Tunus'ta 'Havalimani Olayi' Davasi Kapsaminda Gözaltina Alinan Avukat Serbest Birakildi

Tunus'ta "havalimani olayi" olarak bilinen dava kapsaminda gözaltina alinan avukatin serbest birakildigi bildirildi.

Tunus Insan Haklari Birligi Baskani Bessam el-Tarfi sosyal paylasim sitesinden yaptigi açiklamada, avukat Mehdi Zagruba'nin serbest birakildigini kaydetti.

"Bu, avukatlarin ve insan haklari hareketinin bir zaferidir" ifadesini kullanan Tarfi, kararin, sivillerin askeri yargi önüne çikarilmayacagi ilkesiyle alindigini dile getirdi.

Cumhurbaskani Kays Said'in, 25 Temmuz'da aldigi kararlarin ardindan baslayan görevden alma ve tutuklamalar çerçevesinde avukat Zagruba da "havalimani olayi" olarak bilinen davadan dolayi gözaltina alinmisti.

- Havalimani olayi

Tunus Havalimani'nda, mart ayinda yasanan olayda güvenlik görevlilerinin, hakkinda yurt disi çikis yasagi olmayan ve yasal herhangi bir engeli bulunmayan bir kadinin, ülke disina çikisina "keyfi" bir sekilde engel olduklari belirtilmisti.

O sirada havalimaninda olan Onur Koalisyonu milletvekillerinden, Baskan Seyfeddin Mahluf, Abdullatif el-Alevi, Muhammed Affas ve Mahir Zeyd, duruma müdahale ederek kadinin hakkini savunduklarini açiklamisti.

Havalimanindaki bu anlasmazligin ardindan, devrik Devlet Baskani Zeynelabidin bin Ali döneminde uygulanan, "terör süphesi bulunanlarin ülke disina çikisinin engellenmesini" öngören bir prosedürün yürürlükte oldugu ortaya çikmisti.

Tunus askeri yargisi, 31 Temmuz'da Mecliste 18 milletvekili bulunan Onur Koalisyonu milletvekillerinden 4'ü hakkinda havalimani olayi davasiyla ilgili tutuklama karari vermisti.

Onur Koalisyonu Milletvekili el-Habib bin Siydhum da tutuklama kararini sosyal medyadan duyurmustu.

Koalisyon Baskani Seyfeddin Mahluf ise yaptigi açiklamada, avukat Zagruba'nin halihazirda Ilk Derece Mahkemesindeki Baro Baskaninin ofisinde oldugu bilgisini vermis, güvenlik güçlerinin de söz konusu mekanda hazir bulundugunu kaydetmisti.

Kaynak: AA