Ingiltere, ABD Ve Avustralya, Çin'e Karsi Güvenlik Anlasmasina Vardi

Ingiltere, ABD ve Avustralya, nükleer enerjili denizalti teknik bilgisi dahil olmak üzere savunma alaninda ileri teknolojilerin paylasilacagi özel bir güvenlik anlasmasina vardi.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, ABD Baskani Joe Biden ve Avustralya Basbakani Scott Morrison, yayimladiklari ortak bildiride, üç ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "Aukus" adli yeni bir güvenlik ortakliginin baslatildigini duyurdu.

Açiklamada, Avustralya Kraliyet Donanmasi'nin nükleer enerjili denizaltilar edinmesini saglamak için bu ülkenin desteklenecegi belirtildi.

Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilarin, Hint-Pasifik'te istikrari destekleyecegi ve bu ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarini desteklemek için kullanilacagi ifade edildi.

- Ek destekler de öngörülüyor

Amaçlarinin "mümkün olan en erken tarihte" Avustralya'nin bu imkani kullanabilir hale gelmesi oldugu vurgulanan metinde, savunma anlasmasinin ayrica siber alandaki kapasiteler, yapay zeka ve ek denizalti kapasiteleri üzerine de odaklanacagi kaydedildi.

Ortak açiklamada, Hint-Pasifik, "çözülmemis toprak anlasmazliklari, terör tehditleri ve organize suçlar dahil potansiyel parlama noktalarina sahip bir bölge" olarak tanimlandi.

Konuya iliskin degerlendirmede bulunan Ingiltere Basbakani Johnson, anlasmanin, "dogal müttefik" oldugunu söyledigi üç ülkeyi her zamankinden daha fazla birbirine yakinlastiracagini belirterek, "Bu ortaklik, çikarlarimizi savunmak ve haklarimizi korumak için giderek daha hayati hale gelecek." dedi.

- Anlasma Çin'e karsi yapildi

Bu ülkeler, anlasmanin, Çin'in büyüyen bir askeri varliga sahip oldugu Hint-Pasifik bölgesindeki çikarlarini savunmak için hayati öneme sahip oldugunu düsünüyor.

Anlasma nedeniyle Avustralya'nin Fransa'yla denizalti yapma anlasmasinin iptali de gündeme geldi. Avustralya basininda çikan haberlerde, 2016 yilinda imzalanan ve 12 denizalti yapilmasini öngören ve 50 milyar Avustralya Dolari tutan anlasmanin iptal edilecegi belirtildi.

Çin'in artan etkisine karsi Ingiltere'ye ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisi, geçen hafta Hint-Pasifik bölgesine konuslandirilmisti.

Kaynak: AA