Projeleriyle Farkindalik Olusturan Ögretmen 'Dünyanin En Iyileri' Arasina Girdi

Ordu'daki Ünye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Ingilizce ögretmeni olan Muhammet Aydin, '2021 Global Teacher Prize' yarismasina basvuran 121 ülkeden 8 bin 200 ögretmen arasinda ilk 50'ye girerek finale kaldi Aydin: '16 yildir mesleginin hakkini vermeye çalisan gönüllü bir ögretmenim. Heybem dolu. 52 proje yaptim ama bu projelerin her biri kendi çapinda etki sahanligi çok genis projeler. Yüreklere, hayatlara dokunan projeler'

EYÜP ELEVLI - Ordu'da Ingilizce ögretmeni Muhammet Aydin, hazirladigi projeleri ve basarili çalismalari sayesinde, örnek çalismalarin görünür kilinmasi amaciyla düzenlenen "Global Teacher Prize" yarismasinda, 121 ülkeden basvuru yapan 8 bin 200 ögretmen arasinda ilk 50'ye girerek finale kaldi.

Ünye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde görev yapan 38 yasindaki Aydin, Hacettepe Üniversitesi Ingiliz Dili ve Edebiyati Bölümünden 2005 yilinda mezun oldu.

Sakarya, Ankara, Mardin ve Tokat'ta görev yapan Aydin, yaklasik 6 yildir da memleketi Ordu'nun Ünye ilçesinde meslegini sürdürüyor.

Çogunlugu sosyal farkindalik alanlarinda olmak üzere ulusal ve uluslararasi 52 projeye imza atan Aydin, Türkiye Egitim Gönüllüleri Vakfi, Anne Çocuk Egitimi Vakfi gibi çesitli sivil toplum kuruluslarinin çalismalarinda da yer aldi.

Aydin'in, meslek liselerine yönelik ön yargilarin kirilmasi ve yabanci dil ögrenmeye tesvik amaciyla hayata geçirdigi "Ingilizce Sokakta" adli projesi ise yurt içi ve yurt disinda çesitli ödüllere layik görüldü.

Kendisini, "21. yüzyil ögretmeni" olarak nitelendiren Aydin, çocuklarin ilgi ve ihtiyaçlarina yanit verebilmek adina özellikle dijital alanda birçok egitime katildi.

Aydin, ayrica yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde farkli illerden 1500 egitimciye çevrim içi "Erasmus Plus" ve "e-Twinning" gibi konularda egitim verdi.

Ingiltere'de bulunan Varkey Vakfi tarafindan organize edilen "2021 Global Teacher Prize" yarismasina basvuran Aydin, 121 ülkeden 8 bin 200 meslektasinin arasinda dünyanin en iyi 50 ögretmeni arasina girmeyi basardi.

- Aydin, basarisini ögrencilerine ithaf etti

Muhammet Aydin, AA muhabirine, 16 yildir meslegini en iyi sekilde sürdürmeye çalistigini söyledi.

"16 yildir mesleginin hakkini vermeye çalisan gönüllü bir ögretmenim." diyen Aydin, " Ögretmenim, derken kendimi hep eksik hissediyorum. Çünkü ögretmenlik gerçekten yürekten yapilan, gönüllü yapilmasi gereken bir meslek. Ve heybem dolu. 52 proje yaptim ama bu projelerin her biri kendi çapinda etki sahanligi çok genis projeler. Yüreklere, hayatlara dokunan projeler." seklinde konustu.

Aydin, kitap okumaya yönelik farkindalik yaratan projelerin yani sira annelere yönelik anne-çocuk egitimleri de gerçeklestirdigini aktardi.

Geçmiste korunmaya muhtaç çocuklarin hayat kalitesini arttirici, onlari destekleyici projelere de imza attigini dile getiren Aydin, bu çocuklara yönelik duyarlilik ve farkindalik olusturmak adina Türkiye'nin 7 bölgesindeki üniversitelerin gençlik kulüplerine rehberlik ettigi çalismanin da sürdügünü belirtti.

Yarismada dünyada en iyi 50 ögretmenden biri seçildigini, yeni incelemeler sonrasinda ise ilk 10'a girecek ögretmenlerin açiklanacagini ifade eden Aydin, daha önce Türkiye'den 4 ögretmenin ilk 50'ye girdigini kaydetti.

Aydin, Samsun'da harikalar yaratarak dünyanin en iyi ilk 10'una giren ögretmen Nurten Akkus'tan aldigi ilhamla organizasyona basvuruda bulundugunu, bu basarisini ögrencilerine ithaf ettigini anlatti.

"Bugün dünyanin en iyi 50 ögretmeninden birisi olarak ilan edilmissem, bu tamamen meslek lisesi ögrencilerinin benim yanimda olusundan, ne yaparsam yapayim hem bana hem emege olan sadakatlerinden kaynaklanan bir durumdur. Yani benden çok onlarin emekleri ve bunu onlara ithaf etmek istiyorum." ifadelerini kullanan Aydin, meslek lisesindeki görevine 6 yil önce basladigini belirtti.

Aydin, "Sinifa ilk girdigim ani hiç unutamadim. Ögrencilerle göz göze geldigim anda bana anlatilandan ziyade daha farkli bir ögrenci grubuyla karsilastim. O çocuklarin parlayan gözlerinde samimiyet fark ettim. 6 yildir o samimiyetin pesinden kosuyorum. Çok sükür o samimiyet, bugün beni dünyanin en iyi ögretmenlerinden birisi olarak temsil ediyor." diye konustu.

- "Benim hayat amacim ögretmenlikti"

Aydin, meslektaslarina, basariya ulasmak için pes etmemeleri ve kendilerine inanmaya devam etmelerini tavsiye etti.

Hayattaki amacina deginen Aydin, sunlari kaydetti:

"Benim hayat amacim ögretmenlikti. Bunu çok erken yaslarda fark ettim ve ögretmen olmak için çok bedeller ödedim. Ögretmenlikte kalmak, sadece ögretmen olarak hayatimi devam ettirmek istiyorum. Ömrümün sonuna kadar da hedefim bu. Bu yüzden ögretmenlerimizin, 'Gerçekten benim hayat amacim ögretmenlik mi?' sorusuna verdikleri cevap çok mühim. Eger tam bir adanmislikla mesleklerini yerine getirirlerse önlerine çikan bütün engelleri de asabilirler."

Aydin, "Bir ögrencinin sevgisi, ögretmeni Kaf daginin, hayallerinin ötesine kadar tasiyabilir, beni tasidigi gibi. Bulunduklari okul, bulunduklari kosullar ne olursa olsun, onlar elindeki imkanlarin en iyisini degerlendirmek zorundalar." dedi.
Kaynak: AA