Belçika'da Maske Zorunlulugu Büyük Ölçüde Kalkiyor

Belçika Basbakani Alexander de Croo, maske zorunlulugunun büyük ölçüde kalkacagini ve "Güvenli Kovid Karti"nin kullanim alaninin genisletilecegini söyledi.

De Croo düzenledigi basin toplantisinda ülkesinde yetiskinlerin yüzde 84'ünün tam asilanmis olmasi nedeniyle danisma komitesinin, 1 Ekim itibariyla dükkanlar ve konaklama sektöründe hem müsteri hem çalisanlar için maske zorunlulugunu kaldirma karari aldigini bildirdi.

De Croo toplu ulasim, saglik kurumlarinda, kuaför gibi kisisel iletisim gerektiren mesleklerin icra edildigi yerlerde ise maske takilmaya devam edilecegini belirtti.

- "Bu, asisizlarin salgini haline geliyor"

Basbakan de Croo, "Büyük bir 'ama' var. Hala asi olmayan insanlar var, özellikle Brüksel'de. Orada halkin yarisi halen asisiz." diye konustu.

Hastanelerdeki vakalarin çogunun genç ve genellikle asisiz olanlardan olustugunu ifade eden de Croo, "Bu, asisizlarin salgini haline geliyor." dedi.

Basbakan, yogun bakim ünitelerinin de "asisizlarin toplanma yeri" haline geldigini belirterek, "Kimsenin keyfi sekilde diger insanlari riske atmaya hakki yok." degerlendirmesini yapti.

- Güvenli Kovid Karti

Geçen haftaki kabine toplantisinda federal bölgeler, halkin asilarinin tam oldugunu, 48 saat içinde PCR testi yaptirarak negatif sonuç elde ettiklerini ya da yakin zamanda hastaligi atlattiklarini kanitlayan Güvenli Kovid Karti'ni kullanmak konusunda anlasmaya varmisti.

Ülkedeki tüm bölgeler, 1 Ekim'den itibaren söz konusu karti restoran, spor salonu gibi çesitli mekanlara giriste kullanabilecek. Simdilik 31 Ekim'e kadar geçerli olacak uygulama, salginin ülkedeki seyrine göre 30 Haziran 2022'ye kadar uzatilabilecek. Asilamanin nispeten düsük oldugu baskent Brüksel bölgesi uygulamayi daha erken baslatacak.

1 Ekim itibariyla gece kulüpleri ve diskolar da Güvenli Kovid Karti kullanilmasi sartiyla açilacak.

- Belçika'da Kovid-19'un seyri

Ulusal Halk Sagligi Enstitüsünün açikladigi son 7 günün ortalamasina göre, bir süredir stabil seyreden günlük vaka sayisi 1974 olarak kaydedildi.

Söz konusu dönemde ortalama 60 kisi hastaneye kaldirildi, ölü sayisi ise 7 oldu.

Salginin baslangicindan bu yana 25 bin 500 kisinin virüs nedeniyle hayatini kaybettigi 11 milyon nüfuslu ülkede, nüfusun yüzde 86'si ilk doz, 84'ü iki doz asiyi yaptirdi.

Kaynak: AA