Tunus Cumhurbaskani Said'in Kararlari BM Cenevre Ofisi Önünde Protesto Edildi

CENEVRE -Isviçre'nin Cenevre kentindeki Birlesmis Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde, Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in 25 Temmuz'da kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirmesi protesto edildi.

BM ofisi önündeki sivillere yönelik silahli siddete karsi mücadeleyi simgeleyen "kirik sandalye heykeli" meydaninda toplanan göstericiler, darbe karsiti sloganlar atti.

Gösteriyi organize eden Tunus Iskence Magdurlari Dernegi Baskani Abdennacer Nait-Liman, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ülkesinde demokratik düzene karsi darbe girisiminde bulunuldugunu söyledi.

BM Insan Haklari Konseyi'nin 48'inci oturumunun devam ettigini animsatan Nait-Liman, seslerini tüm dünyaya duyurmak istediklerini ifade etti.

Nait-Liman, Tunus'ta 10 yildir süregelen demokratik sistemin sekteye ugratildigini belirterek, ülkesinde demokratik düzenin saglanmasi adina BM Insan Haklari Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ile de irtibat halinde olduklarini kaydetti.

Nait-Liman, Tunus'taki demokrasi disi gelismelere karsi mücadelelerini her platformda devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

- Demirtas'tan protestoya destek

Refahder Avrupa Subesi Baskani ve Uluslararasi Insan Haklari ve Kalkinma Ittifaki Dernegi Baskani Ender Demirtas ise Türkiye'nin darbelerden çok çektigini belirterek, Tunus halkinin yaninda olduklarini söyledi.

Demirtas, Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girisiminin Türk halkinin iradesiyle bastirildigini animsatarak, Tunus'ta demokrasi disi girisimlerin karsisinda olduklarini vurguladi.

Protesto, yaklasik iki saat sürdü.

Tunus parlamentosunda bir temsilcisi olan "Emel ve Eylem Hareketi", ülkenin içinde bulundugu, "anayasaya darbe" olarak nitelendirdigi duruma karsi, aktivistlere baskentte cumartesi günü protesto eylemi yapmalari çagrisinda bulunmustu.

Hareketten yapilan yazili açiklamada, darbeye karsi bütün protesto hareketlerine destek verildigi belirtilmisti.

- Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in olaganüstü kararlari

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclis'in çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler, Said'in bu kararini desteklerken partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin, bu kararlariyla "anayasayi ihlal ettigini" belirtmis, bazilari da Said'i anayasal bir darbe girisiminde bulunmakla suçlamisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said, bir aylik sürenin dolmasinin ardindan, Meclis'in çalismalarinin durdurulmasi dahil olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "ülkedeki tehlike durumu geçmedigi gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatildigini" bildirmisti.

Kaynak: AA