Ankara Tiftigi Cografi Isaret Olarak Tescil Edildi

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece: 'Cografi isaretler, kültürümüzün yok olmamasi, gelecek kusaklara ulasmasi, lezzetlerin çesitliligini yitirmemesi, kirsal kalkinmanin gelismesi için son derece önemli projeler. Bütün paydaslarimizla el ele bunun arkasinda olmaya devam edecegiz'

ANKARA – Türk Patent ve Marka Kurumu, Ankara tiftigini cografi isaret olarak tescil etti.

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yildiz, Ankara Ticaret Odasi (ATO) Baskani Gürsel Baran, Türk Patent ve Marka Kurumu Baskani Habib Asan ve Ankara Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Mustafa Kemal Çokakoglu'nun katilimiyla ATO Hizmet Binasi'nda Ankara Tiftigi Cografi Isaret Lansmani yapildi.

Isikgece, buradaki konusmasinda, logoyu hak eden ama henüz logosu olmayan ürünlerin bulundugunu belirterek, "Bu ürünleri rakiplerinden ayristirmak ve kirsal kalkinma için önemli bir firsat yakaladik. Bununla ilgili topyekun bilincin yayginlastirilmasi gerekiyor." dedi.

Bakanlik olarak "Kiz kardesim" projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Isikgece, sunlari ifade etti:

"Illeri dolasarak yöresel ürünlerin gün yüzüne çikmasi ve ticarette hak ettigi degeri bulmasi anlaminda çalismalar yapiyoruz. Cografi isaretler, kültürümüzün yok olmamasi, gelecek kusaklara ulasmasi, lezzetlerin çesitliligini yitirmemesi, kirsal kalkinmanin gelismesi, bölgede ekonomi yaratilmasi için son derece önemli projeler. Bütün paydaslarimizla el ele bunun arkasinda olmaya devam edecegiz."

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yildiz da 2005'ten bu yana uygulanan dogru hayvancilik politikalarina, irkin islahi ve popülasyonun artirilmasina yönelik çalismalara isaret etti.

Akademisyenler, STK'ler ve yetistiricilerle yaptiklari çalismalarda, devlet desteklerinin kritik oldugunu gördüklerini belirten Yildiz, "Tarim ve Orman Bakanligi bu kapsamda 2020'den itibaren mevcut desteklere ek olarak Ankarali tiftik yetistiricilerine hayvan basina 20 lira destek vermeye basladi. Açilan dokuma tezgahlariyla da kirsal kalkinma projesini adim adim hayata geçirme imkani bulduk." diye konustu.

- "300 ton yün yeterli degil"

ATO Baskani Baran, Ankara'nin adini tasiyan hiçbir ürünün, sehrin ekonomik ve toplumsal yasaminda olusturdugu tarihsel etkiler bakimindan Ankara tiftigi kadar önemli olmadigini söyledi.

Ipek yolu güzergahinda bulunan Ankara'da üretilen tiftik ipligi ve kumaslarin yani "Engürü Sofu"nun son 300 yilda Ankara'ya çok önemli degerler kazandirdigini dile getiren Baran, söyle devam etti:

"Veteriner, arastirmaci Ihsan Abidin Akinci'nin çalismalarinda, 1655'lerde Ankara'da 13 bin 555 tezgahin oldugu ve bu tezgahlarda üretilen 20 bin top sof kumasinin Avrupa'ya ihraç edildigi bilgisi yer aliyor. Geçen yil Hollanda'daki bir müzeden getirilip Ankara'da Rahmi Koç Müzesi'nde sergilenen ve ATO olarak bizim de reprodüksiyonunu yaptirip dagittigimiz Ankara tablosunda, sehrimizin bu dönemi resmedilmistir. Sof feraceli kadinlar, dokuma tezgahinda dokunan yünlüler, tüccarlar ve Ankara'dan mal götüren bir kervanin görüntüsüyle, Ankara'nin tarihinde tiftik ticaretinin ve sof dokumaciliginin önemini gözler önüne seren bir tablo."

Baran, sanayi devrimiyle birlikte tekstil sektöründe yapay lif gibi malzemelerin agirlik kazanmasiyla tiftigin önemini kaybettigini ve bu süreçte Ankara keçisinin, Ingilizler ve Amerikalilar tarafindan Türkiye disina çikarilarak Güney Afrika ve Amerika'da da yetistirilmeye baslandigini anlatti.

Son yillarda dogal ürünlere talebin artmasiyla Ankara keçisi ve tiftiginin yeniden önem kazandigini belirten Baran, sunlari kaydetti:

"Ilk basvurusunu 2016'da gerçeklestirdigimiz Ankara tiftigi Türk Patent Enstitüsü tarafindan 16 Temmuz 2021'de tescil edildi. ATO olarak, tiftigimize sahip çikmak ve Ankara tiftigini uluslararasi arenada koruma altina almak için önümüzdeki süreçte Avrupa Birligi'ne de tescil basvurumuzu yapacagiz. Böylece tiftigin, Türkiye'nin Avrupa tarafindan tescillenmis 8'inci ürünü olacagina inaniyoruz. Bugün Güdül, Beypazari, Ayas ve Kizilcahamam basta olmak üzere Ankara keçisinden yaklasik 300 ton yün elde ediliyor. Bu yeterli degil. Bunu artirmak için ciddi bir gayretimiz var. Tescille beraber bu ürünü kiymetlendirdigimizde, ürüne olan ilginin artacagina inaniyoruz."

- "1500 cografi isaret tesciline ulasacagiz"

Türk Patent ve Marka Kurumu Baskani Habib Asan, Türkiye'de 882 adet tescili tamamlanmis, 700 adet de basvurusu yapilmis cografi isaret bulundugunu dile getirerek, "Islemler tamamlandiginda toplamda 1500 cografi isaret tesciline ulasacagiz. Cografi isaretler, ülkemizin tanitimina daha büyük katma deger yaratacak ve ülkenin zenginlesmesine önemli katki saglayacak." dedi.

Mohair Angora Kurucu Ortagi Aysegül Ertan da Ankara tiftiginin sicakligi, parlakligi ve dayanikliligi nedeniyle "tüm ipliklerin pirlantasi" olarak tarihe geçtigini belirterek sunlari kaydetti:

"Kraliçeler, Sultanlar ve Krallar tarafindan kullanildigi için tüm ipliklerin sultani da deniliyor. Bu kiymetli ipin anavatani Ankara'dir. Dünyaya buradan yayilmistir. Tiftigi tüm dünyaya tanitarak global marka haline getirebilmek amaciyla yola çiktik. Alinan cografi isaret belgesiyle bu hedefe giden yolda çok önemli bir adim atildi. Bu tescil, Ankara tiftigini tanitiminda çok önemli mihenk tasi olacaktir."

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy da cografi isaret tescilini gönderdikleri telgraflarla kutladi.

24 ülkeden büyükelçi ve temsilci düzeyinde katilimin saglandigi programda Habib Asan, Gürsel Baran'a Ankara tiftigi cografi isaret tescil belgesini takdim etti.
Kaynak: AA