MED9 Zirvesi'nden Iklim Ve Çevre Krizine Karsi Küresel Eylem Çagrisi

Avrupa Birligi (AB) üyesi Güney Avrupa Ülkeleri (MED9) Zirvesinin sonunda yayimlanan Atina Bildirgesinde, derinlesen iklim ve çevre krizi ile mücadele için özel sektör ve sivil toplumun da katilimiyla küresel anlamda eyleme geçilmesi gerektigi belirtildi.

Yunanistan’in baskenti Atina’da Ispanya, Italya, Malta, Portekiz, Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY), Fransa, Hirvatistan ve Slovenya’nin katilimiyla düzenlenen zirvede, iklim krizi ile mücadele atilacak adimlarin siralandigi Atina Bildirgesi yayimlandi.

Bildirgede, iklim degisikligi, biyoçesitlilik, ormanlar, deniz kirliligi ve sivil savunma gibi basliklar yer aldi.

AB Konseyi Baskani Charles Michel ise zirveye gönderdigi video mesajda iklim krizinin tek çaresinin Avrupa Yesil Anlasmasi’nin uygulanmasi oldugunu kaydetti.

2021 yazinda Avrupa’da yasanan orman yanginlari ve sel felaketlerini hatirlatan Michel, "Bu, iklim degisiminin teorik bir sorun olmadigini kanitladi. Ciddi sonuçlari olan bir meseledir." diye konustu.

- Iklim krizi için ortak adim arayisi

Iklim krizi ve çevre sorunlari, Akdeniz’de güvenlik ve istikrar, Afganistan’dan olasi göç dalgasi gibi gündem maddelerinin ele alindigi zirvede, sorunlarin çözümü için Akdeniz ülkeleri arasinda is birligine ve ortak eylem planina gerek duyuldugu vurgulandi.

Bu yilki zirvenin, "Iklim Degisikligi ve Akdeniz’deki sonuçlari" konulu çalismalarina Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de katildi.

- Zirve sonuç bildirgesinde Kibris basligi

Zirve sonuç bildirgesinde, Kibris meselesinde iki toplumlu, iki bölgeli federasyon çözümünün benimsendigi öne sürülen bildirgede, iki devletli çözümün kabul edilemez oldugu ve Maras’in açilmasina yönelik kararin geri çekilmesi gerektigi iddia edildi.

Bildirgede, kita sahanligi ve Münhasir Ekonomik Bölge (MEB) sinirlarinin, BM Deniz Hukuku Sözlesmesine uygun olarak barisçil yöntemlerle belirlenmesi gerektigi savunulurken, Güney Kibris Rum yönetiminin, meselenin, Uluslararasi Adalet Divani olasiligi da dahil olmak üzere diyalog yoluna basvurularak çözülmesine yönelik çagrisina isaret edildi.

- Hirvatistan ve Slovenya da gruba katildi

Önceki yillarda yedi ülkenin katilimiyla olusturulan AB Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Grubu, bu yil Hirvatistan ve Slovenya’nin da katilimiyla genisledi.

Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis’in Atina’da ev sahipligi yaptigi zirveye, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, Italya Basbakani Mario Draghi, Hirvatistan Basbakani Andrej Plenkovic, Malta Basbakani Robert Abela, Slovenya Basbakani Janez Jansa, Güney Kibris Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ve Portekiz Disisleri Bakani Augusto Santos Silva katildi.

- Zirve nedeniyle baskentte eylemler yasaklandi

AB liderlerini agirlayan zirve nedeniyle Atina’da yogun güvenlik önlemleri alindi. 06.00-24.00 saatleri arasinda Atina merkezinde gösteriler yasaklandi.

Çevreciler, yasaga ragmen AB liderlerini protesto etmek ve iklim krizine dikkat çekmek üzere Atina sokaklarinda eylem yapti.

Kaynak: AA