Misir, Etiyopya'yi Hedasi Baraji Konusunda Ciddi Müzakereye Çagirdi

Misir, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), 5 aydir duran Hedasi Baraji müzakerelerinin yeniden baslamasi çagrisini memnuniyetle karsilayarak, Etiyopya'ya ciddi müzakere çagrisi yapti.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, "Misir, barajin doldurulmasi ve isletilmesine iliskin baglayici bir anlasma metninin makul bir sürede hizla sonuçlandirilmasi amaciyla, Güvenlik Konseyinden yapilan, müzakerelerin yeniden baslamasi gerektigine iliskin açiklamayi memnuniyetle karsiliyor." ifadesi kullanildi.

BMGK'den yapilan açiklamanin baglayiciligina isaret edilen açiklamada, bunun "Etiyopya'yi, barajin dolumu ve çalistirilmasiyla ilgili kurallar konusunda baglayici hukuki bir anlasmaya varilmasini ciddiyetle ele almaya mecbur kildigi" vurgulandi.

Etiyopya Disisleri Bakani Demeke Mekonnen, dün yaptigi açiklamada, ülkesinin Misir ve Sudan ile herhangi bir vakitte müzakerelere hazir oldugunu duyurmustu.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Etiyopya, tepkilere ragmen barajda ilk ve ikinci dolumu gerçeklestirmisti.

Kaynak: AA