'Çocuklariniza Dis Firçalamayi 2 Yasindan Itibaren Ögretin' Çagrisi

ODÜ Dis Hekimligi Fakültesi Dekani Prof. Dr. Varol Çanakçi: 'Velilerimize ilk basta önerecegim sey; çocuklarinin agiz hijyenine dikkat etmeleri, dis firçalamayi ögretmeleri, onlari tesvik etmeleri ve en azindan yatmadan önce dislerini firçalatmalari çok önemli' 'Beslenmeyle birlikte agiz bakimi da basliyor. Çünkü gerçekten agiz bakimi çok önemli. Agiz florasindaki degisiklikler vücudun her tarafini zarara ugratabiliyor. Bu yönüyle çocuklar 2 yasinda da olsa ebeveynleri onlara önce dis firçalamayi göstermeli'

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Dis Hekimligi Fakültesi Dekani Prof. Dr. Varol Çanakçi, velilere ilk basta önerecegi seyin, çocuklarinin agiz hijyenine dikkat etmeleri, dis firçalamayi ögretmeleri, onlari tesvik etmeleri ve en azindan yatmadan önce dislerini firçalatmalarinin çok önemli oldugunu bildirdi.

Çanakçi, AA muhabirine, çocuklarda dis ve agiz bakiminin ileriki yaslari da etkiledigini ve ailelerin bu konuda duyarli olmasi gerektigini söyledi.

Küçük yasta dis firçalamanin çok önemli oldugunu ifade eden Çanakçi, "Velilerimize ilk basta önerecegim sey; çocuklarinin agiz hijyenine dikkat etmeleri, dis firçalamayi ögretmeleri, onlari tesvik etmeleri ve en azindan yatmadan önce dislerin firçalatmalari çok önemli. Tabii gida olarak da karbonhidrattan, sekerden uzak durmalari gerekir. Proteinden zengin gidalarla, sebzelerle beslenmeleri önemli. Bunlar dis çürügü bakimindan engelleyici tedbirler." dedi.

Okula götürülen beslenme çantalarindaki gidalarin dogru seçilmesi gerektigini anlatan Çanakçi, süt gibi mamulleri de içtikten hemen sonra mutlaka dislerini firçalamalari konusunda çocuklarin egitmesinin önemli oldugunu vurguladi.

Çanakçi, dis sorunlarinin, çocuklarin okul basarisini etkileyebilecegine dikkat çekerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Dis agrisi, agrilarin en büyügünden biri. Özellikle pulpitis agrisi, gece uyandiran bir agri. Çocuklarda da maalesef çürüge bagli ayni agri olusmakta. Onun için çocuklarin elbette hem çalismalarini engeller hem de psikolojilerini etkiler. Bu nedenle aileler tedbirli davranmalari, herhangi bir çürügü oldugunda da en basinda fakülteye basvurmalari gerekiyor. Daha ilerlememesi için çocuk hekimligi bölümüne ugramalarini ve burada tedavilerini yaptirmalarini istiyoruz."

- "Tatliyi yedikten sonra firçalamalarini yapmalari gerekir"

Çanakçi, tatli tüketimini herkes gibi çocuklarin da sevdigini belirten Çanakçi, su degerlendirmede bulundu:

"Çocuklar tatlilari sevebilirler. Herkes tatliyi seviyor. Bunda bir mahsur yok fakat mesele su, tatliyi yedikten sonra firçalamalarini yapmalari gerekir. Yani tatli yedikten sonra bir iki saat içerisinde eger firçalama yapilirsa o tatlinin disler üzerinde biraktigi zerrecikler bakteriler tarafindan tükenemez. Onun için de bakteriler o bölgede koloni olusturup dise zararli hale gelemezler. Yani ne yerse yesin ister tatli ister tuzlu, firçaladiktan sonra bir iki sonra o bakteriler tamamen uzaklastigi için herhangi bir beslenmenin bu kadar büyük bir etkisi olmayacagini düsünüyorum."

Süt dislerinin önemli oldugunu, alttan gelen dislere rehberlik ettigi gibi alttan gelen dislerin de normal kavisle siralanmasina neden oldugunu anlatan Çanakçi, süt dislerinin erken çekilmesi halinde alttan gelen disin baska yerlerden çikmak zorunda kaldigini kaydetti.

Bu erken çekimin dis dizilimlerinde bozukluklara neden oldugunun altini çizen Çanakçi, "Bunu engellemenin en iyi yolu dis dizelerine dikkat etmek. Yani erken çekimler yapilmamasi, erken tedavilerinin yapilmasi ve çekilen disin yerine de koruyucu olarak yer tutucularin konulmasi gerekiyor ki disler geldiginde normal yerlerinde sürebilsinler, o dis arkina yerlerini alabilsinler. Onun için süt disi çok önemli." diye konustu.

Çanakçi, korkan ve küçük yasta olan çocuklar için de fakültelerinde genel anestezi altinda haftada bir gün tedavi yapabildiklerini dile getirdi.

- "Günde bir defa bile olsa firçalama çocuklarin dislerini, dis etlerini koruyacaktir"

Beslenmeyle birlikte agiz bakiminin da basladigina isaret eden Çanakçi, "Çünkü gerçekten agiz bakimi çok önemli. Agiz florasindaki degisiklikler vücudun her tarafini zarara ugratabiliyor. Bu yönüyle çocuklar 2 yasinda da olsa ebeveynleri onlara önce dis firçalamayi göstermeli." ifadesini kullandi.

Ebeveynlerin çocuklar için özel yapilmis renkli oyuncak barindiran, sevdigi karakteri gösteren firçalarla çocuklari özendirmesi gerektigini vurgulayan Çanakçi, "Yani dis firçalama 2 yasinda basliyor. Eger çocuk yapamiyorsa motor yetenekleri olmadigi için ebeveynler kendi elleriyle firçalamali. Çünkü bakteri çocuk büyük dinlemiyor. Dis üzerine yerlestigi an hemen orada bir koloni olusturuyor ve orada disi etkilemeye çalisiyor. Çocuklarin da disi günde bir veya iki defa firçalanmali. Vakit bulunursa iki, olmazsa bile günde bir defa bile olsa firçalama çocuklarin dislerini, dis etlerini koruyacaktir." seklinde konustu.

"Yatmadan önce süt için yatin" diye bir söylem oldugunu animsatan Çanakçi, "Sütünüzü için, fakat disinizi firçalayin yatin. Çünkü o süt içerisinde yine bakterilerin sevdigi bir sürü elementer seviyede besinler var. Onun için onlar dis ünitelerine de çok kolay yapisiyor. Bu yönüyle yatmadan önce firçalama önemli." dedi.

Çanakçi, disler firçalanmadiginda bakteri popülasyonunun artarak dis minesinin ya da dis etinin içerisine nüfus edecegini belirterek, bu durum ilerledikçe dis sinirlerine kadar ulasabildigini ve bunu engellemek için firça kullaniminin önem arz ettigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA