Kongo Demokratik Cumhuriyeti Açiklamasi 'Hedasi Baraji Krizine Afrikali Bir Çözüm Bulmaya Kararliyiz'

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Disisleri Bakani Christophe Lutundula Apala Pen'apala, Etiyopya'nin Nil nehri üzerinde insa ettigi Hedasi Baraji krizine Afrikali bir çözüm bulmaya kararli olduklarini açikladi.

Sudan resmi haber ajansina (SUNA) göre, Pen'apala, Sudan, Misir ve Etiyopya arasindaki Hedasi Baraji müzakerelerini yeniden sürdürme çabalari kapsaminda ikinci duragi Sudan'a geldi.

Baskent Hartum'a ulasan Pen'apala, havalimaninda yaptigi açiklamada, Afrika Birligi (AFB) Dönem Baskani KDC Cumhurbaskani Felix Tshisekedi'nin "Afrika sorunlarina Afrika çözümleri" sloganini yerine getirerek, baraj krizine bir çözüm bulma çabalarini sürdürmeye kararli oldugunu söyledi.

KDC Disisleri Bakani, bu turunun, Sudan, Misir ve Etiyopya'yla istisare etmek, ülkelerdeki tutumlari arastirmak ve KDC'nin baskenti Kinsasa'da yapilan müzakereleri sürdürmek için gerçeklestirildigini sözlerine ekledi.

Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi ise ülkesinin, kiyidas ve yukari havza ülkelerinin çikarlarini koruyan bir anlasmaya varmak amaciyla müzakere turlarina iyi niyetle katildigini belirtti.

Önceki müzakere turlarinin yönteminin degistirilmesi gerektigini vurgulayan Mehdi, "Sudan, Afrika Birligi liderligindeki müzakere sürecini mümkün olan en kisa sürede yeniden baslatma arzusunda." diye konustu.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Kongolu Bakanin, Mehdi'ye, KDC Cumhurbaskanligi ve Afrika Birligi Komisyonundan ortak uzman ekip tarafindan hazirlanan, üç ülke arasinda üzerinde anlasmaya varilan ve varilmayan noktalar ile üzerinde durulmasi gereken konularin özetini içeren bir belge teslim ettigi, ayni belgenin Misir ve Etiyopya'ya da teslim edilecegi kaydedildi.

- "Her an müzakerelere dönmeye haziriz"

Bakan Pen'apala, Hartum'a gelmeden önce Etiyopya'yi ziyaret edip mevkidasi Demeke Mekonnen ile bir araya gelmisti.

Etiyopya Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre Mekonnen, ülkesinin Misir ve Sudan ile baraj müzakerelerine her an dönmeye hazir oldugunu ifade etmisti.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi, dün, üç ülkeyi baglayici bir anlasmaya varmak için Afrika Birligi liderligindeki müzakereleri sürdürmeye çagiran bir baskanlik bildirisini oy birligiyle kabul etmisti.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Etiyopya, tepkilere ragmen barajda ilk ve ikinci dolum islemini gerçeklestirmisti.

Kaynak: AA