Ögrencileri Için Sürekli Kendini Gelistiren Keziban Ögretmene 'Küresel Ögretmen Ödülü'

Muhasebe ve finansman dersi ögretmeni Keziban Kodaz, uluslararasi projeleri, yazdigi ders kitaplari ve meslek hayatinda edindigi 50'den fazla kisisel gelisim ve egitim sertifikasi sayesinde, 110 ülkeden egitimcilerin basvurdugu 'Küresel Ögretmen Ödülleri' yarismasinda ilk 100 arasina girdi Çorum Bilge Kagan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögretmeni Keziban Kodaz: 'Yaptigim bütün çalismalara baktigimda, arkasinda ögrencilerimi görüyorum. Onlarin bitmek bilmeyen enerjileri beni her zaman kendimi gelistirmeye, onlara ilham olmaya itti'

KEMAL CEYLAN - Çorum'da Bilge Kagan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögretmeni Keziban Kodaz, aldigi 50'den fazla uzmanlik ve kisisel gelisim sertifikasinin yani sira 34 meslek dersi için müfredat hazirlamasi, 5 ders kitabi yazmasi sayesinde "Küresel Ögretmen Ödülleri"(Global Teacher Awards) yarismasinda ilk 100'e girmeyi basardi.

Kodaz, Sungurlu ilçesindeki meslek lisesinden okul birincisi olarak mezun olduktan sonra, ögretmen olma hedefiyle Gazi Üniversitesinde lisans egitimi aldi.

Diyarbakir'da muhasebe ve finansman ögretmeni olarak meslege baslayan, yurdun çesitli bölgelerinde görev yaptiktan sonra memleketi Çorum'a dönen Kodaz, Bilge Kagan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde çalismaya devam ediyor.

Kodaz, ögrencilerine mesleki bilgi ve birikimlerini aktarmanin yani sira yurt genelindeki mesleki ve teknik anadolu liselerinde okutulmak üzere "Mesleki Matematik", "Genel Muhasebe", "Tek Düzen Muhasebe Sistemi", "Bilgisayarli Muhasebe" ve "Finansal Okuryazarlik" adiyla 5 ders kitabinin hazirlanmasinda yazar ve alan uzmani olarak görev aldi.

Türkiye'de ilk kez okutulacak "finansal okuryazarlik" dersinin egitim programini da tasarlayan Kodaz, çesitli kurumlarda iletisim, beden dili, sahne hakimiyeti, sinav kaygisi, öfke yönetimi, finansal okuryazarlik, kurum içi iletisim, etkili sunum teknikleri, stres ve çatisma yönetimi ve egitim koçlugu gibi konularda 3 bine yakin kisiye egitim verdi.

TÜBITAK ve Avrupa Birliginin hibe programlariyla çok sayida uluslararasi projeye imza atan Kodaz, çalisma azmi ve basarilari nedeniyle 2018'de Milli Egitim Bakanliginca "81 Il 81 Iyi Örnek" programinda "yilin ögretmeni" olarak Çorum'u temsil etti.

Kodaz, projelerini Ingilizceye çevirerek, Hindistan merkezli AKS Education tarafindan organize edilen, 110 ülkeden binlerce egitimcinin katildigi "Küresel Ögretmen Ödülleri" (Global Teacher Awards) yarismasina basvurdu.

Degerlendirmelerin ardindan bu alanda dünyadaki ilk 100 ögretmen arasina giren Kodaz, ödülünü 10 Ekim'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini dolayisiyla çevrim içi düzenlenecek törenle alacak.

- "Türkiye'yi basariyla temsil etmenin gururunu yasiyorum"

Kodaz, AA muhabirine, meslek lisesi ögretmeni olarak uluslararasi bir organizasyonda Türkiye'yi basariyla temsil etmenin gururunu yasadigini söyledi.

Meslegine basladigi günden beri kendisini egitime adadigini belirten Kodaz, "Ögrencilerime daha fazla bilgi aktarmak, daha çok sey paylasmak amaciyla arayislara girdim ve drama, izcilik, NLP, egitim koçlugu, yasam koçlugu, müze egitici egitmenligi, finansal okuryazarlik gibi birçok farkli alanda kendimi gelistirici 50'den fazla egitim aldim. Bu sayede alanim ya da alanim disi ulusal ve uluslararasi çalismalarim oldu. Milli Egitim Bakanliginda ögretim programlarinin güncellenmesi çalismalarinda 34 dersin tasariminda görev aldim. Ders kitaplari yazdim. Beni bu ödüle götüren bu gibi çalismalarim oldu." dedi.

Kodaz, çalismalarinda ögrencilerinden ilham aldigini dile getirerek, "Yaptigim bütün çalismalara baktigimda, arkasinda ögrencilerimi görüyorum. Onlarin bitmek bilmeyen enerjileri beni her zaman kendimi gelistirmeye, onlara ilham olmaya itti. Ögrencilerimin dünyasinda bir anlam yaratmak istiyorum. Ona hangi tohumlari ekersem gelecekte mutlu bir birey olmasina katki saglayabilecegim konusundaki çabamla bu basarilar geldi." diye konustu.

- "Bilimin isiginda rehber olmak için çalistim"

Ilk günden beri her ögrencisinin dünyasina yeni anlam katmayi hedef olarak belirlediginin altini çizen Kodaz, söyle devam etti:

"Meslek liselerinin bana göre söyle bir özelligi var, ögrenci meslek lisesine geldiginde, o meslegi sizin durusunuzdan, konusmanizdan, ifadenizden, yasama bakis açinizdan, yani tamamen sizden görüyor. Her insan bilgiyi unutabilir ama sizin ona hissettirdiginiz duyguyu unutamaz. Atatürk'ün bize oldugu gibi ben de onlara ilham olmak, bilimin isiginda rehber olmak için çalistim."

Kodaz, mesleki egitimin önemine de dikkati çekerek, "Hem ekonomik kalkinma hem nitelikli insan gücü yetistirilmesinde meslek liseleri önemli. Bu anlamda aldigim ödülün hem okuluma hem de mesleki egitimdeki bütün meslektaslarima ilham vermesini temenni ediyorum." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA