Buldugu Siyah Sentetik Ham Elmasi Satmak Istiyor

Ardahan’in Damal ilçesine bagli Mustafa Kemal Mahallesi’nde yasayan Cemal Atan, 6 yil önce evinin temelini kazarken buldugu siyah sentetik elmasi satmak istiyor.

Buldugu Siyah Sentetik Ham Elmasi Satmak Istiyor
Insaatinin temelinde buldugu Sentetik elmas tasini ilk önce güzel bir tas diye saklayan Cemal Atan, daha sonra internet üzerinden dolasirken benzer taslari görünce degerli oldugunu düsündü. Arastirmalarinin ardindan Sentetik elmas tasi oldugunu anlayinca degerlendirmek isteyen Atan, “Bu tas 9 kilo agirliginda ve çok güzel parlak bir tas ve bunun ayni esdegerindeki tas tarttigimizda 4- 4,5 kilo gelirken bu tas ise 9 - 9,5 kilo geliyor. Ve bunu degerlendirmek istiyorum’’ dedi.



"Sentetik elmas tasinda gökkusagini andiran renk olusumu"

Elektrikli spiral ile kesmeye denedigini ve hiçbir sekilde kesilmedigini söyleyen Atan, “Denemek amaçli spiral ile kesmeye çalistim ama spiral kayip kesmiyor. Bir de bu tasi günese tuttugum zaman köselerinde Gökkusagi gibi 3-4 ayri renk olusuyor. Tasa baktiginizda içerisinde siyah kaburgalar gözükürken günese tuttugumuzda köse kisimlarindan Gökkusagini andiran rengarenk görüntüler olusuyor. Parlak ve siyah olan bu tasi arastirdigimda sentetik ham elmas olarak gözüküyor’’ diye konustu.

Temelde el yapimi taslarla sentetik elmasin etrafinin korumaya alindigini söyleyen Atan, “Bu tasi evimin temelinde buldugumda etrafinda normal çekiçten geçmis el yapimi taslar vardi. Taslarin arasinda korunmus gibiydi. Insaatimin temelinde bu tasi çikardigimda bir tarafi cam gibi siyah ve parlak, diger tarafi ise kar taneleri gibi oksitlenme vardi. Yillarca yer altinda kaldigi için oksitlenme yapmis. Bu oksitlenmeyi ne yaptiysam çikartamadim. Bedenine yapistirilmis gibi ve beyazlanmis kar tanelerini andiran görüntüsü vardi" dedi.

Jeoloji Mühendisi Serhat Arslangörür, bu tasin elmas oldugunu anlayabilmek için en iyi yöntemin mikroskopla incelenmesi gerektigini söyleyerek, ’’Elmas bilinen en sert maddelerden biridir. Mohs sertlik göstergesinde en yüksek sayiyla (10) gösterilir. Diger bütün mineralleri çizebilecek bir sertlige sahiptir. Bu tasin elmas olup olmayacagina ancak incelemelerden sonra yapilabilecek mikroskobik çalismalar sonucunda belli olabilir. Ama bu kadar büyük bir elmas da dünya üzerinde yok. Bulunan en büyük elmas bile bunun dörtte biri kadar. Bunun farkli özellikleri olabilir. Yeniden kristalize olmus bir göktasi olabilir. Dünyada bulunmayan mineraller içerebilir, yapisal anlamda farklilasmis olabilir. Bu tasin mikroskop altinda incelenmesi gerekiyor. Minoroloji uzmanlari tarafindan bakilarak incelenmesi gerekiyor. Elmas ile oksidyen arasinda yüzde bir ila iki arasinda su farki vardir. Bu nedenle bu tas büyük bir ihtimalle ya oksidyen ya da göktasidir. Bu göktasiysa ve olivin içeriyorsa çok degerlidir. Pembe renk olivinlerin temel özelligidir. Dünyada da vardir ama göktaslarinda daha zengindir. Pembe renk degisimi biraz da ona isaret ediyor. Göktaslari farkli özellik ve görünümlerde de olabilir. Nedeni su? Uzayda ve atmosferde göktaslari en az 30 - 40 bin kilometre hizla hareket halindedirler. Dünyaya inerken de 50-60 bin hizla atmosfere girdikleri zaman yüksek sicakliklar eriyip yeniden kristalize olabiliyor ve özellikleri degisebiliyor. Onun için de dünyada olmayan farkli mineraller içermis olabilir. Bu nedenle tetkikinin yapilip karar verilmesi lazim. Bu ezberle olacak bir sey degil’’ açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA