an evvel islanmadan, çürümeden kurumasi gerekiyor' Findik üreticisi Arif Bulat: 'Üretici olarak burada kuruttugumuz ürünümüzü saglam bir sekilde satmayi düsünüyoruz'

EYÜP ELEVLI - Ordu'da elverissiz hava kosullari sebebiyle findigi kurutmakta zorlanan üreticiler, Fatsa Ziraat Odasinca kurulan kurutma üniteleri sayesinde ürün kaybini önlüyor.

Karadeniz Bölgesi'nde agustos ayinin ilk haftalarinda baslayan findik hasat sezonunda, bu yil havanin genellikle yagisli ve kapali olmasi nedeniyle üreticiler zorluk yasadi.

Ürünün toplanmasi konusunda sezon süresi uzarken, findigin kurutulmasi da güçlesti.

Bazi üreticiler, havanin sicak oldugu iç kesimdeki ilçeler ile komsu illere giderek findigini kurutmayi tercih etti.

Fatsa Ziraat Odasi tarafindan Çiftçi Egitimi ve Üretimi Merkezi'nde kurulan findik kurutma üniteleri de hava muhalefetinden etkilenen yöre insanina kolaylik sagladi.

Oda Baskani Haydar Gürsu, AA muhabirine, findik toplama sezonunun bu yil çok yagisli geçtigini söyledi.

Havanin yagisli geçmesinden dolayi vatandaslarin findik kurutmada çok sikintilar yasadigini anlatan Gürsu, "Hala ayni sikintilar devam ediyor. Sezonumuz biraz daha uzamis oldu. Findik toplama isi de bitmedi. Su ana kadar bölgede, çevremizdeki köylerimizde findigin bitmesi gerekiyordu ama hala toplanmaya devam ediliyor." dedi.

Gürsu, oda olarak çiftçilere kurutmayla ilgili 3'er ton kapasiteli 2 üniteyle hizmet vermeye çalistiklarini belirterek, ünitelerin yeterli olmadigini, vatandasin bu kurutma sistemiyle alakali ekonomik yapisini biraz daha düsürmek için bazi çalismalar yaptiklarini aktardi.

Kurutma ünitelerinde yakit gideri oldugunu, bunu minimize etmeye çalistiklarini ifade eden Gürsu, Oda olarak 1 ton ve altinda findigi olan çiftçilere hizmet için yeni bir ünite kurmayi düsündüklerini kaydetti.

Haydar Gürsu, findigin islanmasinin bazi olumsuzluklara yol açtigina dikkati çekerek, sunlari söyledi:

"Findik islak kaldigi takdirde aflatoksin olusuyor, ürünün çürümesine, randimanin ve kalitesinin düsmesine neden oluyor. Yani findigin bir an evvel islanmadan, çürümeden kurumasi gerekiyor. Kurumus findigi depoya koy, bir sey olmaz ama kurutmadan koyarsan kararmalar meydana geliyor. Bugün findigi kurutmanin maliyeti belki çiftçimize biraz yüksek gelmis olabilir ama onu kurutamadigi takdirde kaybi da bunu dengeliyor."

Üreticinin ürününü kurutmasi gerektigi için yogun mesai harcadiklarina isaret eden Gürsu, "Biz yeterince kurutuyoruz. 24 saat çalisiyoruz. Randevu sistemiyle bu isi yapiyoruz. Bu anlamda herkese yardimci olmak istiyoruz ama yetisemiyoruz. Ekipman yetismiyor, yani yeterli degil. Biraz daha genis kapsamli olmali. Çok talep var." diye konustu.

- Üreticiler memnun

Üreticilerden Arif Bulat ise kurutma ünitelerini ilçeye kazandiran Fatsa Ziraat Odasina tesekkür ederek, üretici olarak burada kuruttuklari ürünlerini saglam bir sekilde satmayi düsündüklerini belirtti.

Olumsuz hava sartlarinin, hasadin gecikmesine sebep oldugunu ifade eden Bulat, "Normalde herkes eylül ayinin bu zamanina kadar findigini harmanda kurutup tüccara veya TMO'ya götürüyordu ama bu yil hava muhalefetinden dolayi böyle oldu. Insallah hayirlisi olur." dedi.

Ibrahim Dag da magduriyetin azaltilmasi için bu tip makinelerin her köye kurulmasinin iyi olabilecegini söyledi.

Kaynak: AA