Arjantin'de Bir Milletvekilinin Devlet Baskanina Hakareti Ülke Gündeminde

Arjantin’de hükümet blogunun ittifakina mensup milletvekili Fernanda Vallejos’un, Devlet Baskani Alberto Fernandez hakkinda sarf ettigi hakaret içerikli sözler ülke gündemine oturdu.

Pazar günü düzenlenen ön seçimlerde hükümet kanadinin oy oraninin düsmesinin ardindan dün Devlet Baskan Yardimcisi Cristina Kirchner’a yakin 5 bakanin istifa karari aldigi Arjantin’de, hükümette olusan çatlak genisliyor.

Kirchner’a yakinligiyla bilinen ve hükümeti olusturan Frente de Todos (Herkesin Cephesi) ittifakina mensup milletvekili Fernanda Vallejos’un, devlet baskanina hakaret ettigi ses kayitlari ortaya çikti.

Vallejos, kayitlarda, “Hepimiz, hasta, gaspçi Alberto Fernandez’in pazartesi sabahi bir basin toplantisi düzenleyip, pazar günü ikiyüzlü bir sekilde dedigi gibi Arjantin’e sandikta verilen mesaji aldigini söylemesini bekliyorduk. Kör olmasinin yani sira sagir da olacak ki ne Nestor’dan ne de baska birinden bir sey ögrendi.” dedigi duyuluyor.

Ayrica Kabine Sefi Santiago Cafiero için “palyaço” diyen Vallejos’un, Fernandez için de “ise yaramaz” dedigi ortaya çikti.

- Vallejos özür diledi

Arjantin’de bir skandala konu olan Milletvekili Vallejos, Twitter hesabindan, “Sözlerimle meslektaslarima haksizlik ettigim için pismanim ve özürlerimi kamuoyuna duyuruyorum.” açiklamasinda bulundu.

Sizdirilan mesajin özel olduguna vurgu yapan Vallejos, “Eminim, insan oldugumuz için özel ortamlarda, o anin hararetiyle hepimizin hayatinda pismanliga neden olan kötü konusmalari olmustur. Pisman olmak disinda söyleyecek çok bir sey yok.” ifadelerini kullandi.

Devlet Baskani Alberto Fernandez konuya iliskin açiklama yapmadi.

- Arjantin'deki ön seçimler

Arjantin'de 12 Eylül'de düzenlenen parlamento ön seçimlerinde muhalefet blogunun olusturdugu Degisim Için Birlik (Juntos por el Cambio) ittifakinin adaylari, ülke çapinda, hükümete yakin partilerin olusturdugu Herkesin Cephesi (Frente de Todos) ittifakinin adaylarindan daha fazla oy almisti.

Fernandez, seçimlerde baskanligini yaptigi ittifakin oy oraninin düsmesinin ardindan, liderlik ettigi hükümetin hatalari nedeniyle halkin desteginin düstügünü ve bunun telafi edilecegini söylemisti.

Dün, aralarinda Içisleri Bakani Eduardo "Wado" de Pedro'nun da bulundugu Kirchner'a yakin 5 bakan ile bazi resmi kurum baskanlarinin istifa etme karari hükümet içinde anlasmazliklarin çiktigi seklinde yorumlanmisti.

Arjantin'de, açilimi "birincil, açik, es zamanli ve zorunlu seçimler" olan PASO seçimleri, 2009'dan bu yana her seçim öncesinde yapiliyor.

PASO, her ne kadar adaylari belirlemek amaciyla yapilsa da bu seçimler siyasi taraflara, halkin sandikta gösterecegi siyasi egilimi önceden tahmin etme firsati sunuyor.

Kaynak: AA